Ben ik te zwaar?
Iedereen komt weleens op zo’n punt. Je ziet het getal op de weegschaal telkens weer een klein beetje omhoog kruipen, je kleding begint strakker te zitten en opeens vraag je jezelf af: ‘Ben ik te zwaar geworden?’ Eigenlijk weet je dan al dat je te dik bent, je wilde het alleen nog niet voor jezelf toegeven. Nu je wel op dat punt bent aangekomen, is het tijd om onder ogen te komen hoeveel kilo je kwijt moet raken om op een gezond gewicht uit te komen.
Zo kom je erachter of je overgewicht hebt
Dit wil een te hoge BMI-score of te grote middelomtrek werkelijk zeggen
Gebruik voeding als je medicijn
Val af met voedingsadvies op maat
Niet langer te zwaar door anders te eten
Wanneer ben je te zwaar?
Niet iedereen die zichzelf te zwaar vindt, heeft daadwerkelijk last van overgewicht. Als je normaal gesproken kledingmaat 36 draagt en nu een broek in maat 38 moet nemen omdat je een aantal kilo aan bent gekomen, ben je niet per definitie te dik. Je bent weliswaar zwaarder dan voorheen, maar dat wil niet zeggen dat er ook meteen sprake van overgewicht is.
Als je fysiek echt negatieve consequenties van je gewicht ervaart, is de kans wel groot dat je werkelijk te zwaar bent. Je hebt bijvoorbeeld een te hoog cholesterolgehalte of een te hoge bloeddruk. Je hebt last van slaapapneu of andere slaapproblemen en je bent snel buiten adem. In dergelijke gevallen is dit een duidelijk teken dat het tijd wordt om af te gaan vallen.
Maar ook als je niet helemaal lekker in je vel zit, is dat vaak een aanwijzing dat er iets moet gaan gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld 's ochtends vaak vermoeid opstaan en je lusteloos voelen, last hebben van stemmingswisselingen of geen concentratie hebben. Overtollige kilo's hebben namelijk niet alleen fysieke klachten als gevolg, maar vaak ook mentale klachten.
Een ander belangrijk punt is hoe iemands lichaamsbouw eruit ziet. Je kunt een 'gezond' gewicht hebben voor je lengte of volgens de richtlijnen van de BMI, maar toch te veel vet hebben op bepaalde plekken, zoals de buik. Het hebben van buikvet heeft vaak vele negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het vet rondom de vitale organen zorgt namelijk voor het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bij het bepalen van een gezond gewicht is het dus niet voldoende om alleen af te gaan op je gewicht of een kledingmaat. De vraag is dus eigenlijk niet ‘ben ik te zwaar?’, maar ‘heb ik een gezond gewicht en waar zit mijn vetopslag?’
Zo kom je erachter of je overgewicht hebt
Er zijn een aantal verschillende manieren om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt of niet. De meest bekende (en niet zo betrouwbare) manier is het berekenen van je BMI (Body Mass Index).
Bereken je BMI-score
Je BMI-score laat zien of je in verhouding tot je lengte een gezond gewicht hebt. Je kunt deze methode voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar gebruiken. Als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent, is het beter om een andere methode te gebruiken.
Je berekent je BMI door je gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Als je dus 1,70 meter bent en 65 kilo weegt, is de formule als volgt: 65 / (1,70 x 1,70) = 22,5. Je BMI is in dit geval 22,5.
Ben je 1,80 meter en weeg je 90 kilo? Dan wordt de formule:90 / (1,80 x 1,80) = 27,8.
Je bent te zwaar als je BMI-score hoger dan 25 is. Bij een BMI boven de 40 heb je last van gevaarlijke obesitas.
Echter is de BMI dus niet het meest betrouwbare meetinstrument om een gezond gewicht te bepalen. Er wordt in de berekening namelijk geen rekening gehouden met bepaalde factoren die zeker van invloed zijn op de verhouding tussen iemands lengte en gewicht. Wil jij weten hoe betrouwbaar de BMI is? Je leest er alles over in dit artikel.
