Maagverkleining: voor- en nadelen
Het lijkt een eenvoudige oplossing voor de toenemende obesitascijfers. Maar is het echt een snelle oplossing? Vraag een gratis consult aan en zet de juiste stap naar een gezond en gelukkig leven!
Gratis consultHet effect van een maagverkleining
Maagverkleiningen lijkt een eenvoudige oplossing voor een groot probleem: de toenemende obesitascijfers waar we wereldwijd mee te maken hebben. Overgewicht staat wereldwijd op nummer vijf van veelvoorkomende doodsoorzaken en aan die trend lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Niet zo gek dus dat veel mensen kiezen voor een maagverkleining.
Maagverkleiningen worden veroordeeld door de omgeving als: “de makkelijke oplossing.” Maar is dit echter wel zo? Experts en ervaringsdeskundigen benadrukken van niet. Er verandert in korte tijd veel in je lichaam na een maagverkleiningsoperatie. Fysieke en mentale aanpassingen daarna vergen tijd en toewijding.
De post operatieve gevolgen van een ‘gastric bypass’ dienen daarom zeer zeker niet onderschat te worden. Ook bij Nederland Slank merken we hier de gevolgen van. Steeds meer mensen die een dergelijke operatie overwegen, of deze al hebben ondergaan, melden zich bij ons. Echter door gebrek van kennis van een leven lange lifestyle change of fysiologische kennis komen ze bijvoorbeeld toch weer kilo’s aan of lopen aan tegen een niet aflatende reeks van vervelende klachten.
Nederland Slank IS een ECHTE lifestyle change. In dit artikel zetten we daarom de verschillende maag verkleinende operaties op een rij. Er wordt aandacht besteed aan hoe de spijsvertering werkt, de verschillende mogelijkheden voor een maagverkleining en de bijbehorende complicaties.
Twijfel je of een maagverkleining iets voor jou is of heb je al een maagverkleining gehad? Blijf ook dan vooral lezen om een duidelijk beeld te krijgen over wat er na een maagverkleining allemaal verandert in je lichaam.
Ook laten we in dit artikel ervaringsdeskundige *Tessa (echte naam bekend bij de redactie) aan het woord. Zij heeft reeds een maagverkleining ondergaan en geeft toe achteraf gebaat te zijn geweest met goede (alternatieve) voorlichting waarbij het traject haar, als ze er al voor had gekozen, een stuk makkelijker af had gegaan. Voor de herkenbaarheid én de leesbaarheid zullen wij steeds onze visie vanuit Nederland Slank op haar ervaringen geven.
De volgende onderwerpen komen aan bod;
- Feiten en cijfers
- Hoe werkt de spijsvertering?
- Welke bariatrische mogelijkheden zijn er?
- De nadelige effecten van een maagverkleining
- Tips om klachten na een maagverkleining te voorkomen en te behandelen
- Afvallen met Nederland Slank zonder maagverkleining
Feiten en cijfers
Op het moment is de gastric bypass één van de meest populaire maag verkleinende ingrepen in Nederland. Van de ruim 12.000 maagverkleiningen zijn er 8.000 een gastric bypass. De meeste patiënten raken na zo’n operatie 60% van hun overgewicht kwijt. Weeg je bijvoorbeeld 200 kg en 100 kg is jouw gezonde gewicht, dan raak je gemiddeld 60 kg kwijt door een gastric bypass.
Hieronder staan de verschillende soorten maagverkleiningen.
‘Voor altijd bevrijd of levenslang veroordeeld?’
Tessa onderging, nadat ze al een paar jaar ondanks haar jonge leeftijd als diabeet bekend stond bij haar behandelaar, na lang twijfelen toch ook een maagverkleiningsoperatie. Haar internist en persoonlijke contacten vonden dat ze ideale kandidaat was. Vooral ook omdat ze nog zo relatief jong was.
Nadat ze in korte tijd weer 15 kilo aangekomen was, en haar voeten en onderbenen vol met vocht liepen ( Oedeem) ging tijdens een vakantie naar Griekenland, waar ze de pro’s en con’s tegen elkaar opwoog, de kogel door de kerk.
Eenmaal terug is het balletje gaan rollen. Enkele maanden na haar 47e verjaardag ging ze onder het mes. Uiteraard had ze voor die tijd nog wel wat koudwatervrees. Vanwege het vooraf verplichte stoppen met roken was ze de 15 kilo die ze af had moeten vallen helaas ook niet helemaal kwijt.
‘Dit afvallen is noodzakelijk om je goodwill te laten blijken en ruimte te creëren in je buikwand. Ook om een eventuele vervette lever eerst te doen slinken zodat de buikwand niet verkleefd is aan je organen’ zo is haar destijds uitgelegd.
Achteraf gezien had Tessa veel baat gehad bij een veel gedetailleerdere voorlichting over de verschillende soorten maagverkleining die voor haar mogelijk zijn en welke impact een maagverkleining bijvoorbeeld heeft op de spijsvertering.
Hoe werkt de spijsvertering?
Om te begrijpen wat er gebeurt in het lichaam na een maagverkleining, is het belangrijk om eerst goed te begrijpen hoe de spijsvertering werkt. Vanaf het eten van voedsel met onze mond tot wij het weer uitscheiden met de ontlasting, duurt het gemiddeld 24-28 uur. Alle stappen tussen eten en uitscheiden zijn belangrijk om het eten goed te verteren en om alle voedingsstoffen, waar we gezond door blijven, optimaal te kunnen opnemen.
De mond
De spijsvertering begint in de mond. Door te kauwen malen we het voedsel klein. Het maken van speeksel wordt al vrij snel op gang gebracht. Alleen al bij het denken aan eten maken we speeksel aan. Speeksel helpt bij het doorslikken van voedsel. Het amylase enzym wat in het speeksel zit helpt ook gelijk bij het verteren van zetmeel.
Wist je dat stress ervoor zorgt dat we een droge mond krijgen? Dit heeft dus ook een negatieve invloed op de spijsvertering.
De maag
Na het doorslikken van het eten komt de voeding via de slokdarm in de maag terecht. De maagwand produceert dagelijks drie tot vier liter maagsap. Maagsap bestaat uit maagzuur (pH 2-4 na het eten). Dit is noodzakelijk voor het splitsen van voedsel, maar ook voor het doden van pathogenen die we via het eten binnen krijgen. De maagwand wordt door een laag slijmvlies tegen het zuur beschermd.
Behalve maagzuur bevat maagsap ook pepsinogeen (nodig voor het verteren van eiwitten) en lipase (nodig voor voorbewerking van vetten). Daarnaast bevat onze maag R-proteïnen die in de zure omgeving van de maag aan vitamine B12 en aan intrinsic factor (IF) binden. Deze worden naar de twaalfvingerige darm (beginstuk van de dunne darm) meegenomen. Daar wordt de vitamine B12 met behulp van de IF opgenomen.
Wist je dat suiker, melk en granen de productie van maagzuur remmen?
Dat betekent dat de combinatie van eiwitten met brood of pasta, kaas of melk heel onhandig is. De eiwitten worden namelijk door gebrek aan maagzuur niet goed verteerd. Dit kan voor gisting problemen en slechte vertering van de eiwitten zorgen.
Nog een onhandige combinatie is groente en fruit met pasta of brood of met kaas of melk. Hierdoor worden de mineralen uit groente en fruit ook niet goed vrijgemaakt. De beste combinatie voor een optimale vertering en opname is dus eiwit met groente en fruit.
Bekijk onze recepten voor smaakvolle en gezonde maaltijden.
De alvleesklier/pancreas
In de alvleesklier wordt alvleesklier sap gemaakt. Hier zitten allerlei spijsverteringsenzymen in om de rest van de koolhydraten, de eiwitten en de vetten te kunnen verteren. Daarnaast maakt de alvleesklier bicarbonaat aan. Dat ontzuurt het maagzuur.
Wanneer dat niet goed gaat komt maagzuur verder in het spijsverteringskanaal dan dat de bedoeling is. De enzymen (bestaande uit eiwitten) worden kapot gemaakt en goede bacteriën in de darm worden door een te zuur milieu dood gemaakt. Dit heeft een negatieve invloed op het verteren van vetten en eiwitten, en de darmflora worden verstoord.
Nog een andere belangrijke functie van de alvleesklier is het aanmaken van insuline. Insuline is een belangrijk hormoon met vele functies en is onder andere betrokken bij de suikerstofwisseling.
Galzuren
Gal is nodig voor het emulgeren van vet. Behalve uit cholesterol en galzouten bestaat gal verder uit water, vetten, eiwitten, bilirubine (afbraakproduct rode bloedcellen), toxische stoffen en medicatie restanten.
Wist je dat te weinig galzouten ervoor kunnen zorgen dat het cholesterol in het lichaam stijgt? En wist je dat (te) veel oestrogeen voor een vermindering van galzouten zorgt? Dat is de reden waarom vrouwen soms meer kans op cholesterolproblemen hebben dan mannen.
