Is lijnen gezond of niet? Nederland Slank legt het je uit

dieet-3

Lijnen wordt als dé manier gezien om af te vallen, maar is het eigenlijk wel goed voor je lichaam? Nederland Slank legt je uit wat de gevolgen zijn van lijnen en hoe je het beste voor je lichaam kunt zorgen. Ontdek hier hoe je een nieuwe leefstijl creëert die je helpt om gezond te blijven en af te vallen.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Lijnen: gezond of niet?

Voor je gezondheid is het belangrijk om op je gewicht te letten. Het is niet goed om te weinig te wegen, maar overgewicht kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het niet gek dat er allerlei manieren zijn bedacht om je gewicht onder controle te houden. Lijnen is daar een bekend voorbeeld van. Is het eigenlijk wel gezond om te lijnen? En wat voor effect heeft het op je lichaam? Nederland Slank legt het je uit en geeft je bruikbare tips om optimaal voor je lichaam te zorgen.

Wat is lijnen?

Tegenwoordig is bijna de helft van alle Nederlanders te zwaar (Janine Muijs, 2005). Door te lijnen proberen veel mensen weer dunner en zo gezonder te worden. De term lijnen komt dan ook van het idee dat je je lichaamslijn laat slinken. Heb je overgewicht, dan loopt je lijn niet meer zo strak door als je misschien zou willen. Door te lijnen zou je dit overgewicht aan kunnen pakken, waardoor je de oude lijn van je lichaam weer terugkrijgt.

Lijnen kan allerlei vormen aannemen. Vaak komt het erop neer dat je vooral erg weinig eet en veel probeert te bewegen. Dit doe je meestal gedurende een korte periode, waarbij je probeert om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. Sommige mensen kiezen voor een speciaal soort dieet, van een koolhydraatarm dieet tot het paleodieet. Het idee hierachter is altijd hetzelfde: door bepaalde voedselgroepen of producten uit je voedingspatroon te schrappen, zouden de kilo's vanzelf moeten verdwijnen.

Het grote verschil tussen lijnen en gewoon op gezonde voeding letten is dat je jezelf tijdens het lijnen veel ontzegt. Vaak eet je minder dan je lichaam nodig heeft, waarbij je soms zelfs voedingsmiddelen uit je voedingspatroon schrapt die je eigenlijk nodig hebt om gezond te blijven. Dat betekent dus ook dat lijnen slecht voor je gezondheid is.

gewichtsverliesafvallen-3

Waarom is lijnen niet goed voor je?

Er zijn een aantal redenen waarom lijnen een ongezonde manier is om af te vallen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Je komt vaak weer aan

Een groot nadeel van lijnen is dat de effecten vaak tijdelijk zijn. Sterker nog: het volgen van een dieet is de beste voorspeller van toekomstige gewichtstoename (Michael R). Dit heeft verschillende redenen. Doordat je je lichaam veel ontzegt tijdens het lijnen, wordt er anders omgegaan met het eten dat je binnenkrijgt. Je lichaam gaat in spaarstand, waardoor je minder energie verbruikt. Het resultaat? Je moet nog minder eten om af te vallen. Daarnaast heeft lijnen invloed op je hormonen. Je lichaam maakt meer hongerhormonen aan wanneer het te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je geneigd bent om meer te eten. Dat zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies.

Je loopt het risico op ondervoeding

Veel mensen hebben tijdens het lijnen de neiging om steeds minder en minder te eten. Soms worden er hele voedingsgroepen overgeslagen, waardoor je lichaam niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Het resultaat is dat er na verloop van tijd tekorten ontstaan. Dit kunnen tekorten zijn aan vezels en gezonde vetten, maar ook aan bepaalde vitaminen en mineralen. Je lichaam heeft gezonde en gevarieerde voeding nodig om in optimale conditie te blijven. Eet je erg beperkt? Dan kan dat uiteindelijk voor gezondheidsproblemen zorgen.