Meet je middelomtrek
De BMI-score wordt veel bij bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken gebruikt, want het is makkelijk en overzichtelijk. Met een simpele optelsom weet je snel of je te zwaar bent of niet. Het is alleen wel belangrijk om te weten waar je lichaamsvet zit, want vet in en rond je buik is nadelig voor je gezondheid.
Met veel buikvet loop je het risico om diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te krijgen. Daarom is het belangrijk om je middelomtrek te meten. Bij Nederland Slank wordt er niet met de BMI gewerkt maar meten we liever de middelomtrek omdat die meer zegt over je gezondheid en eventuele risico's.
Je meet je middelomtrek tussen de onderste rib en het bekken. Je mag het meetlint daarbij niet te strak houden en je moet je adem volledig uitblazen. Niet smokkelen dus!
Middelomtrek mannen |
Middelomtrek vrouwen |
Uitkomst |
Minder dan 79 cm |
Minder dan 68 cm |
Ondergewicht |
Tussen 79 en 94 cm |
Tussen 68 en 80 cm |
Gezond gewicht |
Tussen 94 en 102 cm |
Tussen 80 en 88 cm |
Overgewicht |
Meer dan 102 cm |
Meer dan 88 cm |
Obesitas |
De combinatie van een BMI-score en middelomtrek
In de meeste gevallen geven een BMI-score en het opmeten van de middelomtrek dezelfde uitkomst. Maar het kan ook zijn dat je op twee verschillende uitslagen uitkomt als je beide metingen doet. Bij een gezonde BMI-score (tussen de 18,5 en 25) en een te hoge middelomtrek is het het beste om het resultaat van de middelomtrek aan te houden. Veel buikvet is namelijk slechter voor je dan vet op je heupen en billen.
Heb je volgens de BMI-score last van overgewicht (een BMI van 25 tot 30), maar wel een gezonde middelomtrek? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts. Hier kun je het beste specifiek advies voor jouw lichaam opdoen en eventueel laten controleren of je een te hoge bloeddruk hebt. Je krijgt dan het beste antwoord op de vraag ‘Ben ik te zwaar?’
Dit wil een te hoge BMI-score of te grote middelomtrek werkelijk zeggen
Een te hoge BMI-score, of een te grote middelomtrek vertellen je dat je te zwaar bent. Maar het wil ook zeggen dat je lichaam ongezond en uit balans is. Het is goed mogelijk dat je je prima voelt en alleen maar af wil vallen omdat je je lichaam dan mooier vindt. Maar als je eens goed oplet bij je dagelijkse bezigheden, dan weet je snel genoeg dat je alles behalve fit bent:
- Je bent snel buiten adem, je begint al flink te hijgen als je een paar trappen oploopt;
- Je transpireert bij de kleinste inspanningen en je hebt het snel warm;
- Je hebt vaak last van je gewrichten en/ of je (lage) rug;
- Je hebt slaapproblemen en volgens je partner lig je steeds harder te snurken;
- Je hebt last van veel kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld allergieën.
Al deze signalen geven aan dat je te zwaar bent en dat het nodig is om actie te ondernemen. Het is tijd om je weer gezond en vitaal te gaan voelen!
Gebruik voeding als je medicijn
Als nu blijkt dat je op basis van de bovenstaande metingen met overgewicht te maken hebt, dan is het nodig om je overtollige kilo’s kwijt te gaan raken. Je kunt dan meer gaan bewegen, beter letten op al datgene wat je in je mond stopt en calorieën gaan tellen, maar je kunt het ook verstandiger aanpakken met het programma van Nederland Slank. Onze manier om af te vallen is namelijk gebaseerd op orthomoleculaire geneeskunde. Hierbij gebruiken we voeding als je medicijn.
In de orthomoleculaire geneeskunde val je af door je gezondheid te bevorderen. Je kunt immers wel afvallen omdat je jezelf dan aantrekkelijker vindt, maar uiteindelijk is het belangrijk om van je overgewicht af te komen omdat je je dan gezonder en lekkerder in je vel voelt.
