Is sporten gezond? De do's en don'ts op een rij!
Sporten is tegenwoordig weer helemaal in de mode. De één loopt 2 keer per week hard en de ander zwoegt een paar avonden in de sportschool. Sporten is gezond en houdt je op gewicht, toch? Maar in hoeverre klopt dit eigenlijk? Waarom is sporten dan zo gezond en maakt het ook uit op welke manier je beweegt? Kortom: sport jij gezond?
Mensen denken bovendien dat sporten nodig is om gewicht te verliezen, maar is dat wel zo? Kun je ook afvallen zonder te sporten, of klinkt dat te mooi om waar te zijn? We zullen in dit artikel dieper ingaan op de invloed van sporten op je gezondheid en je hormonen, uitleggen wat een goede manier van bewegen is en tips geven om zelf een gezond dagelijks beweegpatroon te creëren, mét of zónder sportroutine!
We bespreken de volgende onderwerpen:
Vind jij het moeilijk om gezonde beweging in je dagelijkse patroon door te voeren? Heb je vaak spierpijn, gewrichtsklachten of zo’n slechte conditie dat je bij aerobe beweging al snel buiten adem bent? Nederland Slank helpt ook jou bij het krijgen van een gezonde levensstijl, het verbeteren van je gezondheid en het verliezen van overgewicht. Vraag vandaag nog een gratis consult aan!
Waarom is bewegen gezond?
Net als gezonde voeding, voldoende nachtrust en ontspanning, hebben we beweging nodig om gezond te worden en te blijven. Dagelijkse beweging zorgt ervoor dat spieren en gewrichten flexibel blijven. Beweging stimuleert tevens de aanmaak van HDL-cholesterol ofwel het gezonde cholesterol. Ook heeft beweging een positief effect op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
Beweging zorgt er ook voor dat je spiercellen metabool flexibel worden en je immuuncellen immunologisch flexibel worden. Wanneer spiercellen metabool flexibel zijn, betekent dit dat ze in staat zijn vet te verbranden. Als je regelmatig beweegt kun je dus gemakkelijk vet verbranden en dus eerder een gezond gewicht bereiken of behouden. Immunologische flexibiliteit betekent dat je immuunsysteem flexibel is en dat je dus niet snel ziek wordt. En als je toch ziek wordt, betekent deze flexibiliteit dat een infectie of virus ook weer sneller over gaat. Hieronder vind je nog meer voordelen van bewegen:
-
Bewegen verbetert de mobiliteit
-
Bewegen is goed voor je immuunsysteem
-
Bewegen helpt je spieren vet te verbranden
-
Bewegen is goed tegen somberheid en depressie
-
Bewegen is goed voor de bloeddruk
-
Bewegen helpt een gezond gewicht te behouden
-
Bewegen stimuleert de aanmaak van HDL-cholesterol
Mensen die erg weinig of haast niet bewegen, krijgen steeds meer vetmassa en steeds minder spieren. Ook zwakken de spieren af en wordt het steeds moeilijker om te kunnen bewegen. Dit zorgt er dus voor dat iemand die al weinig beweegt, nog immobieler wordt.
Gezonde en ongezonde beweging
Het is duidelijk dat voldoende beweging een onderdeel is van een gezonde leefstijl. Bewegen kun je op een heleboel verschillende manieren doen. Rennen, lopen, fietsen, zwemmen, dansen of voetballen. Maar ook met stofzuigen, tuinieren, boodschappen sjouwen en een trap op lopen breng je het lichaam in beweging. De vraag is dan ook: Onder welke voorwaarden is bewegen gezond?
Duur en frequentie
De duur en de frequentie van beweging zijn belangrijke factoren die bepalen of de beweging die je doet gezond is. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat mensen veel sporten, maar toch ongezond zijn. Wat gaat er dan mis?
Ongezond bewegen
Tegenwoordig heeft iedereen het overdag druk met studeren, een baan of een gezinsleven. Vaak houdt men ’s avonds pas wat vrije uurtjes over om even te sporten. En daar gaat het mis. Men zit de hele dag op kantoor en gaat ’s avonds dan een paar uur intensief bewegen. Wat veel mensen niet weten is dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid beweging die je krijgt. Het gaat namelijk ook om de tijd waarin je niets doet en geen beweging krijgt, ofwel de ‘zittijd’. Veel mensen sporten redelijk veel, maar als ze niet sporten, dan zitten ze en krijgen ze haast geen beweging. Deze manier van bewegen is ongezond. Het lichaam heeft namelijk gedurende de dag regelmatig beweging nodig. Wanneer je de hele dag zit en maar een paar keer per week echt gaat sporten, is dit niet gunstig voor de gezondheid, maar zorgt dit juist voor spierbeschadiging.
Gezond bewegen
Gezond bewegen hoort plaats te vinden op dagelijkse basis en gedurende de hele dag. Dit betekent echter niet dat je dagelijks uren intensief moet sporten. Dagelijkse beweging kan op vele verschillende manieren, denk hierbij aan het fietsen naar je werk, een stukje lopen, de trap nemen of gewoon opstaan van je bureaustoel en een paar sit-ups doen. Wanneer je dagelijkse gedurende de dag frequent beweegt, verbeter je je conditie, bouw je spiermassa op en wordt je immunologische flexibiliteit verbeterd.
Wandelen of hardlopen?
Bewegen is dus gezond als dat gebeurt op reguliere basis gedurende de hele dag. Maar op welke manier zou je dan moeten bewegen? De één beweegt om zijn conditie te verbeteren en de ander sport om gespierder te worden. Wanneer je op een gezonde manier beweegt, kun je ervoor zorgen dat je én aan je conditie werkt én spiermassa opbouwt.
Een gezond beweegpatroon bestaat uit een combinatie van aerobe en anaerobe beweging.
Aerobe beweging
Aerobe beweging bestaat uit lichte bewegingsvormen. Je kunt ze gemakkelijk toepassen, je wordt er niet erg moe van en je kunt het relatief lang volhouden. Bij de verbranding van energie tijdens aerobe beweging gebruikt het lichaam zuurstof. Aeroob bewegen doe je dus op dagelijkse basis. Denk hierbij aan je dagelijkse bezigheden, zoals lopen, fietsen en huishoudelijke taken.
Anaerobe beweging
Bij anaerobe beweging voer je je hartslag op tot over 90% van je maximale hartslagfrequentie. Anaerobe bewegingen zijn intensief, zwaar en je houdt het niet erg lang vol. Bij de verbranding van energie tijdens anaerobe beweging gebruikt het lichaam geen zuurstof. Anaeroob bewegen is bijvoorbeeld krachttraining in de sportschool, hardlopen of een sprintje trekken.
Anaerobe beweging zorgt ervoor dat er schade optreedt aan de spiercellen. Wanneer er langdurig anaeroob wordt bewogen, is dit dus erg schadelijk voor je spiermassa en gezondheid.
Echter heeft het spierweefsel een beetje schade nodig voor de spieropbouw. Bij beschadiging van de spieren gaan namelijk als eerst de oudste spiercellen kapot. In de plaats daarvoor maakt het lichaam nieuwe spiercellen aan waardoor het spiermateriaal verjongd.
De leeftijd van spiermateriaal staat los van de leeftijd van de persoon. Als iemand veel beweegt vindt er veel verjonging van het spiermateriaal plaats. Wanneer iemand weinig beweegt, verjongen de spieren zich een stuk minder. Om jong spierweefsel te krijgen moet je dus dagelijks aeroob bewegen en af en toe anaeroob bewegen. Hierdoor kan zelfs iemand van 60 een spierleeftijd hebben van een 20-jarige!
Schade treedt dus alleen op als je anaeroob beweegt. Maar hoe bepaal je of een beweging anaeroob of aeroob is voor jou? Dit is namelijk voor iedereen wisselend. Je bent anaeroob aan het bewegen als je belasting hoger is dan 50% van de totale belastbaarheid van je spieren. Dit betekent dat je tijdens het bewegen gaat zweten en hijgen, een snellere hartslagfrequentie krijgt en niet meer gewoon kunt door praten. De één beweegt al anaeroob bij het maken van een stevige wandeling, terwijl iemand anders pas na een half uur hardlopen in de anaerobe beweging terecht komt. Wanneer je dus gewend bent veel te bewegen, zul je een hogere belasting op je spieren moeten uitoefenen om anaeroob te bewegen.
5 nadelen van (te) veel sporten
Drie keer in de week een half uurtje aan krachtsport doen en daarnaast een actief leven leiden, lijkt dus de ideale combinatie te zijn voor een gezond bewegingspatroon. Wanneer je echter veel aan duursport doet, zoals op regelmatige basis uren hardlopen, veroorzaakt dit een stressreactie in het lichaam. Ben je bekend met de runners-high? Die wordt veroorzaakt door endorfines, maar ook door de aanmaak van cortisol. Juist, dat is het stresshormoon, dus daar moet je nu weer niet zo blij mee zijn. We gaan hieronder kort in op 5 nadelen van (te) veel sporten:
1. Duursport verhoogt de aanmaak van cortisol
Zoals gezegd zorgt veel duursporten voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol maakte onder meer energie vrij uit je spieren en die energie slaat dan vaak in de vorm van vet neer in de buikstreek. Je benen worden dus dunner, terwijl je buik dikker wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Bovendien zorgt cortisol ervoor dat er minder groeihormoon wordt aangemaakt, terwijl deze stof juist nodig is voor de vetverbranding en herstelwerkzaamheden in het lichaam. Kortom: je wil dat de balans tussen spierschade door sporten en spierherstel goed is.
2. Intensief sporten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Vier tot zeven dagen in de week intensief sporten kan de kans op hart- en vaakziekten vergroten, zo stelt ook de American Heart Association. (1) Bij de verbranding van suikers en vetten die in je lichaam plaatsvindt door het sporten, komen namelijk ook vrije radicalen vrij. Net zoals er rook vrijkomt bij een vuurtje. Vrije radicalen kunnen zich verbinden met cholesterol, wat voor een aanslag op je hart en in je bloedvaten kan zorgen. Normaal gesproken vangt je lichaam deze vrije radicalen, maar wanneer je langer dan een uur sport, kan het lichaam dit niet altijd meer goed opvangen.
3. Sporten heeft niet altijd een positief effect op je lichaamsgewicht
Sporten hangt niet automatisch samen met afvallen. Het maakt namelijk heel veel uit hoe je sport. In het wilde weg in de sportschool wat gaan doen of incidenteel een rondje hardlopen, zullen waarschijnlijk geen effect hebben op je lichaamsgewicht. Dit komt bijvoorbeeld omdat je op het verkeerde moment sport, of omdat je insulineniveau te hoog is als je gaat sporten. Je valt namelijk pas af als je lichaam in de fase van vetverbranding zit, kortom, wanneer je vetten in plaats van koolhydraten verbrandt. Sporten op nuchtere maag is een goede manier om te ervoor te zorgen dat je lichaam in de fase van vetverbranding zit. Sport dus bijvoorbeeld voor de lunch of ’s ochtends voordat je ontbeten hebt. Wanneer je na het sporten niet meteen honger hebt, is dat een goed teken en heeft het sporten niet te intensief is geweest en ervoor heeft gezorgd dat je aan het afvallen bent.
4. Je kunt ziek worden van sporten
Regelmatig niet te intensief sporten is goed voor je immuunsysteem. Onderzoek heeft laten zien dat regelmatig sporten een griepje of verkoudheid helpt voorkomen. (2) Echter, wanneer je te intensief of te vaak sport, heeft je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen en kan je training juist het omgekeerde effect hebben. Immers, als je alles uit jezelf haalt, kun je jezelf helemaal opbranden en ben je juist eerder vatbaar voor ziektes.
5. Sporten verhoogt de kans op blessures
Met name wanneer je niet goed opwarmt, té enthousiast begint met een nieuwe sportroutine of niet goed luistert naar je lichaam, kan sporten soms meer kwaad doen dan goed. Wanneer je te hard van stapel loopt, is het echt een aanslag op je lichaam en kan het zijn dat je pezen, gewrichten op spieren gaan protesteren. Het gevolg is in het minste geval spierpijn, maar het kan ook uitmonden in beschadigde spieren, ontstoken pezen of gewrichtspijn. Dit soort klacht zijn in ieder geval duidelijke tekenen dat je te hard van stapel bent gelopen en rustig aan moet doen. Wanneer je dat niet doet en je je lichaam niet genoeg kans geeft om te herstellen, kun je langdurige blessures oplopen waardoor je nog veel verder van huis bent en het nog veel langer duurt voordat je weer kunt sporten!
Tips bij sporten
Het moge duidelijk zijn: bewegen is gezond, maar wel met mate en op een goede verantwoorde manier. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je verzameld, zodat jij een gezond bewegingspatroon voor jezelf kunt creëren:
-
Sport niet te veel, 3 keer in de week is voldoende. Zo kan je lichaam ook beter herstellen.
-
Sport niet te lang, een half uur krachtsport en een half uur interval is genoeg.
-
Een intervaltraining is de beste manier om veel calorieën te verbranden. Zorg ervoor dat je het niveau en het tempo afwisselt. Ga bijvoorbeeld om de 5 minuten 1 minuut op je maximale snelheid rennen of fietsen.
-
Krachttraining is een goede manier van sporten wanneer je wilt afvallen. Bij krachttraining bouw je namelijk meer spieren op, die hun energie uit vet halen. Wanneer je meer spieren hebt, verbrand je dus meer vet. Voor het beste resultaat moet je de krachtoefeningen langzaam uitvoeren (minimaal 5 seconden).
-
Afwisseling van oefeningen is belangrijk voor een goed resultaat.
-
Wie veel sport, moet vooral goed eten. Zo zorgen veel eiwitten (bijvoorbeeld vis, kip, vlees) ervoor dat de spieren sneller herstellen. Maar ook veel (water) drinken is belangrijk bij het sporten.
-
Rust tussen de oefeningen in is niet alleen prettig, maar ook nodig om je spieren te laten groeien. Zorg dat deze rust niet langer dan 45 seconde duurt, zodat je hartslag nog hoog is.
Afvallen zonder te sporten: kan dat?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een misvatting dat je alleen kunt afvallen als je ook intensief gaat sporten. Het hele idee van intensief sporten is best overgewaardeerd, zoals blijkt uit al het bovenstaande. Te intensief sporten veroorzaakt immers veel te veel stress in je lichaam, ook als je slank bent. Echter, we hebben natuurlijk wel beweging nodig om gezond te worden en gezond te blijven.
”Dagelijkse beweging zorgt ervoor dat spieren en gewrichten flexibel blijven en het stimuleert de aanmaak van gezonde cholesterol. Beweging heeft bovendien een positief effect op je bloeddruk en cholesterol.”
Om de voordelen van bewegen te kunnen ervaren is het beter om dagelijks licht intensief te bewegen, dan om drie keer in de week intensief te sporten en verder vrij inactief te zijn. Wandel bijvoorbeeld iedere dag een uurtje, neem de fiets naar je werk of maak een ommetje tijdens je lunchpauze. Zo zorg je ervoor dat je gedurende de dag constant beweging krijgt. Als je dit combineert met een gezond voedingsprogramma, waarbij de nadruk ligt op een verbetering van je stofwisseling en het vermijden van pieken in je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, kun je in een hoog tempo overtollige kilo’s kwijtraken zonder te sporten.
Het programma van Nederland Slank kan hierbij helpen! Eerst gaan we op basis van een bloedanalyse na met welke voeding jouw lichaam in balans kan komen. Je krijgt een persoonlijk voedingsplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw lichaam. Je gaat bij ons geen strakke sportschema’s volgen en sport alleen wanneer je daar zin in hebt. Ons doel is ervoor te zorgen dat jij je weer helemaal gezond gaat voelen, beter slaapt, fitter bent en minder last hebt van kwaaltjes en allergieën. Dus afvallen zonder te sporten, kan dat? Wij zeggen: ja!
Het belang van een goede hormoonbalans
Zoals inmiddels wel duidelijk is, spelen hormonen dus een belangrijke rol bij het afvallen. Daarom is het ook zo belangrijk om, áls je sport, op de juist manier te sporten. Als je namelijk ‘verkeerd’ sport, heeft dit een negatieve invloed op je hormoonbalans in je lichaam en dus ook op je stofwisseling, eetlust, vetopslag en vetafbraak. We zetten hieronder nog even twee belangrijke hormonen en hun invloed op je lichaam op een rij:
Cortisol
Wanneer je te intensief sport, wordt daarbij het stresshormoon cortisol aangemaakt. Als de productie van cortisol hoog is, blijft je lichaam in een constante fase van vetopslag. Zo kan sporten dus soms averechts werken op het afvalproces. Cortisol zorgt er immers voor dat er energie uit je spieren wordt vrijgemaakt, maar die energie hoopt zich vaak weer op in de vorm van vet in de buikstreek. Dat willen we natuurlijk niet!