Het werkt niet

Een laatste belangrijke reden waarom lijnen niet goed voor je is, is dat het in de meeste gevallen niet werkt (Long Ge, 2020). Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de diëten, op lang termijn, niet werkt voor de meeste mensen. In eerste instantie verlies je misschien wat gewicht, maar na verloop van tijd stopt dit. Vervolgens kun je je lichaam nog meer eten ontzeggen om misschien nog een extra kilo te verliezen, maar dit hou je niet eindeloos vol. Lijnen is dus niet alleen ongezond, maar ook geen effectieve manier om blijvend gewicht te verliezen.

Healthy

Lijnen of je leefstijl veranderen?

Het is duidelijk dat lijnen niet de beste manier is om gewicht te verliezen, maar wat is het alternatief? Je eetwijze en leefstijl veranderen is de beste manier om goed voor je lichaam te zorgen. Bij deze aanpak kies je niet voor intense crashdiëten die je slechts een paar weken of maanden volhoudt. Je maakt juist gezonde keuzes die je de rest van je leven met je meeneemt. Dat betekent dat je voor een minder drastische aanpak moet gaan. Het zijn vaak de kleine aanpassingen in je leven die voor het grootste resultaat zorgen.

Tijdens een dieet let je gedurende een bepaalde periode op je voeding. Je hebt vaak strenge regels over wat je wel of niet mag eten en probeert misschien ook intensief te sporten. Heb je eenmaal je streefgewicht bereikt? Dan is het voor de meeste mensen tijd om terug te keren naar hun oude voedingspatroon. Je eet misschien weer wat meer ongezonde dingen, sport weer wat minder en bent over het algemeen minder bezig met je gezondheid. Je hebt je doel namelijk al behaald. Hierdoor kom je uiteindelijk weer aan en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Een verandering in je leefstijl draait niet zozeer om het stellen van doelen. Natuurlijk kun je aandachtspunten hebben, zoals letten op gevarieerde voeding of meer willen bewegen. Het verschil is dat je niet enkel naar deze doelen toewerkt en vervolgens weer in oude patronen vervalt. Je creëert juist nieuwe patronen die je de rest van je leven vol kunt houden. Daarom is het zo belangrijk om gezonde gewoontes te creëren die bij jouw manier van leven passen. Zo is de kans groter dat je op de lange termijn goed voor je lichaam blijft zorgen.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Hoe kun je gezond afvallen?

De sleutel naar gezond afvallen is dus het creëren van een gezonde levensstijl, maar hoe ziet die levensstijl er precies uit? Nederland Slank legt je uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen.

voedingskeuze-2

Je eetpatroon veranderen

Een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens het afvallen is je eetpatroon. Het is vooral belangrijk dat je gezond blijft eten. Dat betekent dat je je lichaam alle voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Denk niet alleen aan eiwitten, gezonde vetten en vezels, maar ook aan producten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. In de praktijk betekent dit dat je vooral verse producten moet eten. Laat bewerkt voedsel liever staan, want dit is vaak rijk aan suiker, ongezonde vetten en conserveringsmiddelen. Probeer dus verse maaltijden te bereiden met groenten, mager vlees, volle zuivel en eventueel wat fruit na.

Ook wanneer je vooral vers eet, is het belangrijk om te letten op variatie in je eetpatroon. Het is makkelijk om iedere dag dezelfde producten te eten, zodat je niet hoeft na te denken over je maaltijden. Maar dit is niet wat je lichaam nodig heeft. Alle voedingsmiddelen bevatten weer andere vitaminen en mineralen. Waar sinaasappels misschien rijk zijn aan vitamine C, is banaan juist een goede bron van kalium. En terwijl spinazie veel ijzer bevat, zitten wortels boordevol vitamine E. Door constant andere producten in je maaltijden te verwerken, zorg je ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat het nooit teveel anti-nutriënten binnenkrijgt. Anti-nutriënten zijn de schadelijke stoffen die in ieder product zitten. Bijvoorbeeld in spinazie zitten nitraten. Nitraat kan door het verteren omgezet worden tot nitriet, wat schadelijk is voor ons lichaam. Door te veel nitriet daalt het zuurstofgehalte in ons lichaam is er meer kans op ontstaan van kanker. Om gezond en sterk te blijven is het dus belangrijk om te variëren.

Regelmatig bewegen

Beweging is onlosmakelijk verbonden met je gewicht. Door te bewegen verbruikt je lichaam energie. Verbruik je meer energie dan je binnenkrijgt via je voeding? Dan zorgt dit uiteindelijk voor gewichtsverlies. En hoe gespierder je bent hoe meer energie je in rust verbruikt, dus hoe beter ook op gewicht kunt blijven. Daar komt bovenop dat bewegen ook goed is voor je hersenen. Het zorgt voor minder stress, minder neerslachtige gevoelens en kan ook je concentratie verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, waardoor het ook makkelijker is om goed voor jezelf te zorgen. Daarom is het zo belangrijk om genoeg te bewegen wanneer je aan een gezonde leefstijl probeert te werken.

Maar hoe vaak moet je bewegen wanneer je aan je leefstijl wilt werken? Een goede richtlijn is om iedere dag iets aan beweging te doen. Dat kan een intensieve sportles van een uur zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om een half uur per dag te wandelen of te fietsen. Zorg ervoor dat je iedere dag minstens een half uur beweegt. Probeer verder actief te leven. Werk je aan een bureau? Sta ieder uur even op en loop een paar minuten rond. Laat de auto ook vaker staan en neem de fiets.

Lopen

Eet minder vaak

Wanneer je voedingsschema's opzoekt kom je vaak schema's tegen met zes eetmomenten op een dag. Je eet dan niet alleen ontbijt, lunch en diner, maar er is ook ruimte voor drie tussendoortjes per dag. Dit is niet de beste manier om voor je lichaam te zorgen. Door zes keer per dag te eten, zorg je er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel zes keer per dag stijgt. Na deze stijging komt er ook weer een daling, waardoor je honger krijgt. Eet je drie keer per dag een volwaardige maaltijd met genoeg eiwitten, vetten en de juiste koolhydraten, dan zorg je voor minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dat is uiteindelijk beter voor je gezondheid en zorgt ervoor dat je meer energie hebt gedurende de dag.

Het is bovendien makkelijker om gezond te blijven eten wanneer je slechts drie keer per dag een maaltijd eet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit je hongergevoel vermindert. Je lichaam vraagt minder vaak om eten en je bent sneller verzadigd wanneer je aan het eten bent. Hierdoor verklein je de kans dat je naar ongezonde snacks grijpt. Het is bij deze manier van eten natuurlijk wel belangrijk dat je drie maaltijden gevuld zijn met voedzame producten die je lichaam genoeg energie geven, zoals gezonde vetten, vezels en eiwitten. Zo houd je je gezonde levensstijl vol en voel je je op je best.

Ga op tijd naar bed

Je zou er misschien niet aan denken, maar slaap is ontzettend belangrijk wanneer je probeert af te vallen. Wanneer je slaapt, laadt je lichaam weer op na een lange dag. Geef je je lichaam niet voldoende rust? Dan heeft dit allerlei gevolgen voor je gezondheid. Een van de negatieve effecten van te weinig slaap is dat je hormoonhuishouding verandert. Volgens onderzoekers kan een slechte nachtrust ervoor zorgen dat je meer van het hongerhormoon ghreline aanmaakt, terwijl het hormoon dat je eetlust remt, leptine, minder wordt aangemaakt. Daarbij voel je je fysiek minder fit, waardoor het lastiger is om een actieve levensstijl te behouden.

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg slaap krijgt? Door elke dag op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook weer op een vast tijdstip op te staan. Zorg er natuurlijk wel voor dat je tussen die tijdstippen genoeg tijd hebt om van een complete nachtrust te genieten. Verder is het beter om niet te eten in de uren voordat je gaat slapen en om beeldschermen voor bedtijd te vermijden. Vind je het lastig om in slaap te vallen? Zorg er dan voor dat je slaapkamer echt een plek is waar je tot rust komt. Dat betekent dat je deze kamer nooit gebruikt om televisie te kijken of te werken. Zo associeert je lichaam deze ruimte met rust en niet met werk of entertainment.

slapen-3

Zorg voor genoeg ontspanning

Het leven draait niet alleen om hard werken en intensief bewegen. Je lichaam en geest hebben ook rust nodig. Ontspanning zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal bij kunt komen na een drukke dag. Hierdoor voel je je mentaal beter, maar het maakt afvallen ook makkelijker. Stress zorgt namelijk voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Dit hormoon heeft allerlei bijwerkingen, waaronder een vertraagde stofwisseling. Het zorgt er ook voor dat je meer trek hebt in ongezonde producten met veel suiker en verzadigde vetten. Daarom kan stress voor gewichtstoename zorgen (Orlando health, 2020) , vooral wanneer je lange stressvolle periodes in je leven hebt.

