Visceraal vet

Nederland-Slank-4

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Iedereen weet dat te veel vet in je lichaam niet gezond is, maar wist je ook dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende soorten vet? Visceraal vet is er daar één van. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van dit type vet en wat het met je lichaam doet. Hier vind je alle antwoorden.

In dit artikel bespreken we het volgende:

lake-constance

Wat is visceraal vet?

Bij de meeste mensen ligt 90% van het vet onderhuids. Het vet zit in een laag direct onder de huid en voelt zacht aan wanneer je in je huid duwt. De overige 10% van het vet is visceraal vet.

Dit vet kun je niet voelen, want het ligt dieper in je lichaam, onder de buikwand. Het vet zit in de ruimtes tussen je organen, zoals je lever, darmen en nieren. Ook in het omentum majus wordt een deel opgeslagen. Dit is een grote plooi die vanaf je maag naar beneden loopt en je organen moet beschermen.

Des te meer visceraal vet je hebt, des te harder en dikker deze plooi zal worden. Visceraal vet bepaalt dus maar een klein deel van je vetpercentage, maar het speelt wel een grote rol in je algemene gezondheid.

De meeste mensen zullen door de jaren heen ook een hoger vetpercentage krijgen, veroorzaakt door ouderdom. Dit extra vet wordt meestal niet opgeslagen in de benen of billen, maar rondom je buik. Visceraal vet wordt bovendien zichtbaarder, waardoor de meeste mensen een bredere taille krijgen wanneer ze ouder worden.

Hoe meet je visceraal vet?

Onderhuids vet is redelijk makkelijk te meten, bijvoorbeeld met een huidplooimeting. Doordat visceraal vet niet direct onder de huid ligt, is het lastiger om te weten hoeveel van dit vet je hebt. Er zijn wel een aantal manieren om in te schatten of je te veel visceraal vet hebt:

  • Meten: neem een meetlint en bindt dit om je buik heen, ter hoogte van je navel. Voor vrouwen geldt dat een omvang boven de 88 centimeter op overtollig visceraal vet kan wijzen. Bij mannen is dit bij een omvang van 102 centimeter.

  • BMI: bereken je Body Mass Index, bijvoorbeeld met behulp van een online tool. Is je BMI hoger dan 30? Dan kan dit wijzen op overtollig visceraal vet, aangezien je dan overgewicht hebt.

  • Lichaamsvorm: ga naakt voor de spiegel staan en bestudeer de vetverdeling in je lichaam. Merk je dat er relatief meer vet rondom je buik zit? Dan kan dit op visceraal vet wijzen.

  • Scan: ziekenhuizen en andere specialisten hebben speciale scanapparatuur waarmee het vet in je lichaam duidelijk in kaart kan worden gebracht. Hiermee is ook het visceraal vet in je lichaam te meten.

snel-afvallen-buikJa, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat voor problemen veroorzaakt visceraal vet?

Het hebben van visceraal vet is dus heel normaal, maar het kan een negatieve invloed hebben op je lichaam. Lange tijd werd er gedacht dat vet gewoon energieopslag voor je lichaam was, maar uit onderzoek is gebleken dat het een actief deel van je lichaam is.

Vetcellen scheiden hormonen uit die invloed hebben op de rest van je lichaam. Waar onderhuids vet voornamelijk hormonen uitscheidt die een positieve invloed op je gezondheid hebben, zorgt visceraal vet juist voor een negatieve invloed op je gezondheid.

Zo zorgt visceraal vet voor de aanmaak van proteïnen genaamd cytokines. Dit stofje kan lichte ontstekingen in je lichaam veroorzaken, wat weer tot hartproblemen en chronische ziektes kan leiden.

Ook het hormoon angiotensine wordt door visceraal vet aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten, waardoor je bloeddruk uiteindelijk stijgt.

Onderzoekers aan Harvard hebben ook ontdekt dat visceraal vet meer van het eiwit RBP4 aanmaakt. Dit eiwit zorgt ervoor dat je lichaam minder gevoelig is voor insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel makkelijker piekt en daalt.

Het is dus duidelijk dat visceraal vet op verschillende vlakken een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Het hebben van veel visceraal vet wordt bovendien in verband gebracht met verschillende ziektes.

Hartziektes

Uit onderzoek is gebleken dat een grotere buikomvang ook tot een grotere kans op hartziektes leidt. Een bredere taille en een kleiner verschil tussen heupen en taille kan de kans op deze ziektes zelfs verdubbelen. Zelfs bij gezonde mensen die niet roken, kan iedere extra 5 centimeter in je buikomvang voor 10% meer risico op hartziektes zorgen.

