Afvallen zonder sporten klinkt te mooi om waar te zijn

jorieke-nederland

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Sporten ongezond?

Hormoonbalans en afvallen

Sporten VS bewegen

Afvallen zonder sporten?

 

Afvallen zonder sporten? Dat klinkt voor een heleboel mensen te mooi om waar te zijn. Want als je sport, span je je in en verbruik je energie en zo verlies je dus gewicht.. toch? Maar hoe komt het dan dat vele van ons een paar keer per week de sportschool opzoeken en ons in het zweet werken, maar geen gram verliezen? Is sporten wel echt zo gezond en noodzakelijk om af te vallen of is dat maar een fabeltje? Afvallen zonder sporten.. kan dat?

Sporten ongezond?

Veel mensen zien sporten als dé oplossing voor overgewicht en andere klachten en kwalen. Maar wat een heleboel mensen niet weten is dat sporten ook heel erg ongezond kan zijn als het op de verkeerde manier gebeurt. Wanneer iemand ‘verkeerd sport’, heeft dit een negatieve invloed op de hormoonbalans in het lichaam en zo ook de vetopslag en vetafbraak. Sporten is dus helemaal niet de heilige graal in het afvalproces, zo meent ook.

Hormoonbalans en afvallen

Je zult misschien niet direct de link zien tussen de hormoonbalans en afvallen. Maar hormonen spelen juist een belangrijke rol bij onder andere de vetopslag en vetafbraak in het lichaam.

Veel hormonen hebben namelijk invloed op processen die met je gewicht samenhangen en dit ook regelen. Denk hierbij maar aan je eetlust, je stofwisseling, je vetopslag en vetverbranding, je (vr)eetbuiten en je verzadigingsgevoel. Wanneer de hormonen die bij deze processen een rol spelen niet meer in balans zijn, dan zal je waarschijnlijk niet of moeilijk afvallen. Of je kunt wel afvallen, maar de kilo’s komen er net zo snel weer bij (het bekende jojo-effect). Een goede balans van je hormonen is dus heel belangrijk om succesvol gewicht te verliezen en dit ook te behouden.

jojo-effect

Stress kan een grote invloed hebben op je eetlust en metabolisme, omdat de productie van het hormoon cortisol verhoogd is. Maar wat heeft stress te maken met sporten? Door te sporten kun je toch juist stoom afblazen en ontspannen?

Het hormoon cortisol, ook wel bekend als stresshormoon, wordt aangemaakt bij stress, maar ook door te intensief te sporten, ofwel ‘verkeerd sporten’. Wanneer de productie van cortisol te hoog is, blijft het lichaam in een constante fase van vetopslag. Een beweegpatroon is dus vaak de oorzaak voor een disbalans van het cortisol hormoon. Sporten kan dus juist averechts werken en het afvalproces alleen maar moeilijker maken..

Sporten VS bewegen

Als we verkeerd sporten doen we ons lichaam dus absoluut geen goed. Maar betekent dit dat we nu nooit meer moeten sporten? Nee, natuurlijk niet! Wat je wel moeten weten is dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen sporten en bewegen. Bewegen is namelijk erg gezond en daarom een noodzakelijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar hoe herken je dan ‘verkeerd sporten’ en ‘gezond bewegen’? 

images
Veel mensen compenseren hun ongezonde leefstijl met een paar uurtjes per week intensief sporten in de sportschool. En dat is nu precies waar het mis gaat. Wanneer men de hele dag niet of nauwelijks beweegt, door bijvoorbeeld op kantoor te werken, en af en toe een paar uur intensief sport, is dit absoluut niet gezond. Wat veel mensen niet weten is dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid beweging die je krijgt, maar het gaat vooral ook om de tijd waarin je niets doet en geen beweging krijgt, ofwel de ‘zittijd’.

Je kunt dus best vaak sporten, maar als je niet sport, zit je dan de hele dag en krijg je haast geen beweging. Dit noemen we dus ‘verkeerd sporten’. Het lichaam heeft namelijk gedurende de dag regelmatig beweging nodig. Wanneer je de hele dag zit en maar een paar keer per week echt gaat sporten, is dit niet gunstig voor de gezondheid, maar zorgt dit juist voor een toename van de cortisol-productie en spierbeschadiging. Daarom raden wij dus aan om af te vallen zonder intensief te sporten, maar niet zonder gezond te bewegen.

Gezond bewegen hoort plaats te vinden op dagelijkse basis en gedurende de hele dag. Dit betekent echter niet dat je dagelijks uren intensief moet sporten. Bij dagelijkse beweging kun je denken aan het fietsen naar je werk, een stukje lopen of de trap nemen in plaats van de lift. Met deze dagelijkse ‘gezonde beweging’ zorg je ervoor dat je metabool flexibel blijft en dus in staat bent vet te verliezen, zonder last te krijgen van overproductie van het vervelende stresshormoon cortisol!

Fietsen-1

Afvallen zonder sporten?

Over het algemeen sporten veel mensen dus  ‘verkeerd’ en dit draagt dus niet bij aan het afvallen. Bij de meeste mensen zorgt ‘verkeerd sporten’ er juist voor dat iemand helemaal niet meer in staat is vet te verbranden. Dagelijks licht bewegen daarentegen, zoals lopen of fietsen, is wel een goede manier om ervoor te  zorgen dat je lichaam metabool flexibel blijft en dus in staat is vet te verbranden.

Omdat sporten dus vaak een negatief effect kan hebben op het afvallen, hoort het daarom ook niet in het programma van Nederland Slank. Afvallen zonder sporten is dus zeker mogelijk!* Bij Nederland Slank kun je gezond en snel afvallen zonder je daarvoor dagelijks in het zweet te hoeven werken.* Het Nederland Slank programma is er namelijk op gericht de stofwisseling te reguleren. Bij de meeste mensen met overgewicht is er namelijk sprake van een disbalans in de hormoonhuishouding. Hierdoor is men vaak niet in staat af te vallen en heeft men vaak ook last van gezondheidsklachten.

Aan de hand van een bloedonderzoek en een uitgebreide anamnese wordt er een persoonlijk voedingsplan opgesteld dat ervoor kan zorgen dat de hormoonspiegels weer in balans komen. Hierdoor kun je op een gezonde en gemakkelijke manier gewicht verliezen zonder te sporten en tevens de algehele gezondheid verbeteren.* Bij Nederland Slank kun je dus je hardloopschoenen in de kast laten staan en door middel van een persoonlijk voedingsadvies je gezondheidsdoelen bereiken! Vraag snel een vrijblijvend en gratis eerste consult aan.

afvallen-zonder-sporten

Vraag het gratis e-book aan

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult