Aangekomen in de overgang? Je bent niet de enige.
In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:
Wist je dat je voeding alle verschil maakt? lees hier verder:
Waarom neemt het gewicht tijdens de overgang vaak toe?
Hoe kan Nederland Slank u helpen met afvallen tijdens de overgang?
Ben je ongemerkt een aantal kilo's aangekomen zonder dat je meer bent gaan eten of minder bent gaan bewegen?
Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Vanaf deze leeftijd komen de meeste vrouwen in de overgang. Er vinden dan veel veranderingen plaats in het lichaam, waaronder vaak gewichtstoename.
Hoe kun je afvallen tijdens de overgang en wat kan Nederland Slank hierin voor u betekenen? Lees ook de ervaring van Nel.
Wat is de overgang precies?
De overgang is het moment dat de vruchtbare periode van de vrouw is afgelopen en de menstruatie stopt. De periode die voorafgaat aan de menopauze kan een paar maanden tot een aantal jaar duren en heet ook wel de peri-menopauze. In deze periode vinden er veel hormonale veranderingen plaats in het lichaam.
Deze hormonale veranderingen kunnen klachten geven als: hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, nacht zweten, angst of paniekaanvallen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, zware menstruaties, opvliegers en ook ernstige depressies. Zodra een vrouw stopt met menstrueren is zij in de overgang, meestal duurt het daarna nog een paar jaar voordat alle overgangsklachten definitief verdwenen zijn.
Waarom neemt het gewicht tijdens de overgang vaak toe?
Gewichtstoename is meestal te wijten aan een disbalans in de hormonen. Die disbalans kan ontstaan door ongezonde voeding, medicijnen en stress, maar ook door natuurlijke schommelingen van de hormonen in de overgang. Bijna altijd kunnen wij van Nederland Slank, met "voeding als je medicijn" het probleem echter oplossen!
Vooral het moment net voor de peri-menopauze ontstaat er bij vrouwen een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam. Een teveel aan oestrogeen kan er voor zorgen dat vet sneller opgeslagen wordt en dan met name op de billen, bovenbenen en kuiten. Daarnaast kan het overschot aan oestrogeen ook leiden tot de andere voornoemde klachten.
Tijdens de peri-menopauze daalt het oestrogeengehalte juist weer. Het lichaam heeft vervolgens tijd nodig om alle hormonen weer met elkaar in balans te lagen brengen, dit gaat meestal gepaard met de typische overgangsklachten zoals opvliegers. Door die sterke schommelingen in de hormonen zult u minder behoefte hebben om te bewegen, maar juist meer trek in eten en slaat het lichaam dit ook sneller op als vet. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat u in deze periode wat kilo's aankomt.
Tijdens de menopauze zelf daalt het oestrogeengehalte nog verder en stopt de progesteron productie bijna helemaal. Het tekort aan oestrogeen zorgt weer voor een disbalans in de hormonen, wat nogmaals kan leiden tot een aantal extra kilo's.
Hoe kan Nederland Slank u helpen met afvallen tijdens de overgang?
De gewichtstoename tijdens de overgang wordt veroorzaakt door een disbalans in de hormonen, door de snelle stijging en daaropvolgend de daling van het oestrogeen. Het programma van Nederland Slank is erop gericht om de hormonen weer in balans te brengen.
Een hormoon dat ook verstoord kan zijn bij overgewicht is het groeihormoon. Dit is verantwoordelijk voor het gebruiken van vet als energiebron en het aanmaken en behouden van de organen en het spierweefsel. De werking van dit hormoon wordt o.a. beïnvloed door insuline (regelt bloedsuikerniveau), serotonine (regelt behoefte aan voedsel) en de kwaliteit van de slaap.
Een verstoord evenwicht tussen deze stofjes en de verminderde aanmaak van melatonine zorgt voor een laag niveau aan menselijk groeihormoon, waardoor eten sneller wordt omgezet in vet dan in energie. Nederland Slank helpt om uw hormonen weer in balans te krijgen, waardoor er uiteindelijk een gewichtsafname kan optreden tijdens de overgang.*
Hoe dat precies werkt laten we zien in de video die u ontvangt als u een vrijblijvend en gratis consult aanvraagt. Wij helpen u graag met afvallen in de overgang!
Referenties
[1] Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B. (2015). Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity.
[2] Al-Safi ZA, Polotsky AJ. (2014). Obesity and menopause.
[3] Faubion SS, Litin SC, Bundrick JB. (2017). Clinical Pearls in women's health.
[4] Jesse van der Velde. VOEDING EN OVERGANGSKLACHTEN.
[5] Jesse van der Velde. (2013). GEWICHTSTOENAME TIJDENS DE OVERGANG – ZO VOORKOM JE HET.
*Disclaimer
Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.