Het verhoogde risico op deze ziektes heeft voornamelijk te maken met de invloed die visceraal vet op je algemene gezondheid heeft. Het zorgt voor hogere cholesterolgehaltes, verhoogt je bloeddruk en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel sneller piekt. Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van hartziektes.

hypertension-1Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Dementie

In een ander onderzoek is gekeken naar de verhouding tussen een grote buikomvang en dementie. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen van middelbare leeftijd met een grotere buikomvang, drie keer zoveel risico lopen om dementie te ontwikkelen op latere leeftijd. Mensen met de minste hoeveelheid visceraal vet hadden geen last van dit extra risico.

Astma

Ook het ontwikkelen van astma bij volwassenen kan in verband worden gebracht met extra visceraal vet, is uit onderzoek gebleken. Vrouwen met grote hoeveelheden visceraal vet hebben volgens dit onderzoek 37% meer kans om astma te ontwikkelen, zelfs wanneer ze een gezond gewicht hebben.

cigarette

Het grootste risico geldt wel voor vrouwen met veel visceraal vet en overgewicht. Onderzoekers denken dat het probleem ontstaat doordat visceraal vet voor ontstekingen in het lichaam zorgt, dus ook in en rondom de luchtwegen. Dit kan uiteindelijk voor astmatische klachten zorgen.

Borstkanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen die nog niet in de overgang zitten en te veel visceraal vet hebben, meer kans hebben om borstkanker te ontwikkelen. Ook na de overgang zit er een link tussen meer visceraal vet en borstkanker, maar het vetpercentage stijgt bijna altijd automatisch zodra een vrouw in de overgang zit.

Darmkanker

Ook darmkanker is een risico wanneer je te veel visceraal vet hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met te veel visceraal vet tot wel drie keer meer risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker.

Dit heeft waarschijnlijk voor een deel te maken met resistentie tegen insuline. De hormonen die visceraal vet uitscheidt zorgen hiervoor, wat uiteindelijk tot kanker kan leiden.

Wie ontwikkelt er visceraal vet?

We hebben allemaal in bepaalde mate last van visceraal vet, maar sommige mensen ontwikkelen het makkelijker dan anderen. Dat heeft met allerlei factoren te maken.

Bij jongeren hebben mannen over het algemeen meer visceraal vet dan vrouwen, maar dit verandert zodra vrouwen in de overgang komen. Vanaf dat moment hebben vrouwen aanzienlijk meer visceraal vet dan mannelijke leeftijdgenoten. Ook het krijgen van kinderen kan ervoor zorgen dat vrouwen meer visceraal vet ontwikkelen.

Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals je genen en erfelijkheid. Misschien kom je gewoon makkelijker aan en ontwikkelt je lichaam ook meer visceraal vet. Ook schommelingen in je hormonen kunnen invloed hebben op het aanmaken van visceraal vet. Je hebt helaas niet alle factoren in de hand, maar er zijn ook dingen waar je wel invloed op hebt.

Zo voorkom je de vorming van visceraal vet

Er zijn duidelijk genoeg redenen om een overschot aan visceraal vet te voorkomen, maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal veranderingen die je in je leefstijl kunt doorvoeren om de ontwikkeling van visceraal vet te voorkomen of verminderen.

Blijf actief

Genoeg beweging is nog altijd een van de beste manieren om een grotere buikomvang te voorkomen. Zelfs wanneer je geen gewicht verliest, kan de hoeveelheid visceraal vet in je lichaam afnemen. Je gewicht blijft in de meeste gevallen hetzelfde doordat je meer spiermassa kweekt, maar je verliest wel vet.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in de overgang komen ook minder actief gaan leven. Dit kan voor een deel verklaren waarom deze groep over het algemeen meer visceraal vet ontwikkelt. Je hoeft geen topsporter te zijn om visceraal vet te verliezen. Het is al voldoende om bijna iedere dag minstens 30 minuten te bewegen.

Een wandeling of fietstocht is genoeg, maar je kunt natuurlijk ook voor een intensievere sportsessie gaan. Het is vooral belangrijk om beweging onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Zorg dus voor extra beweging door eens naar je werk te fietsen of door wandelend boodschappen te doen.

Fietsen-2Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Het is bovendien belangrijk om voor een combinatie van cardio- en krachttraining te zorgen. Kies dus de ene dag voor een wandeling, waarna je de volgende dag een half uur krachttraining doet met sit-ups of gewichten. Door je spieren te trainen, vergroot je de kans dat je blijvend vet verliest. Het is makkelijker om op gewicht te blijven doordat spieren meer energie vereisen dan vet. Blijf daarom ook na gewichtsverlies sporten, zodat je in topconditie blijft.

Eet gezond

Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, zelfs wanneer je geen last hebt van visceraal vet. Zorg je ervoor dat je altijd gezond en gevarieerd eet? Dan verklein je de kans dat je visceraal vet ontwikkelt.

Het is hierbij belangrijk om vooral niet te veel te eten en om genoeg groenten en fruit binnen te krijgen voor de belangrijkste voedingsstoffen.