Ook een te veel aan cortisol (dus te veel stress) en te hoge insulinespiegels remmen de aanmaak van galzuren.
De sphincter van Oddi
Voor de opening van de twaalfvingerige darm vormt zich een soort bol genaamd de ampulla van Vater. Hier zit een band van spierweefsel omheen, een kringspier, de zogenoemde sphincter van Oddi. Deze kringspier is meestal samengetrokken en voorkomt hiermee dat er voortdurend gal en alvleesklier sap in de twaalfvingerige darm stroomt. Wanneer de sphincter zich ontspant en zich opent, kunnen gal en verteringssappen in de darm vrijkomen als er voedsel de darmen binnenkomt.
De dunne darm
In de twaalfvingerige darm (de eerste 12 centimeters van de dunne darm, ook wel duodenum genoemd) komen gal, bicarbonaat en de spijsverteringssappen uit de alvleesklier bij de voedselbrij. Het verteren zet door en de opname van allerlei voedingsstoffen begint. De dunne darm heeft, doordat die sterk geplooid is, een groot oppervlakte. Dit is belangrijk om allerlei voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. Aan het einde van de dunne darm is de darminhoud waterdun.
Wist je dat als de alvleesklierenzymen in de dunne darm niet op tijd afgebroken worden, de darmwand door deze enzymen afgebroken wordt? Dit heeft vervelende aandoeningen als gevolg, namelijk prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS), multiple sclerose (MC) of colitis ulcerosa (CU).
De dikke darm
De waterige inhoud met onverteerbare voedselresten komt uiteindelijk in de dikke darm terecht. Hoe meer we richting het einde van de spijsvertering gaan, hoe meer goede bacteriën erbij komen. Deze bacteriën bieden afweer tegen pathogenen die ondanks het maagzuur verder in de darm zijn gekomen. Daarnaast helpen ze ook met het verteren en opnemen van de rest van de voedingsstoffen.
In de dikke darm wordt veel vocht en zout geabsorbeerd. Totdat we uiteindelijk een normale ontlasting hebben. Een vaste sigaar, die niet plakkerig is en niet al te veel stinkt.
Wist je dat de goede bacteriën in de darm GABA produceren? GABA is een belangrijke hersenstof (neurotransmitter) en zorgt voor rust, goed slapen, stressbestendigheid en meer. Daarnaast wordt 90% van alle dopamine (ook een neurotransmitter die zorgt voor initiatief nemen en motivatie), 80% van de serotonine (een neurotransmitter die zorgt voor darmperistaltiek, welbevinden en pijndemping) en 90% van de melatonine (slaaphormoon) in de dikke darm door deze bacteriën gemaakt.
Onze darmen worden niet voor niets onze tweede hersenen genoemd.
En wist je dat er ook ontgiftende cellen in de darmen zitten? En klieren die allerlei sappen, slijm en hormonen produceren! In de dikke darm worden veel B-vitamines en vitamine K opgenomen.
Welke bariatrische mogelijkheden zijn er?
De bariatrie houdt zich bezig met het aanpassen van het spijsverteringskanaal. Er zijn steeds nieuwe alternatieven voor de maagverkleining. Iedere mogelijkheid heeft een ander doel en functie. De gevolgen van de verschillende operaties zijn dan ook erg uiteenlopend.
Restrictie
De volgende maagverkleining operaties hebben restrictie als doel. Het is dan de bedoeling dat men minder kan eten.
Maagballon
Een maagballon kan tot maximaal zes maanden in de maag geplaatst worden. De patiënt kan minder eten, omdat de ballon in de maag ruimte inneemt en voor een vol gevoel zorgt. De ervaring leert dat de patiënt met de maagballon 25% tot 34% van zijn overgewicht kwijt raakt. Na het verwijderen van de ballon neemt bij veel mensen het afgevallen gewicht vaak weer toe.
Om de ballon tegen maagzuur te beschermen krijgen de patiënten altijd een maagbeschermer. De bekendste complicaties die bij het plaatsen van een maagballon kunnen ontstaan zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Maagzweer
- Maagperforatie (een gat in de maagwand)
- De ballon kan aan wandel
- De ballon kan de boel blokkeren
- Men kan intolerant zijn voor de ballon
Maagband
Een maagband is een kunststof ring die om het begin van de maag geplaatst wordt. Het kleine deel is dan een tot twee eetlepels groot en de doorgang is minimaal. Hierdoor kan men minder en ook minder snel en vooral vloeibaar eten. Vast voedsel mag, maar er moet heel goed gekauwd worden. Hoe zachter het eten (bv. vla, ijs, slagroom, snoep frisdrank, alcohol), hoe gemakkelijker het door kan.