Je zorgt voor genoeg ontspanning wanneer je je werkleven en privéleven van elkaar gescheiden houdt. Zorg voor vaste werkuren en probeer in je vrije tijd niet met werk bezig te zijn. Het is ook belangrijk dat je vrije tijd niet alleen in het teken staat van je kinderen, partner, vrienden of familie. Zorg dat je elke dag momenten voor jezelf hebt. Je kunt dan doen wat je leuk vindt. Ga wandelen in het bos, lees een goed boek, ga mediteren of kom tot rust door een creatieve hobby te beoefenen. Ga op zoek naar activiteiten die je vrolijk maken en die je helpen om je hoofd even leeg te maken.

gezondheid

Gezond afvallen met Nederland Slank

Veel mensen worstelen met hun gewicht en zouden liever een lager getal op de weegschaal zien staan. Het is dus niet gek dat er ook allerlei diëten zijn uitgevonden waarmee deze overtollige kilo's als sneeuw voor de zon zouden moeten verdwijnen. Toch is lijnen niet gezond voor je lichaam. Het is niet effectief, zorgt voor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en kan uiteindelijk ook weer voor gewichtstoename zorgen. Een verandering in je leefstijl is een betere manier om aan je gewicht te werken. Hierbij let je niet alleen op gezonde en gevarieerde voeding, maar ook op voldoende beweging, goede nachtrust en je mentale welzijn. Zo geef je je lichaam de rest van je leven een gezonde basis.

Vind je het lastig om een start te maken met een gezond voedingspatroon? Laat je dan helpen door Nederland Slank. Wij zijn gespecialiseerd in orthomoleculaire voedingsleer. Dit betekent dat we oog hebben voor de wisselwerking tussen voeding en je gezondheid. Door je lichaam te ondersteunen met de juiste voeding, kun je genieten van een gezonder en fitter leven. We kijken altijd naar jouw persoonlijke situatie en welke tekorten er eventueel aangevuld moeten worden. Door een persoonlijk voedingsplan voor je op te stellen, zorgen we weer voor balans in je lichaam. Zo lukt het je om op een gezonde manier af te vallen, zonder je lichaam tekort te doen. Ben je benieuwd naar de werkwijze van Nederland Slank? Neem dan contact met ons op en plan een gratis consult in.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

gezondheid-3

Referenties:

JanineMuijs. Is afslanken gevaarlijk? Nemo kennislink. 2005 nov.

Michael R. Lowe, Sapna D. Doshi, Shawn N. Katterman, and Emily H. Feig. Dieting and restrained eating as prospective predictors of weight gain. Front Psychol. 2013; 4: 577.

Long Ge, Behnam Sadeghirad, Geoff D C Ball , Bruno R da Costa, Christine L Hitchcock, Anton Svendrovski, Ruhi Kiflen, Kalimullah Quadri, Henry Y Kwon, Mohammad Karamouzian, Thomasin Adams-Webber, Waleed Ahmed, Samah Damanhoury, Dena Zeraatkar, Adriani Nikolakopoulou, Ross T Tsuyuki, Jinhui Tian, Kehu Yang, Gordon H Guyatt, Bradley C Johnston. Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials. BMJ . 2020 Apr 1;369:m696.

Bewegen en de hersenen. Hersenstichting.

Marjet J M Munsters, Wim H M Saris. Effects of meal frequency on metabolic profiles and substrate partitioning in lean healthy males. PLoS One . 2012;7(6):e38632.

Christopher B Cooper, Eric V Neufeld, Brett A Dolezal, Jennifer L Martin. Sleep deprivation and obesity in adults: a brief narrative review. 2018 Oct 4;4(1):e000392.

Gabrielle Mancella, RD. How Too Much Stress Can Cause Weight Gain (and What to Do About It). Orlando health. 2020 februari.