Er zijn drie voedingsstoffen waar je extra op moet letten wanneer je visceraal vet wilt voorkomen. De eerste is calcium. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die meer calcium eten, minder visceraal vet produceren. Veel mensen denken dat ze perse zuivel moeten eten om calcium binnen te krijgen. Echter zijn er nog veel meer (gezondere) voedingsmiddelen rijk aan calcium, zoals groene groenten, zaden, noten en pitten, peulvruchten, eieren en zalm. Genoeg keus dus!

Probeer deze producten voldoende in je eetpatroon te verwerken, zodat je iedere dag de juiste hoeveelheid calcium binnenkrijgt.

verschillende

 

Een andere voedingsstof om op te letten is verzadigd vet. Producten met verzadigd vet kun je het beste vermijden. Verzadigd vet zorgt niet alleen voor een hoger cholesterolgehalte, maar kan ook visceraal vet veroorzaken. Verwar dit niet met onverzadigd vet. Dit zijn namelijk vetten die goed voor je zijn en die je terugvindt in noten, olijfolie, avocado en vette vis.

De laatste voedingsstof om op te letten is suiker. Toegevoegde suikers worden relatief snel omgezet in vet, dus ook in visceraal vet. Je vindt deze suikers terug in bewerkte producten, waaronder frisdranken en verschillende ongezonde snacks. Vervang dit soort producten liever voor voedingsmiddelen met natuurlijke suikers, zoals een stuk fruit.

Stoppen met roken

Roken is niet alleen schadelijk voor je luchtwegen, maar stimuleert ook de ontwikkeling van visceraal vet.

Uit onderzoek is gebleken dat roken er niet zozeer voor zorgt dat je zwaarder wordt, maar wel dat je meer visceraal vet ontwikkelt. Aan de buitenkant zal je dus niet altijd zien dat je ongezonde hoeveelheden vet rondom je organen hebt, terwijl dit wel veel voorkomt bij rokers. Het is daarom het beste om te stoppen met roken en om geen sigaretten meer op te pakken.

cigarettesJa, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Slaap voldoende

Slapen doe je het liefste niet te kort, maar ook niet te lang. Tijdens een onderzoek is een groep volwassenen zes jaar lang gevolgd. Hun visceraal vet werd opgemeten en ze moesten bijhouden hoeveel ze sliepen.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die consequent minder dan zes uur of meer dan negen uur sliepen, meer visceraal vet ontwikkelden dan mensen die precies zeven tot acht uur slaap kregen per nacht. Zorg dus voor goede omstandigheden om elke avond lekker in slaap te vallen, maar zet ook weer je wekker de volgende ochtend.

Slapen

Let op je mentale gezondheid

Onderzoek toont aan dat vrouwen die vaker depressieve klachten hebben, ook meer visceraal vet hebben. Het is altijd belangrijk om oog te hebben voor je mentale welzijn. Niet alleen om gelukkiger door het leven te gaan, maar ook om je gezondheid te verbeteren. Probeer dus met mensen te blijven praten en zoek hulp wanneer je mentale klachten ervaart.

Kun je visceraal vet weg laten halen?

Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om van vet af te komen, waaronder liposuctie. Deze cosmetische ingreep verwijdert onderhuids vet, waardoor mensen snel hun gewenste figuur kunnen bereiken.

Dit soort operaties zijn alleen oppervlakkig. Ze verwijderen onderhuids vet, maar dus niet het vet dat tussen je organen zit. Visceraal vet kun je daarom niet weg laten halen met behulp van dit soort operaties.

Het is bovendien een snelle, maar geen langdurige oplossing. Zodra het onderhuids vet verwijderd is, moet je nog steeds de oorzaken van overtollig vet aanpakken. Een gezonde leefstijl die je lang kunt volhouden is dus veel belangrijker.

Bestrijd visceraal vet met Nederland Slank

Visceraal vet is een complex probleem dat allerlei verschillende oorzaken en gevolgen heeft. Wel is duidelijk dat het schadelijk is voor je lichaam.

Vermoed je dat je te veel visceraal vet hebt, bijvoorbeeld omdat je overgewicht hebt of veel vet rondom je buik draagt? Dan is het de moeite waard om een nieuwe leefstijl op te pakken waarbij je de vorming van dit vet voorkomt en ondertussen afvalt. Nederland Slank helpt daarbij.

Wij gaan uit van orthomoleculaire voedingsleer en zetten alles op alles om weer balans in je lichaam te creëren. Dat betekent dat hormoonproblemen worden aangepakt, maar ook dat tekorten in je voedingspatroon worden aangevuld.

We stellen een gepersonaliseerd voedingsplan voor je op, zodat je zeker weet dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft.

Wil je afkomen van visceraal vet? Dan maken we dat een belangrijk aandachtspunt in jouw persoonlijke plan. Neem dus contact op met Nederland Slank en plan een gratis consult in.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult