Eenvoudig afvallen en eten na de zwangerschap
In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Veranderde hormoonhuishouding door zwangerschap
Het couvade-syndroom (voor de man)
Verantwoord afvallen als je borstvoeding geeft
Je gewicht neemt tijdens de zwangerschap normaliter wat toe. De zwangerschap en de periode erna is een drukke en mooie periode van weinig slaap, veel voeden en veel andere drukte. Maar nu je je ritme weer een beetje hebt terug gevonden wil je afvallen na de zwangerschap, maar hoe pak je dit verantwoord aan? Lees in deze blog hoe het geven van borstvoeding samengaat met afvallen na de bevalling.
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Gedurende de zwangerschap kom je gemiddeld zo’n 10 tot 12 kilo aan. 5-6 kilo hiervan is van de baby, de placenta, het vruchtwater en de vruchtvliezen, deze ben je na de bevalling meteen kwijt. De overige kilo’s blijven zitten en hiervoor moet je zelf aan de slag.
Tijdens de bevalling heeft je lichaam het zwaar te verduren gehad, het is daarom belangrijk om te weten dat je het eerst zo’n 6 weken rust moet geven. Wat je wel vast kan doen is rustig aan beginnen met bewegen en gezond eten.
Veranderde hormoonhuishouding door zwangerschap
Als je zwanger bent, verandert er veel in je hormoonhuishouding. Hormonen zijn stofjes in je lichaam die boodschappen overbrengen naar weefsels of organen. Elk hormoon heeft zijn eigen specifieke functie. Veel van deze hormonen hebben invloed op processen die samenhangen met je gewicht. Denk bijvoorbeeld aan je eetlust, je stofwisseling, vetopslag en vetverbranding.
Omdat je lichaam druk is met het ontwikkelen van een kindje zijn je hormonen in verhoogde aantallen aanwezig. Hormonen als Hcg, progesteron en oestrogeen sturen je lichaam zo dat je zwangerschap goed verloopt. Na de bevalling is alles vaak een beetje in de war.
Maar juist als je dan bent bevallen en je weer op gewicht wilt komen is het belangrijk om weer een balans te krijgen in je hormoonhuishouding.
Het couvade-syndroom (voor de man)
Mannen kunnen niet zwanger worden, maar dat betekent niet dat zij geen last hebben van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap van hun partner. De een heeft er geen last van en de ander kan veel zwangerschapskwaaltjes krijgen. Geloof het of niet zij kunnen zelfs tegen het einde van de zwangerschap weeën krijgen. Dit noemen wij het couvade-syndroom.
Hier word vaak om gelachen, maar de milde klachten komen regelmatig voor bij de man. Niks om je over te schamen! Het syndroom komt met name voor bij mannen die erg met hun partner meeleven of stress ervaren. Bijvoorbeeld als eerder sprake is geweest van een miskraam of andere vruchtbaarheidsproblemen.
Bij mannen met het couvade-syndroom zijn de cortisolniveaus hoger dan de gemiddelde man. Daarnaast hebben deze mannen meer androgeen, oestrogeen en prolactine hormonen in het bloed.
De symptomen kunnen heel erg verschillen. Van ochtendmisselijkheid tot brandend maagzuur, (vr)eetbuien en stemmingswisselingen en een verlaagd libido. De klachten zijn vervelend, maar niet zorgelijk. Ze verdwijnen ook weer na de bevalling. Echter de overtollige kilo's blijven en daar moet meestal wat mee gedaan worden.
Afvallen na bevalling
Het programma van Nederland slank richt zich op het in balans brengen van je hormoonhuishouding. Dit wordt gedaan door allereerst bloed af te nemen om zo te kijken welke voeding ervoor gaat zorgen dat jouw hormonen weer in balans worden gebracht. Aan de hand van de resultaten wordt voor jou persoonlijk een voedingsprogramma opgesteld dat specifiek rekening houdt met jouw hormoonhuishouding. Met dit persoonlijke plan proberen wij jouw lichaam weer in balans te brengen en ook in model. Dat wordt namelijk ook door je hormonen geregeld. Afvallen na de zwangerschap is dus zeker mogelijk.
Verantwoord afvallen als je borstvoeding geeft
Borstvoeding zelf werkt ondersteunend op het afvallen na de bevalling. Tijdens het afvallen komen er echter afvalstoffen uit het vetweefsel en die moeten niet in de moedermelk terecht komen. Om af te vallen is het allereerst noodzakelijk om zo te gaan eten dat je lichaam energie haalt uit het opgeslagen vet, niet uit spieren. Wanneer je te snel veel kilo’s kwijtraakt komt er een verhoogd aantal afvalstoffen in de bloedbaan van de moeder. Deze kunnen ook in de melk terechtkomen. Om je baby geen risico's te laten lopen, starten we met het voedingsplan na het stoppen met borstvoeding. We kunnen wel verstandige voeding adviseren, tijdens de borstvoeding.
Weer in shape
Nederland Slank kan je na de bevalling en borstvoedingsperiode dus helpen om op een verantwoorde manier, blijvend af te vallen.* Rekening houdend met de behoefte van jou en je baby. Zie het afvallen na de zwangerschap niet als een onmogelijk obstakel, maar als een mooie kans om je beter te voelen in je eigen lichaam! Ga niet meteen voor een platte buik na de bevalling, maar stel eerst een ideaal gewicht op, waar je met vertrouwen naar toe kunt werken.
Referenties:
[1] Voedingscentrum. Gezond gewicht en zwangerschap
[2] Hendrick V, Altshuler LL, Suri R. (1998). Hormonal changes in the postpartum and implications for postpartum depression.
[3] J Pak Med Assoc. (2016). Metabolic Physiology in Pregnancy.
[4] J Clin Endocrinol Metab. (2020). Increased energy intake after pregnancy determines postpartum weight retention in women with obesity.
[5] Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2019). Breastfeeding and postpartum weight loss.
[6] Maria Kazmierczak, Bogumiła Kielbratowska, Beata Pastwa-Wojciechowska. [2013]. Couvade syndrome among Polish expectant fathers.
*Disclaimer
Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.