Is afvallen met Saxenda gezond?

Saxenda

5 Saxenda pennen (voor een maand) kosten € 264, 62 en zijn (in principe) alleen op recept verkrijgbaar bij een BMI boven 40.

Opstarten van het gebruik gaat niet altijd van een leien dakje, je kunt er behoorlijk naar van zijn.

 

Misschien wil je eens kijken wat deze autoriteit te zeggen heeft.

Iedereen die ooit heeft geprobeerd om af te vallen, weet dat het een lastige opgave kan zijn. Het vergt discipline, je moet goed op je eten letten en tegelijkertijd ook de energie vinden om voldoende te bewegen. Toch is dit dé manier om gewicht te verliezen.

Omdat dit moeilijk kan zijn, wordt er naar manieren gezocht om afvallen makkelijker te maken. Zo zijn onderzoekers druk bezig met het ontwikkelen van een medicijn tegen overgewicht. Saxenda wordt door sommigen gezien als een goede uitkomst.

Wat is Saxenda precies, hoe werkt het en is het gezond om met dit medicijn af te vallen? Nederland Slank legt het je allemaal uit.Saxenda is een merknaam voor liraglutide, een medicijn dat wordt gebruikt voor gewichtsbeheersing en wordt voorgeschreven aan volwassenen die worstelen met overgewicht of obesitas.

Het is ook geschikt voor mensen met gewicht gerelateerde medische problemen zoals hoge bloeddruk, type 2 diabetes en hoog cholesterolgehalte.


Eerst zal ik de voordelen van Saxenda bespreken:


1. **Gewichtsverlies**: Saxenda helpt bij het beheersen van de eetlust en het verminderen van het hongergevoel, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname en gewichtsverlies.

2. **Verbetering van gezondheidsindicatoren**: Het kan helpen bij het verbeteren van diverse gezondheidsindicatoren zoals bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel, vooral bij mensen met type 2 diabetes.

3. **Behoud van gewichtsverlies**: Het kan helpen bij het behouden van het gewichtsverlies op de lange termijn, mits gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.


Dan de nadelen en mogelijke bijwerkingen:


1. Bijwerkingen: Zoals bij elk medicijn, kan Saxenda bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn misselijkheid, diarree, constipatie, verminderde eetlust, opgeblazen gevoel en verhoogde hartslag. In zeldzame gevallen kan het ook leiden tot ernstigere bijwerkingen zoals alvleesklierontsteking, galstenen, nierproblemen en suïcidale gedachten.

2. Injecties: Saxenda moet dagelijks worden geïnjecteerd, wat voor sommige mensen ongemakkelijk kan zijn.

3. Kosten: Saxenda kan duur zijn en wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekering. En het ligt redelijk voor de hand dat je niet makkelijk kunt stoppen zonder je gewicht weer terug te krijgen. Dit omdat er een disbalans in de hormonen ontstaat die jou verzadiging bepalen.

4. Geen vervanging voor levensstijlveranderingen:

Hoewel Saxenda kan helpen bij gewichtsverlies, is het geen vervanging voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Een uitgebalanceerd dieet is belangrijk om geen spierverlies (jo-jo) en ander weefsel verlies te creëren. Dat wordt vaak niet uitgelegd of begeleid en het gevolg is dan vaak het zogenaamde "Ozempic Face" waarover in wetenschappelijk onderzoek wordt gesproken.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit en bijwerkingen van Saxenda van persoon tot persoon kunnen variëren. Het is daarom essentieel om met een zorgverlener te spreken voordat u begint met het nemen van dit medicijn. Zij kunnen u helpen de potentiële voordelen en risico's te wegen in het licht van uw persoonlijke gezondheidssituatie.

Het is waarschijnlijk verstandig om eerst een voedingsplan op basis van je bloedanalyse te volgen voor je naar dit medicijn grijpt. Vraag daarom een gratis consult aan om te zien wat de mogelijkheden zijn van een persoonlijk voedingsplan met garantie op snel en verantwoord gewichtsverlies.

 

Meldingen bij Lareb.  (het officiele bijwerkingencentrum)
Liraglutide en semaglutide worden veel gebruikt. Bijwerkingencentrum Lareb ontving in totaal meer dan 1000 meldingen over deze geneesmiddelen. De meeste meldingen gaan over semaglutide. Lareb ontving meer dan 100 meldingen over ernstige bijwerkingen. Voorbeelden van ernstige gemelde bijwerkingen zijn hartritmestoornissen en ontsteking van de galblaas.

(Het is waarschijnlijk verstandig om eerst een voedingsplan op basis van je bloedanalyse te volgen voor je naar dit medicijn grijpt.)


