Val je af door water te drinken?

water drinkenn-1-1

Naast gezond eten en regelmatig bewegen, speelt voldoende water drinken een cruciale rol bij het bevorderen van een goede gezondheid. Kan veel water drinken helpen bij het afvallen? Wij vertellen hier meer over in dit artikel.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Water speelt een ondersteunende rol bij gewichtsverlies doordat het je lichaamsprocessen optimaliseert, zoals spijsvertering en spierfunctie. Maar het is niet de enige factor die bijdraagt aan vetverlies.

Afvallen door veel water te drinken heeft voordelen zoals:

 1. Minder calorie-inname vergeleken met sappen en frisdrank.

 2. Verminderd hongergevoel, omdat dorst soms verward wordt met trek in eten.

 3. Verhoogd energieverbruik in rust na het drinken van water (24-30% meer calorieën).

 4. Verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam.

 5. Ondersteuning van het vetverbrandingsproces.

gewichtsverliesafvallen

Hoe draagt water bij aan vetverlies?

Het werkt als een natuurlijke eetlustremmer, stimuleert vetverbranding en bevordert de verwijdering van afvalstoffen uit je lichaam. Kiezen voor water in plaats van sappen, frisdrank en alcohol vermindert ook je dagelijkse calorie-inname.

Maar, gewoon water drinken zonder aandacht voor voeding en beweging zal niet voldoende zijn om effectief vet te verliezen. Het is een combinatie van factoren die leidt tot succesvol gewichtsverlies.

plaatje-water

Hoeveel water moet je dan drinken om af te vallen?

Dit kan per persoon verschillen. Het ligt aan de lengte en het gewicht en hoe actief iemand is. Groenten en fruit zijn ook goede bronnen van water. De exacte hoeveelheid hangt af van je levensstijl, lengte, gewicht en omgevingstemperatuur.

Een paar handige tips om te controleren of je genoeg water drinkt: let op de kleur en geur van je urine. Donkerdere kleuren en sterkere geuren betekenen dat je meer moet drinken, terwijl heldere, lichtgele urine wijst op voldoende vochtinname. Luister ook naar je lichaam: dorst is een teken dat je lichaam vocht nodig heeft, dus drink een groot glas water als je dorst hebt en merk het verschil.

De hoeveelheid gewicht die je verliest door voldoende water te drinken, wordt beïnvloed door diverse andere factoren, zoals je dieet, fysieke activiteit, slaappatronen en stressniveaus. Water kan een ondersteunende rol spelen bij gewichtsverlies, maar het is niet de enige bepalende factor.

De bijwerkingen van verkeerd afvallen en een keto dieet kunnen niet onderschat worden!

Hoe weet je of je genoeg drinkt?

Een handige indicator is de kleur en geur van je urine. Donkere en sterker ruikende urine duiden op de behoefte aan meer water. Als je urine licht van kleur is of bijna kleurloos en amper geur heeft, dan drink je waarschijnlijk voldoende. Hierbij kan een kleurentabel zoals in de afbeelding helpen, maar ieder lichaam reageert anders. Luister vooral naar je eigen lichaam en leer het signaal van dorst herkennen.

Is het gezond om 5 liter water per dag te drinken? Over het algemeen is 5 liter alleen nodig als je veel zweet door sporten, warm weer of vanwege een specifieke medische aandoening. Het is niet per se gezond om zoveel water te drinken. Je lichaam moet namelijk de grote hoeveelheden vocht kunnen verwerken, wat verschillende organen en lichaamsprocessen vereist.

Te veel water drinken kan zelfs schadelijk zijn. De nieren kunnen normaal gesproken 8 tot 10 liter water per dag verwerken. Drink je meer dan dat of snel grote hoeveelheden, dan kan je lichaam dit niet goed verwerken. Dit kan de verhouding tussen water en zouten in je lichaam verstoren, waardoor je lichaam te veel vocht naar je hersenen kan transporteren. Dat kan problemen veroorzaken, dus pas op met overmatige waterinname!

De lever zorgt voor 500 processen in het lichaam | Nederland Slank-1

Wat doet water nog meer in je lichaam?

Water speelt een cruciale rol bij het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam, vooral wanneer je vet aan het verbranden bent. Bij het afvallen komen er nieuwe gifstoffen vrij uit de vetcellen die worden afgebroken. Als deze gifstoffen zich ophopen, kan dat je gezondheid schaden.

Het slimme systeem van ons lichaam stopt dan met het verbranden van vet om zichzelf te beschermen. Dus als je die vrijgekomen gifstoffen niet goed verwerkt en afvoert, stopt je lichaam met het verbranden van vet en zal je minder effectief afvallen. Lever en nieren zijn hier belangrijke organen.

Water is de beste bondgenoot om deze gifstoffen af te voeren, puur en zonder toevoegingen die deze functie kunnen verstoren. Als je toch een smaakje wilt, zijn natuurlijke ingrediënten zoals munt, gember of komkommer een goede keuze.

Vermijd echter fruitsappen vanwege de fruitsuikers, evenals gearomatiseerde dranken zoals limonade of thee met toevoegingen. Ja, je zult waarschijnlijk vaker naar het toilet moeten, maar dat is eigenlijk een goed teken. Het betekent dat je lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Voldoende water drinken is belangrijk voor een succesvol resultaat op de weegschaal.

alcohol-wijn

Afvallen lastig door toxische stoffen?

Ondanks dat je gezond eet en veel beweegt, kan het zijn dat afvallen als nog niet lukt. Dit kan komen doordat toxische stoffen het metabolisme van jouw lichaam verstoren. Toxische stoffen, ook wel bekend als gifstoffen, belasten je lever. Ze hopen zich op als vetcellen, waardoor het afvallen erg lastig kan worden.

Maar wat zijn toxische stoffen? Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 • Groenten/fruit bespoten met stoffen

 • Alcohol

 • Verbrand voedsel

leverontgifting

Hoe worden deze stoffen onschadelijk gemaakt?

Ons lichaam heeft slimme systemen om goed te werken en zichzelf te beschermen. Je kan het zien alsof er een soort “beveiligingssysteem” is ingebouwd, die ervoor zorgt dat ons lichaam beschermd wordt en een bepaalde hoeveelheid schadelijke stoffen kan tegenhouden zonder dat we er iets van merken.

De lever is het belangrijkste orgaan in dit verhaal. Het heeft veel taken, zoals het omzetten van voedsel in bruikbare stoffen. Daarbij zorgt het samen met andere organen, zoals de nieren, huid, longen en darmen ervoor dat schadelijke stoffen worden afgebroken. Nadat ze zijn afgebroken kunnen deze stoffen ons lichaam verlaten via plassen, poepen, zweten en ademen.

In een ideale situatie kan de lever de schadelijke stoffen goed verwerken, zolang het niet te veel wordt. Maar het kan ook zijn dat de lever te veel belast raakt en niet alle schadelijke stoffen kan verwerken. Deze stoffen worden dan opgeslagen in vetcellen.

En nu wordt het echt interessant: Schadelijke stoffen, kunnen zich jarenlang ophopen in vetcellen, met mogelijk nadelige gevolgen. Onderzoek heeft aangetoond dat de opgehoopte schadelijke stoffen in vetcellen van zwangere vrouwen invloed kunnen hebben op de gezondheid van hun baby’s als ze ouder worden.

Toxines en het blokkeren van afvallen?

Wanneer er te veel giftige stoffen aanwezig zijn in je lichaam, kan dit je lichaam vertragen. Een overmaat aan gifstoffen, zowel afkomstig uit je omgeving als je voeding, kan je lever overbelasten en zich ophopen in je vetweefsel. Maar hoe beïnvloedt dit het afvallen? Dit hebben we voor je uitgezocht.

Dit zijn de meest voorkomende effecten van toxische stoffen in het lichaam:

 1. Ontregeling van hormonen:

Toxische stoffen kunnen de communicatie van hormonen in je lichaam verstoren. Dit kan leiden tot een overproductie of juist een tekort aan hormonen, zoals schildklierhormonen en leptine, die een sterke invloed hebben op gewichtsverandering.

 1. Leptineresistentie:

Leptine is het hormoon dat je hersenen vertelt dat je verzadigd bent, of wel dus aangeeft dat je vol zit. Het wordt geproduceerd in vetcellen, waar ook giftige stoffen worden opgeslagen. Door de toxische effecten kunnen de celwanden beschadigd raken en niet goed meer signalen doorgeven en ontvangen. Hierdoor herkent het lichaam leptine niet meer, waardoor je geen verzadigingsgevoel meer hebt en gemakkelijker te veel gaat eten.

 1. Overbelaste lever

De lever heeft veel taken en heeft een soort prioriteitenbeleid. Giftige stoffen worden als eerste aangepakt en pas daarna richt de lever zich op het verteren van voedsel. Zelfs alcohol wordt door de lever als eerste verwerkt. Als de lever een grote hoeveelheid gifstoffen te verwerken krijgt, kan de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten verstoord raken. Vooral als je tegelijkertijd alcohol drinkt. Dit resulteert in meer vetopslag.

 1. Vertraagde spijsvertering:

Giftige stoffen kunnen mitochondria beschadigen, dit zijn kleine energiefabriekjes in cellen die zorgen voor de energievoorziening van de cel. Door deze beschadiging verlopen processen in de cel trager, met name het spijsverteringsproces. Dit zorgt voor een vertraagde spijsvertering, waardoor gewichtsverlies moeilijker kan zijn.

citroenwater

De oplossing: drink veel water!

Het is gunstig voor je nieren (en lever) om voldoende water te drinken, omdat afgebroken gifstoffen in je lichaam te verlaten via urine. Het is echter raadzaam om geen water uit plastic flessen te drinken, aangezien veel soorten plastic juist gifstoffen kunnen afgeven. Daarom raden wij het aan om kraanwater te drinken uit een glazen of roestvrijstalen fles de beste keuze.

Wat gebeurt er wanneer je te weinig water drinkt?

Te weinig water drinken kan het proces van vetverbranding blokkeren, zelfs als je hard probeert af te vallen. Je gewichtsverlies kan stagneren of je verliest slechts een klein beetje. Ik merk direct het effect op de weegschaal als iemand te weinig drinkt.

Door genoeg water te drinken, geef je je lichaam de kans om vet te verbranden, zelfs als je een specifiek dieet volgt. Ons advies is om tijdens het afvallen 35 ml per kilogram lichaamsgewicht water per dag te drinken, naast koffie en thee.

Waar is water nog meer belangrijk voor in je lichaam?

Water is niet alleen belangrijk tijdens het afvallen, maar het is een essentiële bouwstof voor je lichaam, zelfs als je niet actief bezig bent met afvallen. Het onderhoudt je lichaamsweefsels, reguleert de lichaamstemperatuur en transporteert niet alleen gifstoffen, maar ook voedingsstoffen door je bloedbaan.

Hoewel andere dranken ook vocht leveren, is het cruciaal om de juiste vraag te stellen. Als je alleen je vochtniveau wilt handhaven, zijn andere dranken prima. Maar als je wilt afvallen, is het essentieel om voldoende water te drinken voor een optimaal resultaat. Je wast de ramen immers ook niet met limonade of koffie.

Zelfs als je op gewicht wilt blijven, is voldoende water drinken aan te raden. Het helpt je lichaam om vrij te blijven van gifstoffen die vrijkomen na beweging, sporten of zelfs ziekte. Als je wilt dat alle processen in je lichaam optimaal functioneren, kan voldoende water drinken hierbij helpen.

water drinken-1

Hydratatie

Hydratatie is erg belangrijk voor ons lichaam. Om ervoor te zorgen dat alle lichaamsprocessen soepel verlopen, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Hoewel voldoende water niet direct leidt tot sneller gewichtsverlies, zal een tekort aan water het proces zeker vertragen. Bovendien helpt, zoals hierboven besproken, voldoende hydratatie bij het sneller afvoeren van afvalstoffen, waardoor niets het verbrandingsproces in de weg staat.

Als onze organen binnenin ons lichaam niet goed werken om schadelijke stoffen weg te halen, heeft dat invloed op onze huid en haren. Denk aan organen zoals de nieren, longen, lever en darmen. Als deze organen problemen hebben, kan dat ervoor zorgen dat onze huid er niet zo goed uitziet en onze haren minder gezond zijn. Deze organen helpen ons lichaam om zich te ontdoen van slechte stoffen, en als ze niet goed werken, kunnen we dat soms zien aan hoe we eruit zien.

thee drinken

Tips om voldoende water inname makkelijker te maken?

Je kunt ook warm water drinken als je dat prettig vindt, vooral in de wintermaanden. Een tip is om 's Ochtens op een lege maag lauw water te drinken. Dit stimuleert je spijsvertering en spoelt je organen door, en het kan zelfs je darmen activeren voor een goede stoelgang.

Water drinken op nuchtere maag heeft ook een reinigende werking op je organen en kan je maag wat laten krimpen, waardoor je mogelijk minder eetlust hebt gedurende de dag. Het drinken van water met citroen kan ook een positieve invloed hebben op afvallen. Maar als citroensap te zuur is voor je in de vroege ochtend, kan een glas lauw water een zachter alternatief zijn.

afvallen

Water een wondermiddel bij afvallen?

Houd er rekening mee dat water op zichzelf geen magische oplossing is voor gewichtsverlies. Het is nog steeds belangrijk om op je voeding te letten. Toch kan voldoende water drinken het proces aanzienlijk ondersteunen. Beschouw het dus als een hulpmiddel, niet als wondermiddel.

Afvallen met Nederland Slank

Het is best ingewikkeld om alles goed te doen als het gaat over voeding en je gezondheidsdoelen bereiken, maar het drinken van voldoende water is altijd erg belangrijk voor je lichaam. Wil je meer weten en hulp krijgen in je weg naar een goede gezondheid en afvallen? Nederland Slank helpt je graag!

Wij helpen je om door middel van een uitgebalanceerd voedingsplan en persoonlijke begeleiding, snel en verantwoord je streefgewicht te bereiken zonder honger!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Referenties

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26708700/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1749210/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26657326/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443234/