Deze manier van een maagverkleining is dan ook vooral geschikt voor de volume-eters en wordt met name aangeraden aan de mensen die van hartig eten houden. Een frikandel doe je namelijk niet zo gauw in de blender om vervolgens op te drinken, maar een zoete milkshake kan wel makkelijk naar binnen.
Het fijne is dat de maagband ook weer verwijderd kan worden. De ervaring leert dat men hiermee 50% tot 60% van het overgewicht kwijt raakt. De bekendste complicaties zijn:
- Braken
- Reflux
- Pijn bij slikken
- Acute buik
- Obstructie (verstopping) door te grote spijs brokken
- Uitzetting slokdarm/maag
- Perforatie slokdarm of maag
- Ontsteking slokdarm
- Infectie en ontsteking door ingroei
- Lekkage band of slangetje
Innemen (apollo/pose)
Hierbij worden plooien in de maag gemaakt die met hechtingen worden vastgezet, waardoor men sneller en langer verzadigd is en blijft. Hierdoor kan men 15% tot 30% van het overgewicht kwijtraken. De complicaties die erbij horen zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Abdominale pijn
- Slokdarm Scheur (bij POSE)
- Dysfagie (bij TOGA)
- Bloedingen (Overstitch)
Vertical banded gastroplasty
Hierbij wordt de maag met nietjes verkleind. Met een bandje wordt de doorgang klein gehouden. Het eten van vast voedsel wordt hierdoor moeilijker, maar men kan wel allerlei vloeistoffen drinken. De nietjes kunnen door overmatig eten openspringen. Andere complicaties zijn:
- Misselijkheid
- Overgeven
- Brandend maagzuur
Sleeve - TERIS (implant - experimenteel)
Hierbij wordt 2/3e van de maag verwijderd, waardoor er maar een soort slangetje overblijft. Men kan met deze vorm van maagverkleining 60% van het overgewicht verliezen. De bijbehorende complicaties zijn:
- Bloeding
- Wondinfectie
- Verwonding aan een buikorgaan
- Lekkage door loslaten van de nietjes
- Longontsteking
- Hartaanval
- Obstructie of passage hinder ter hoogte van het maagdarmstelsel
- Ontsteking aan de urinewegen
- Trombose (bloedklonters)
Malabsorptie
Bij deze operaties gaat het er vooral om dat men de voeding minder goed kan opnemen om op deze manier gewicht kwijt te raken.
SatiSphere (flow restrictie)
Satisphere is een draad met een aantal ballonnetjes die via een endoscopie in de maag en het begin van de dunne darm geplaatst wordt. Door het vertragen van de voedselpassage ontstaat sneller een gevoel van verzadiging.
Endobarrier (extra tube)
Hierbij wordt een lange buis, gemaakt uit plastic, in de dunne darm ontrold en vastgemaakt om verschuivingen in de spijsvertering te voorkomen. Na maximaal 1,5 jaar moet de buis eruit worden gehaald.
Doordat het voedsel niet meer in contact komt met het slijmvlies van de twaalfvingerige darm worden de hongerhormonen en de verzadigingshormonen beïnvloed. Daarnaast neemt de opname van voedsel af. Na een jaar kan men 47% van zijn overgewicht kwijtraken. De vaak voorkomende complicaties zijn:
- Leverabcessen
- Bloeding
- Pijn
- Braken
- Obstructie
- Migratie
Combinatie restrictie en malabsorptie
De gastric bypass en de mini bypass zijn een stapje verder in de bariatrie. Hierbij gaat het er om dat men minder kan eten en ook minder voedingsstoffen kan opnemen.
Mini bypass
Bij de mini bypass wordt door het plaatsen van nietjes een kleinere maag gemaakt. De kleine maag wordt aan de dunne darm gehecht. Een groot probleem hierbij is dat de maagportier ontbreekt, waardoor gal in de maag kan terugvloeien. Men kan door de mini bypass 65% tot 70% van zijn overgewicht kwijtraken. Qua complicaties is er geen verschil tussen de mini bypass en de gewone bypass.