Wat is Saxenda?

image

Saxenda is een receptgeneesmiddel dat gebruikt kan worden om mensen met overgewicht (BMI ≥ 27 kg/m2) in combinatie met minstens 1 gewichtsgerelateerde comorbiditeit of mensen met ernstig overgewicht (BMI ≥30 kg/m2) te helpen afvallen. Saxenda is de merknaam, want de naam van de werkzame stof is eigenlijk liraglutide. Het is een injectie die dagelijks in je buik, armen of benen gespoten moet worden. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van dit medicijn kan zorgen voor meer gewichtsverlies dan een gezonde leefstijl op zichzelf. Zo verloren proefpersonen die Saxenda gebruikten bijna twee keer zoveel gewicht als personen die geen Saxenda gebruikten, maar wel hetzelfde dieetadvies en beweegpatroon aanhielden.

De actieve stof in Saxenda lijkt op de actieve stof in bepaalde medicatie tegen diabetes. Een bijwerking van deze medicatie is dat je minder hongergevoel ervaart. Daarom zijn onderzoekers gaan bekijken of er een medicijn te maken is dat het hongergevoel stilt bij mensen die geen diabetes hebben, maar die wel met ernstig overgewicht te maken hebben. Saxenda is uiteindelijk het resultaat, en je krijgt een dus een hogere dosis van het medicijn binnen. Daarom is de indicatie van Saxenda niet diabetes en wordt het vooral voorgeschreven aan mensen die willen afvallen.

Wat maakt afvallen moeilijk?

Een medicijn dat je helpt om af te vallen klinkt als een echte uitkomst. Er zijn namelijk steeds meer mensen die worstelen met hun gewicht en het moeilijk vinden om blijvend af te vallen. Dat komt doordat je tijdens het afvallen vaak een bepaalde cyclus van zes stappen doorloopt:

  1. Je hebt de knoop doorgehakt en bent bereid om hard te werken om af te vallen.
  2. Je gaat een plan opstellen om gewicht te verliezen, bijvoorbeeld door een dieet te volgen en door een sportschema te maken.
  3. Je houdt je aan je plan, begint je fitter te voelen en merkt dat je afvalt.
  4. Je valt na verloop van tijd minder snel af of je gewicht blijft hetzelfde. Het wordt moeilijker om je gezonde leefstijl vol te houden.
  5. Je worstelt met honger en kunt daardoor je leefstijl niet volhouden.
  6. Je geeft op en wilt even niet meer bezig zijn met je gewicht, tot je weer begint bij stap 1 en opnieuw de knoop doorhakt om aan je gewicht te werken.

Voor veel mensen is deze cyclus erg bekend. Het volhouden van een nieuwe levensstijl wordt als moeilijk ervaren, deels omdat het erg vermoeiend is om steeds met een gezond voedingspatroon bezig te zijn. Het is ook niet vreemd dat het moeilijk is, want je lichaam verandert veel tijdens het afvallen. Zo vertraagt je stofwisseling, waardoor je steeds minder kunt eten. Tegelijkertijd maakt je lichaam meer hongerhormonen aan, waardoor je wel meer behoefte hebt aan eten. Dat maakt afvallen zo ingewikkeld.

MedicinedoctorhandworkingwithmoderncomputerinterfaceasmedicalconceptHoe helpt Saxenda bij afvallen?

Saxenda is een medicijn dat helpt tegen de natuurlijke reactie van je lichaam wanneer je aan het afvallen bent. Het richt zich vooral op de hormonen die vrijkomen tijdens het afvallen. Je maakt namelijk meer hongerhormonen aan wanneer je overgewicht hebt en probeert om dat te verliezen. Dat maakt het moeilijker om je aan een gezond dieet te houden. Saxenda werkt eigenlijk als het hormoon GLP-1, dat van nature in je lichaam voorkomt. Dit is een hormoon dat er normaal voor zorgt dat je je verzadigd voelt na een maaltijd. Je maakt tijdens het afvallen waarschijnlijk te weinig van dit hormoon aan, waardoor je zo veel honger ervaart.

Saxenda is dus geen middel dat zomaar vet afbreekt. Het werkt alleen wanneer je het combineert met een gezonde levensstijl. Door Saxenda te gebruiken kan het makkelijker zijn om die levensstijl vol te houden. Het is dan ook belangrijk om een voedingspatroon te hebben waarbij je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt en je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. In combinatie met Saxenda heb je minder honger, waardoor je uiteindelijk ook minder tegen je lichaam hoeft te vechten om af te vallen. Dat maakt de kans dus ook kleiner dat je weer in oude patronen vervalt of naar ongezonde snacks grijpt. Hierdoor vallen mensen makkelijker af wanneer ze Saxenda gebruiken.

Hoe gebruik je het?

Saxenda komt in de vorm van een prikpen. Deze pen is gevuld met het medicijn, waarbij je zelf de dosis in kunt stellen. Iedere dag klik je een nieuwe naald op de pen, zodat je het medicijn veilig kunt toedienen. Het is vervolgens de bedoeling dat je het medicijn net onder de huid prikt. Meestal worden de buik, benen of armen aangeraden. Je doet dit eens per dag, het liefste rond hetzelfde tijdstip. Het is niet nodig om te eten of drinken wanneer je dit medicijn toedient.

Om je lichaam langzaam aan Saxenda te laten wennen, begin je niet meteen met het toedienen van een volledige dosis. Er is een schema waar je je in de beginfase aan moet houden. Je begint dan met een dosis van 0,6 milligram en bouwt dit langzaam maar zeker op naar een volledige dosis van 3 milligram per dag.

Na vijf weken zit je op de volledige dosis en kan het medicijn dus ook volledig zijn werk doen. Het opbouwen van de dosis zorgt ervoor dat je minder last krijgt van bijwerkingen, aangezien je hormoonspiegel niet ineens enorm verandert. Desondanks kun je wel wat ongemak ervaren.

Hoe effectief is Saxenda?

De werking van Saxenda is duidelijk, maar hoe effectief is het eigenlijk? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van dit medicijn. Uit een van deze onderzoeken blijkt dat patiënten die Saxenda gebruikten meer gewicht verloren dan mensen die een vergelijkbare leefstijl hadden en het medicijn niet gebruikten. Een ander onderzoek toont ook aan dat het gebruik van Saxenda kan helpen met gewichtsverlies. Proefpersonen werden een jaar gevolgd en konden in drie categorieën vallen:

  • Actieve leefstijl zonder Saxenda

  • Saxenda zonder actieve leefstijl

  • Actieve leefstijl met Saxenda

De mensen die actief leefden zonder Saxenda vielen in een jaar tijd gemiddeld 4,1 kilo af. De groep die wel Saxenda nam, maar geen actieve leefstijl had, verloor gemiddeld 6,8 kilo in een jaar. De laatste groep combineerde Saxenda met een actieve leefstijl en verloor gemiddeld 9,5 kilo in een jaar. Dit laat dus zien dat het medicijn het beste werkt wanneer je ook actief aan je gezondheid werkt. Dankzij deze verschillende onderzoeken is er meer bekend over de werking van Saxenda, waardoor het ook gerichter gebruikt kan worden in behandelingen tegen overgewicht.

Is Saxenda vrij verkrijgbaar?

Saxenda is een relatief nieuw medicijn dat pas sinds enkele jaren gebruikt kan worden. Het is een medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is. Je moet dus altijd eerst overleggen met een arts voordat je kunt beginnen met het gebruik van Saxenda. Er zijn wel online aanbieders die het medicijn vrij aanbieden, maar dit is eigenlijk niet toegestaan. Bovendien wordt er altijd afgeraden om medicatie online te bestellen. Je weet namelijk niet wat er precies in het medicijn zit en kunt zelf ook moeilijker beoordelen hoe je lichaam gaat reageren op bepaalde medicatie. Daarom is Saxenda officieel ook niet vrij verkrijgbaar.

 

Je komt pas in aanmerking voor het gebruik van Saxenda wanneer je ernstig overgewicht hebt. Dit houdt in dat je een BMI van minstens 40 hebt. Mensen met een BMI van 35 of hoger kunnen ook in aanmerking komen, maar alleen wanneer zij gezondheidsproblemen hebben die door overgewicht worden versterkt.

Denk bijvoorbeeld aan diabetes of hartproblemen. Verder moet je kunnen aantonen dat je in het verleden al serieuze pogingen hebt gedaan om af te vallen. Saxenda wordt bovendien bij voorkeur alleen voorgeschreven in combinatie met gecombineerde leefstijlinterventie. Dit houdt in dat je een programma volgt waarbij gezonde voeding en een actieve leefstijl centraal staan.

Je kunt er dus niet zelf voor kiezen om zomaar met Saxenda te beginnen. Dit doe je altijd in overleg met je huisarts, zodat je zeker weet of het medicijn bij je past. De huisarts kan na verloop van tijd ook controleren of het medicijn doet wat het moet doen. Zo voorkom je dat je onnodig medicatie inneemt die tegelijkertijd voor vervelende bijwerkingen zorgt.

Daar komt bovenop dat een huisarts ook op de hoogte is van de bijwerkingen die door Saxenda kunnen ontstaan. Heb je plotseling last van bepaalde gezondheidsproblemen? Dan kan de huisarts sneller ingrijpen wanneer bekend is dat je Saxenda gebruikt. Ga daarom nooit zelf beginnen met dit medicijn en doe het alleen in overleg met je huisarts.

Is afvallen met Saxenda gezond?

Je kunt duidelijk meer gewicht verliezen door Saxenda te gebruiken, maar is het eigenlijk wel gezond? Net als met alle andere soorten medicatie is het belangrijk om kritisch te kijken naar de effecten, maar het is ook belangrijk om te bedenken of het je het echt nodig hebt. Afvallen met medicatie zou niet je eerste optie moeten zijn.

De beste en meest natuurlijke manier om af te vallen is door gezond te eten en goed op je bewegingspatroon te letten. Zorg ervoor dat je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft, van de juiste vitaminen en mineralen tot voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Saxenda wordt bovendien pas aangeraden wanneer je te maken hebt met ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Het is namelijk niet niks om een medicijn te gebruiken om af te vallen.

De gezondheidsvoordelen moeten daarom groot genoeg zijn. Ben je iets te zwaar en zou je liever wat strakker in je vel willen zitten? Dan is het gebruik van medicatie niet de beste keuze. Je kunt dan beter letten op gezonde voeding en wat vaker naar de sportschool gaan.

Daarnaast krijg je bij iedere medicatie met bijwerkingen te maken. Dat geldt dus ook voor Saxenda. Er zijn een aantal bijwerkingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gebruik gaat maken van dit medicijn:

  • Misselijkheid

  • Diarree

  • Obstipatie

  • Braken

  • Ontsteking rondom de prikplek

  • Lage bloedsuikerspiegel

  • Hoofdpijn

  • Vermoeidheid

  • Duizeligheid

  • Buikpijn

  • Ontsteking van de schildklier

  • Problemen met de galblaas

  • Verhoogde hartslag

  • Allergische reacties

  • Depressieve gevoelens

  • Haaruitval

Het is dus duidelijk dat het gebruik van Saxenda niet geschikt is voor iedereen. Sommige bijwerkingen zijn mild en hebben niet veel invloed op je gezondheid, maar je kunt ook last krijgen van ernstige bijwerkingen die erg gevaarlijk zijn. Afvallen met dit medicijn doe je daarom pas wanneer je al veel verschillende pogingen hebt gedaan om af te vallen en niets lijkt te werken.

Het is altijd goed om eerst samen met een expert naar je voedingspatroon en leefstijl te kijken. Mogelijk lukt het je om met de juiste begeleiding op een natuurlijke manier af te vallen, zonder een medicijn te hoeven gebruiken.

Gezond afvallen met Nederland Slank

Talloze mensen proberen af te vallen, maar het lukt lang niet altijd. Dat heeft allerlei redenen, van een stofwisseling die steeds verder vertraagt tot de aanmaak van hongerhormonen in je lichaam.

Hierdoor eindig je vaak in een eindeloze cirkel, waarbij je steeds opnieuw pogingen doet om gewicht te verliezen. Saxenda is een medicijn dat is ontwikkeld om deze cirkel te doorbreken. Het simuleert hormonen die zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je veel minder honger ervaart.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een gezonde leefstijl meer gewicht kunnen verliezen wanneer ze Saxenda gebruiken. Het innemen van medicijnen is alleen niet zonder risico, want je kunt er verschillende bijwerkingen aan overhouden.

Daarom mag je dit medicijn alleen gebruiken in overleg met een arts en is het beter om eerst te proberen om op een natuurlijke manier af te vallen.

Heb je al veel pogingen gedaan om gewicht te verliezen en lijkt het niet te lukken? Dan kan Nederland Slank je waarschijnlijk wel helpen. Wij werken vanuit een orthomoleculaire specialisatie die zich speciaal richt op overgewicht.

Dit houdt in dat we voeding als het belangrijkste medicijn voor je lichaam zien. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je je lichaam weer in balans brengen. Zo hoeft het veel minder moeite te kosten om je streefgewicht te bereiken.

Ook je hormonen en neurotransmitters worden zo gestuurd dat je niet meer de hele dag aan eten hoeft te denken. Je hebt dus lang niet altijd medicatie nodig om je lichaam te helpen met afvallen.

Bij Nederland Slank kijken we naar jouw lichaam en geest en wat die nodig hebben. Aan de hand daarvan stellen we een persoonlijk voedingsplan voor je op, zodat je precies weet hoe je je lichaam moet voeden. Je komt zo niets tekort en kunt zonder honger gewicht verliezen. Ben je benieuwd naar onze natuurlijke manier van afvallen? Neem dan contact met ons op en plan een gratis consult in.