Insuline
Wanneer je overgewicht hebt, heb je meestal een relatief hoog insulineniveau in je lichaam. Insuline blokkeert de aanmaak van Foxa-2. Foxa-2 is een eiwit in je lichaam dat de drang om te bewegen stimuleert. Dit verklaart ook waarom mensen met overgewicht vaak ook niet zo’n motivatie hebben om te sporten. Er is dan namelijk sprake van te weinig Foxa-2 in het lichaam. Wanneer je tóch gaat sporten met een hoog insulinepeil, gebruikt je lichaam meer zuurstof en is er minder zuurstof over om vet mee te verbranden. Dit kost dan namelijk te veel energie voor je lichaam. In plaats daarvan gaat het lichaam koolhydraten verbranden, omdat hiervoor minder zuurstof nodig is. Tot je insulineniveau weer op een wenselijk niveau is, is het dus beter om niet of minder intensief te sporten.
Conclusie
Bewegen is gezond! Daar kunnen we nu niet meer omheen. Maar de manier waarop men beweegt kan juist heel ongezond zijn voor het lichaam. Bewegen is daarom alleen gezond onder bepaalde voorwaarden. Met dagelijkse, frequente bewegingen die niet te intensief zijn, zorg je ervoor dat je je metabole- en immunologische flexibiliteit verbeterd. Hierdoor is je lichaam in staat vet te verbranden en word je minder snel ziek. De dagelijkse beweging zou af en toe moeten worden afgewisseld met intensieve beweging. Hierdoor bouw je spiermassa op en verjong je het spiermateriaal.
Vind jij het ook moeilijk om gezonde beweging in je dagelijkse patroon door te voeren? Heb je vaak spierpijn, gewrichtsklachten of een slechte conditie? Nederland Slank helpt ook jou bij het krijgen van een gezonde leefstijl en het verbeteren van je gezondheid. Vraag vandaag nog een gratis consult aan en kom erachter wat Nederland Slank voor jou kan betekenen!
Sporten en afvallen: hoe werkt dat in je lijf?
Wanneer je wilt afvallen denk je al gauw aan twee dingen: gezonde voeding en (meer) sporten en bewegen. Wat je eet is natuurlijk van belang in het afslankproces, daar is geen twijfel over mogelijk.
Of sporten óók een positief effect heeft op je lichaamsgewicht is afhankelijk van het soort verbranding waarin je lijf zich bevindt. Zolang je nog niet in de vetverbranding zit, kun je beter rustig bewegen.
Het zit ‘m in de kleine dingen en we geven je hiervoor graag wat tips! daarna kun je zeker het sporten (weer) oppakken.
Sporten en bewegen, wanneer is dit gezond?
Overgewicht en bewegen
Heb jij overgewicht en kun je jezelf niet aanzetten om te gaan sporten en bewegen? Daar is een hele natuurlijke verklaring voor: Foxa-2 is een eiwit in je lichaam dat de drang om te bewegen stimuleert.
Als je overgewicht hebt, heb je een relatief hoog insuline-niveau, wat de productie van dit eiwit blokkeert. Logisch dus dat wanneer je net met je nieuwe levensstijl begint, je nog niet direct de behoefte voelt om te gaan sporten.
Wanneer je ondanks een te hoog insulinepeil toch gaat sporten, gebruikt je lichaam meer zuurstof en is er minder zuurstof over om vet te verbranden. Dit kost namelijk meer energie.
Koolhydraatverbranding
Om 1 gram vet te verbranden heb je 2 liter zuurstof nodig, terwijl je voor het verbranden van 1 gram koolhydraten slechts 0,9 liter zuurstof nodig hebt.
Met het gevolg dat je lichaam over gaat op het verbranden van koolhydraten, omdat het minder zuurstof kost. En dat terwijl je juist je vet wilt gebruiken als energiebron!
Bovendien geeft heftig sporten met overgewicht een te grote belasting op je botten en gewrichten. Dit kan leiden tot chronische blessures en meer problemen.
Hoe goed je bedoelingen ook zijn, het kan zijn dat je er alleen maar meer mee kapot maakt. Zodra jouw insuline weer op een wenselijk niveau is, door het reguleren van jouw stofwisseling, zal de productieblokkade van het foxa2 eiwit pas worden opgeheven.
Je zult dan vanzelf de behoefte voelen om meer te gaan bewegen. Tot die tijd is het sowieso belangrijk voor je gezondheid om te bewegen op lage intensiteit.
Tips voor sporten op lage intensiteit
Tips voor sporten en bewegen op lage intensiteit.
Wij geven je hieronder een zestal simpele tips, zodat je met kleine veranderingen in je levensstijl meer kunt sporten en bewegen op lage intensiteit. Dan kan ook een kantoorbaan niet langer een excuus zijn! Komt ‘ie:
1. Neem vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Of, als dit niet mogelijk is, stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste deel.
Een half uur wandelen per dag maakt al een aanzienlijk verschil. Of je nu naar je werk gaat, de kinderen naar school brengt of boodschappen doet. Overal is wat beweging te winnen.
2. Voer bepaalde activiteiten voortaan staand of lopend uit, zoals bellen. Verplaats dat kopje thee met vriendinnen op de bank eens naar het park: Loop erheen en neem een thermoskan met thee mee. Zo haal je gelijk een frisse neus!
3. Heb je een zittend-beroep? Sta wat vaker op van je stoel. Je zit namelijk al snel uren achter elkaar zonder enige beweging. Er bestaan tegenwoordig hele handige sta-bureaus, die je kunt verstellen van zithoogte naar stahoogte.
Als je dit niet hebt kun je een briefje op je bureau leggen dat je eraan wordt herinnerd elk half uur of uur op te staan en een korte oefening te doen: Rek je even helemaal uit, spring 10 keer rustig op en neer, loop naar beneden om de krant te halen als je thuis werkt of loop door de gang om te zien of
je collega’s er allemaal zijn.
Dit is belangrijk voor allerlei functies in je lichaam, waaronder de spier- en hersenfuncties. Een interessant en duidelijk verhaal hierover bekijk je via deze link.
4. Ben je op je werk en heb je zin in thee of koffie? kijk dan of er ook een koffiemachine op een andere verdieping staat. Elke extra trap op en af is meegenomen!
5. Maak een wandeling in de lunchpauze, alleen of gezellig met je collega’s. 20 tot 30 minuten beweging tussen je werktaken door is ook nog eens goed voor je productiviteit.
Zijn bovenstaande tips voor jou echt niet haalbaar? Dan doe je er zeker goed aan om standaard na (of voor) het eten een avondwandeling te maken. Zo sluit je de dag op een gezonde manier af en het is ook nog eens goed voor de vertering van je maaltijd.
Al deze kleine acties lijken misschien op het eerste gezicht niet veel zoden aan de dijk te zetten. Wanneer je deze echter consequent toepast kan het zeker een groot verschil maken!
Intensiever sporten (weer) oppakken
Het kan zo zes tot acht weken duren na de start van Nederland Slank voordat jouw lijf gereset is en voldoende hersteld om weer intensiever te gaan bewegen. Neem hier dus ook de tijd voor. Overhaast het niet en vraag je begeleider om advies wanneer je twijfelt of je er al klaar voor bent.
De zelf check
Een handige manier om te checken of je voldoende bent hersteld en je in de vetverbranding zit, is het sporten op een nuchtere maag. Bijvoorbeeld net voor de lunch of het avondeten.
Wanneer jij na het sporten en bewegen niet direct honger krijgt, zit je lichaam in de vetverbranding. Mooi! Ervaar je wel honger?
Ga dan eerst voor jezelf na of dit voortkomt uit gewoonte of dat je misschien toch nog bezig bent met het verbranden van koolhydraten.
Dan is het misschien beter om een stapje terug te doen.
Heb je behoefte om intensiever te gaan bewegen maar vind je de stap naar de sportschool nog te groot? Onderzoek dan eerst welke vorm van bewegen jij leuk zou vinden.
Een teamsport of losse oefeningen in groepsverband kan hartstikke leuk zijn. Of sporten samen met een vriendin. Dan kan je meteen lekker bijpraten en elkaar oppeppen als het even niet meezit.
Deze manieren zullen je helpen om meer plezier in het sporten te krijgen. Wanneer trek jij je sportschoenen weer aan? Houd onze website in de gaten voor nog meer sport- en bewegingsadvies.
Referenties:
[1] Keaney LC, Kilding AE, Merien F, Dulson DK. (2018). The impact of sport related stressors on immunity and illness risk in team-sport athletes.
[2] Anderson T, Lane AR, Hackney AC. (2018). The Cortisol Awakening Response: Association With Training Load in Endurance Runners.
[3] Fuss J. et al. (2015). A runner's high depends on cannabinoid receptors in mice.
[4] Hewagalamulage SD, Lee TK, Clarke IJ, Henry BA. (2016). Stress, cortisol, and obesity: a role for cortisol responsiveness in identifying individuals prone to obesity.
[5] Nass R, Thorner MO. (2002). Impact of the GH-cortisol ratio on the age-dependent changes in body composition.