Gastric bypass
De gastric bypass is een blijvende obstructie en kan niet meer teruggedraaid worden. Ook hierbij wordt de maag geniet. Tussen de nietjes in de maag en 50cm van de dunne darm wordt het spijsverteringskanaal doorgesneden. De klein gemaakte maag wordt verderop aan de dunne darm aangehecht. Met behulp van een gastric bypass kan men tot 70% van zijn overgewicht kwijtraken.
Tessa heeft uiteindelijk gekozen voor deze, niet meer omkeerbare oplossing. ‘Geen sinecure, weet ze achteraf te vertellen. Ook vooral het mentale aspect is niet iets waar je al te licht over moet denken.’
Over haar pre-operatieve zenuwen: “ik woog 154 kilo (bij een lengte van 186 cm maar toonde voor de buitenwereld toch lekker vol en stevig, al weet je natuurlijk heus wel dat je veel te zwaar bent.
Omdat je zoals gezegd met een full gastric bypass tot 70% van je startgewicht kunt kwijt raken was ik, niet onterecht, ook bang hoe mijn lichaam er achteraf uit zou komen te zien. Mijn angst voor een uitgezakt lijf is dus achteraf ook niet onterecht gebleken.
Daarnaast was ik, mentaal gezien, ook bang dat ik een zuur wijf zou worden omdat ik niet meer lekker kon eten wat ik wilde. Eten is toch een beetje je grote liefde waar je voorgoed afscheid van moet nemen.
Alleen blijk ik, tot mijn grote geluk, bij die 10% van de mensen te horen die nog veel producten, zij het met mate, nog steeds kan eten. Echter weet ik als geen ander dat anderen die dezelfde operatie hebben ondergaan, veroordeeld zijn tot een leven lang soepdieet omdat die werkelijk niets meer binnen kunnen houden.'
Bekende complicatie van een bypass zijn:
Complicaties op korte termijn
- Lichte wondbesmetting (3%)
- Belangrijke wondbesmetting (2%)
- Inwendige breuk dunne darm (2%)
- Noodzaak tot bloedtransfusie (2%)
- Lek op de verbindingen (2%).
- Longontsteking (1%)
- Hartritmestoornissen (1%)
- Trombose in de benen (< 1%)
- Bloedklonter long (1%)
- Openvallen van de wonde
- Verdoving Probleem
- Hartaanval (zeldzaam)
- Nierfalen (zeldzaam)
- Stoornis zouthuishouding (zeldzaam)
- Beroerte (zeldzaam)
Complicaties op langere termijn
- Galstenen (5-50%)
- Littekenbreuk (5%).
- Vernauwing ter hoogte van een verbinding (1%) en als gevolg daarvan veel braken.
- Zweren ter hoogte van de verbinding maag-dunne darm
- Obstructie of vergroeiingen ter hoogte van de dunne darm
- Bloedarmoede, ijzertekort
- Tekort aan vitamine B12
- Tekort aan de vet oplosbare vitaminen A, D, E en K
- Stoornissen en tekorten in de mineralenhuishouding
- Haarverlies
De gastric bypass is een blijvende obstructie en kan niet meer teruggedraaid worden. Ook hierbij wordt de maag geniet. Tussen de nietjes in de maag en 50cm van de dunne darm wordt het spijsverteringskanaal doorgesneden. De klein gemaakte maag wordt verderop aan de dunne darm aangehecht. Met behulp van een gastric bypass kan men tot 70% van zijn overgewicht kwijtraken.
Banded bypass
De banded bypass is een variant van de gewone bypass. Het verschil is dat in dit geval de doorgang van het maagje nog kleiner wordt door een bandje er omheen te plaatsen.
Duodenal switch/Scopinaro
De duodenal switch is in aanvulling op de gewone gastric bypass. Artsen hebben deze variant bedacht om het verteren en de opname van de eiwitten te verbeteren.
De nadelige effecten van een maagverkleining
Zoals hierboven uitgebreid beschreven zijn er dus een heleboel verschillende maag verkleinende ingrepen met uiteenlopende complicaties. Al deze ingrepen hebben een direct effect op de werking van de spijsvertering. Vaak zorgt een ingreep ervoor dat de functie van 1 of meerdere organen verslechterd.
Je kunt je voorstellen dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid. In vele gevallen heeft het dan ook vervelende klachten als gevolg. Een maagverkleining kan er misschien voor zorgen dat je snel en ‘gemakkelijk’ gewicht kwijt raakt, maar wat doet het verder eigenlijk met de gezondheid?
Tessa heeft dus heel veel geluk gehad. Overige nadelige effecten van een maagverkleining
Zoals hierboven uitgebreid beschreven zijn er dus een heleboel verschillende maag verkleinende ingrepen met uiteenlopende complicaties. Al deze ingrepen hebben een direct effect op de werking van de spijsvertering. Vaak zorgt een ingreep ervoor dat de functie van 1 of meerdere organen verslechterd.
Je kunt je voorstellen dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid. In vele gevallen heeft het dan ook vervelende klachten als gevolg. Een maagverkleining kan er misschien voor zorgen dat je snel en ‘gemakkelijk’ gewicht kwijt raakt, maar wat doet het verder eigenlijk met de gezondheid? En dan vooral met je mentale gesteldheid?
Tessa zegt hierover: Achteraf terugkijkend kan ik je dit vertellen: ‘na vier jaar zitten mijn maag en mijn verstand nog steeds niet op één lijn. De prognose is dan ook dat je na drie jaar weer 10 kilo aangekomen komt. Mensen kunnen ook niet geloven dat ik een maagverkleining heb gehad. Ik kan nog alles eten, alleen veel en veel en minder dan voorheen. Dat trekt mijn maag niet meer. Die gaat dan volledig op slot, dat noemen ze een zogenaamde dumping. Dat heb ik één keer meegemaakt en ik kijk wel drie keer uit voor ik die fout nog een keer maak’, lacht ze.
‘Maar ik kan nog steeds een klein bordje lekker, goed gekozen gezond eten. Zelfs voor wat lichte kruiden ben in niet bang. Wel wil ik benadrukken dat ik one of the lucky few ben. Ook moet ik veel en veel langzamer eten. Vol is ook echt vol! Daarnaast ken ik ook legio voorbeelden van mensen die geen uiten, tomaten, gember of peper meer kunnen verdragen. Dat had ik er zeker NIET voor over gehad!’
Tekort aan belangrijke voedingsstoffen
Ongeveer 12 maanden na de operatie ontstaan er allerlei voedingsstoffen tekorten. Veel voorkomende tekorten zijn een ijzertekort (m.n. bij een bypass), tekorten van vet-oplosbare vitaminen (vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K) en tekorten van de B-vitaminen (m.n. vitamine B1, B8, foliumzuur en vitamine B12).
Daarnaast hebben veel patiënten symptomen van een vitamine B6 tekort, terwijl de B6 juist zorgwekkend te hoog aanwezig is in het bloed. Deze neurologische klachten ontstaan doordat de vitamine B6 niet geactiveerd kan worden.
Bovenstaande vitamines zijn allen essentieel voor een goed functionerend lichaam. Een maagverkleining zorgt vaak voor tekorten die erg moeilijk te verhelpen zijn door het innemen van supplementen. Dit omdat de spijsvertering niet meer werkt naar behoren en bepaalde voedingsstoffen niet meer adequaat kunnen worden omgezet en/of worden opgenomen in het lichaam.
Een aantal veelvoorkomende klachten door voedingsstoffen tekorten bij mensen met een maagverkleining zijn haaruitval, een slechte huid, misselijkheid, verminderde energie en slecht slapen.
Psychische en voedingtechnische begeleiding is in dit traject wel absoluut noodzakelijk, vervolgt Tessa haar verhaal. ‘Je krijgt groepsbijeenkomsten met de diëtiste en de chirurg. Je moet dat traject ook gewoon doorlopen want het is geen sinecure.'
'Ik ben er nog gezegend vanaf gekomen omdat ik veel kan blijven eten maar dat is maar tien procent. Ik hoor ook van mensen die geen hap meer door hun keel kunnen krijgen en de rest van hun leven veroordeeld zijn tot een koppie soep.'
'Maar je moet mentaal erop voorbereid zijn dat je 1/3e van je gewicht afvalt maar ook weer 10 kilo aankomt. Echter, in tegenstelling tot wat velen beweren. Het is NIET de makkelijke manier. Mensen die daar zo over oordelen weten niet waar ze het over hebben.'
'Vooral mensen die een partner of kinderen hebben die zich niet aan dit plan willen overgeven hebben het extra zwaar. Ondanks die operatie heb je nog steeds levenslang. Al is het maar de aanvullende supplementen zoals multivitaminen en B12 injecties en maagbeschermers. omdat je lichaam niet meer in staat is dit uit de normale voedselverwerking te halen.'
'Daarom is het ook van het grootste belang dat je de rest van je leven verstandig met je eten omgaat. Alle begeleiding is daarbij welkom.'
Problemen met de vertering en opname
Gewichtsverlies na een maagoperatie is lang niet (altijd) blijvend. Op langere termijn komen patiënten vaak weer aan. De strikte dieetvoorschriften worden op lange termijn niet goed opgevolgd.
Daarnaast kunnen er allerlei problemen met de opname van de macronutriënten ontstaan. De eiwitten en de vetten worden niet meer goed verteerd en zorgen voor klachten. Hierdoor gaan de patiënten meer voor koolhydraten kiezen. En dat is al een probleem op zich!
Dumping syndroom
Dumping komt met name voor na een gastric bypass. Met het dumping syndroom worden de klachten bedoeld die ontstaan als de maag zich te snel leegt: De voeding wordt als het ware ‘gedumpt’. Dit gebeurt doordat de pylorus, het maagklepje, afwezig is en er minder of geen opslag van voedsel in de maag mogelijk is. De maag is al snel te vol en hierdoor kan het eten te snel of in een te grote hoeveelheid in de dunne darm terechtkomen.
Als er dumping klachten optreden binnen 30 tot 60 minuten na de maaltijd, dan spreken we van ‘vroege’ dumping. Deze klachten kunnen ontstaan doordat het eten niet goed fijngemalen wordt of als er te snel na de maaltijd wordt gedronken. Als reactie hierop trekt de dunne darm veel vocht aan. Dit heeft als gevolg dat er te weinig vocht in de bloedvaten aanwezig is en de bloeddruk daalt. Doordat er in de darm een grote hoeveelheid vocht ontstaat kan er een vol gevoel of diarree ontstaan.
Bij vroege dumping ervaren mensen de volgende klachten: een vol gevoel, hartkloppingen, duizeligheid, sufheid, buikpijn en krampen, diarree en een lage bloeddruk.
Late dumpingklachten ontstaan 1 tot 3 uur na de maaltijd. Deze klachten zijn vaak het gevolg van het eten of drinken van suikerrijke voedingsmiddelen. Door het missen van het maagklepje komt het voedsel te snel in de dunne darm. Doordat dit te snel gaat, zijn de productie van insuline en de stijging van de bloedsuikerspiegel niet meer op elkaar afgestemd.
Suiker uit de voeding wordt veel te snel opgenomen en komt te snel terecht in het bloed. De alvleesklier geeft vervolgens een te grote hoeveelheid insuline af om de bloedsuikers op te nemen in de cellen. Maar dit komt te langzaam op gang, waardoor er nog steeds insuline wordt afgegeven terwijl de bloedsuikers al lang uit het bloed verdwenen zijn.
Het gevolg: een te lage bloedsuikerspiegel ofwel een hypo. Mensen met late dumping ervaren de volgende klachten: trillen, zweten, duizeligheid, onrust, hartkloppingen en een hongergevoel.
Insulineresistentie en een verstoorde suikerstofwisseling
Een maag verkleinende operatie zorgt op verschillende manieren voor een verstoring van systemen en processen in ons lichaam. Na de operatie krijgen veel mensen te maken met een verstoorde suikerstofwisseling en insulineresistentie.
Dit heeft vooral te maken met de manier waarop er na een operatie gegeten wordt. Door de maagverkleining is het namelijk niet meer mogelijk om te veel in één keer te eten. De spijsvertering kan dit gewoonweg niet meer goed aan. Het postoperatieve advies in de reguliere zorg is dan ook om regelmatig kleine beetjes te eten.
De meeste mensen met een maagverkleining eten dan ook gemiddeld zo’n 6 of meer kleine maaltijden op een dag. Deze maaltijden bestaan vaak ook voor het grootste gedeelte uit koolhydraten/suikers, omdat dit gemakkelijker te verteren is en minder zwaar valt dan eiwitten en vetten.
Het eten van veel koolhydraten en te vaak eten (meer dan 3 eetmomenten per dag) zorgt voor insulineresistentie. Dit betekent dat cellen en weefsels verminderd reageren op insuline en uiteindelijk zelfs stoppen met reageren ofwel ongevoelig worden voor de insuline. De insuline wordt hierdoor niet meer opgenomen uit het bloed in de cellen en hierdoor blijft de hoeveelheid insuline in het bloed stijgen.
Omdat insuline zijn werk niet meer goed kan doen (het opnemen van suiker uit het bloed), stijgt ook de bloedsuikerspiegel. En omdat de bloedsuikerspiegel blijft stijgen, gaat het lichaam nog meer insuline produceren.
Deze hoge insuline- en suikerspiegels in het bloed zorgen ervoor dat men constant honger heeft en trek in met name zoet. De meeste mensen reageren er dan ook op door nog meer/vaker te gaan eten en dat houdt het probleem alleen maar in stand. En zorgt er dus ook voor dat mensen met een maagverkleining na verloop van tijd weer aankomen!
Daarnaast zorgt de insulineresistentie bij de meeste mensen ook voor vermoeidheid, weinig energie en slecht slapen.
Tips om klachten na een maagverkleining te voorkomen en te behandelen
- Neem blijvend biologisch actieve vormen vitaminen en mineralen om tekorten te voorkomen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
- Overweeg om een enzymcomplex te nemen om de vertering en de opname van eiwitten en vetten een handje te helpen.
- Zink heeft een belangrijke functie bij het basisch maken van het maagzuur in de dunne darm. Doe een zink smaaktest om te achterhalen of je niet een zinktekort hebt.
- In sommige gevallen is het raadzaam om een voorbewerkt eiwitpreparaat in te zetten om de slechte eiwitopname te compenseren.
- Gebruik je een maagbeschermer? Dan verlaag je de maagzuurproductie. Ook dit zorgt voor problemen met het verteren en opnemen van voedingsstoffen. Ga na of je (nog steeds) wel een maagbeschermer nodig hebt of niet. In veel gevallen zorgt te weinig maagzuur voor dezelfde klachten als teveel maagzuur. Het scheelt wel eens om betaïne HCL te suppleren. Bespreek dit met je arts of neem contact met ons op om je mogelijkheden te bespreken.
- Goed nieuws voor diabetespatiënten! Na een maagverkleining kan er minder glucose (koolhydraat) uit een vergelijkbare maaltijd opgenomen worden. Hierdoor maakt de alvleesklier minder insuline aan. Echter veroorzaakt dumping zorgwekkend sterke glucose wisselingen. Dit kan voor reactieve hypoglycemie zorgen en de alvleesklier kan uiteindelijk uitgeput raken! Let dus op de Glycemische Index (GI) voor een stabiele suikerspiegel. (Zie de website van diabetesfonds). Eet geen voedingsmiddelen met hoge GI.
- Ook het afweersysteem krijgt het na een maagoperatie te verduren. Goede probiotica helpen om je darmflora te versterken.
- Kokosvet en keukenkruiden zoals knoflook, kurkuma en gember helpen wellicht om pathogenen onder controle te houden.
- Tot slot is het goed om even stil te staan bij het feit dat alles ‘lichaams”geld”/ vitaliteit’ kost. Het aanmaken van hormonen, herstellen, je metabolisme, etc. Laat dus regelmatig je bloed prikken op eventuele tekorten, zo ben je er op tijd bij!
Afvallen met Nederland Slank zónder maagverkleining
Het advies van Nederland Slank is: bedenk heel goed wat je doet voor je eraan begint: Heb je al een maagverkleining gehad? Niet getreurd! Bij Nederland Slank kunnen we alsnog kijken welke voeding het beste bij je past. Of ben je na je maagverkleining toch weer aangekomen? Of zit je met bepaalde klachten? Samen zoeken we de oorzaak van je klachten en stellen een passend behandelplan op. Vraag vandaag nog een gratis consult aan en zet de juiste stap en weet vooral dat wij je nooit zullen veroordelen en onze enige missie is om jou naar een gezond lijf en een gelukkig leven te helpen, en dat op de lange termijn!
Bij Nederland Slank kijken we samen naar wat het probleem is. Een eetprobleem? Hormonale problemen? Problemen met je suikerstofwisseling? Ontgiftingsproblemen? Of een storing in een of meerdere systemen in je lichaam waardoor het afvallen zonder hulp ‘mission impossible’ is geworden.
We beginnen met een op maat gemaakt voedingsplan aan de hand van jouw gegevens en bloed. Je krijgt begeleiding van ervaren diëtisten en orthomoleculair therapeuten die samen met jou gaan werken aan een gezond en slank lichaam.
Heb je al een maagverkleining gehad?
Niet getreurd! Bij Nederland Slank kunnen we alsnog kijken welke voeding het beste bij je past. Ben je weer aangekomen? Of zit je met bepaalde klachten? Samen zoeken we de oorzaak van je klachten en stellen een passend behandelplan op.
Vraag vandaag nog een gratis consult aan en zet de juiste stap naar een gezond en gelukkig leven!