Om die reden is het uitgangspunt van Nederland Slank dat je je lichaam met de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen terug in balans brengt. We kijken naar de oorzaak van je overgewicht en corrigeren dat met goede voeding. Ons orthomoleculaire advies bestaat daarom ook nooit uit een enkel advies, maar uit een behandelplan dat gaandeweg aangepast kan worden met leefstijl adviezen en eventuele supplementen.
Val af met voedingsadvies op maat
Niet ieder lichaam is hetzelfde en niet iedereen is om dezelfde redenen te zwaar. Daarom kijken we bij Nederland Slank naar de behoeften van jouw lichaam en stellen we op basis daarvan een speciaal voedingsplan op. Hiermee raak je in een hoog tempo op een gezonde manier je overgewicht kwijt, niet door minder te eten en honger te lijden, maar door anders te eten.
We gaan op basis van een bloedanalyse namelijk precies na welke voeding het beste bij jouw lichaam past, en wat je beter niet kunt eten. Zo kan je bloed laten zien dat jouw lijf bijvoorbeeld niet goed reageert op tomaten, maar courgette veel beter kan verdragen. Zo wordt je stofwisseling verbeterd, komt je lichaam weer in balans en val je af.
En omdat je niet alleen naar je overtollige kilo’s kijkt, maar ook naar de werking van je hele lichaam, voel je je daarnaast veel beter als je zo bewust eet. Zo is het voedingsplan veel makkelijker vol te houden.
Eet jezelf beter
Vaak zorgen verkeerde voeding en een verstoorde hormoonbalans ervoor dat het heel lastig is om af te vallen. Of dat je heel snel aankomt als je een enkele keer een stuk taart, chocolade of pizza neemt. Dezelfde verstoringen zorgen ook voor allerlei lichamelijke klachten, zoals een gebrek aan energie, slecht slapen, depressies en acne. Maar ook allerlei andere kwalen als allergieën, kortademigheid, vage buikpijn en overgangsklachten zijn in veel gevallen te herleiden uit een fout eetpatroon.
Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, zei eeuwen geleden al: “laat voeding je medicijn zijn”. En dat is precies wat we bij Nederland Slank doen. Met ons gepersonaliseerde voedingsplan wordt je hormoonbalans hersteld. Hierdoor zet je lichaam voeding om in energie, en niet langer in vet. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt.
Op deze manier eet je jezelf beter. Je overgewicht neemt snel af zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen en in heel veel gevallen nemen je lichamelijke kwaaltjes in hetzelfde tempo af. Je voelt je weer fit en energiek en ziet er ook nog eens beter uit.
Hulp bij het afvallen
Bij een te grote middelomtrek of (veel) te hoge BMI-score weet je vaak niet eens waar je moet beginnen. Je weet dat je moet gaan afvallen om weer op een gezond gewicht te komen, maar hoe pak je dat het beste aan? En hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens ook volhoudt?
Bij Nederland Slank weten we dat het volhouden van afvallen vaak het moeilijkste is. Zeker als het verliezen van kilo’s heel langzaam gaat of zelfs stagneert. Daarom bieden we je professionele hulp gedurende het hele programma. Met regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.
Het persoonlijke voedingsadvies van Nederland Slank laat alleen wel in de meeste gevallen heel snel resultaat zien. In de eerste week verlies je al ruim twee kilo en dat geeft onze deelnemers vaak het zelfvertrouwen en de moed om verder te gaan. Hierdoor worden tijdens de consulten vaak vooral tips voor goede recepten uitgewisseld en wat je bijvoorbeeld het beste kunt bestellen als je een keer uit eten gaat.
Niet langer te zwaar door anders te eten
Ben jij te zwaar en heb je al talloze diëten geprobeerd? Ben jij helemaal klaar met de eeuwige strijd tegen de overtollige kilo’s? Dan is het nu tijd om aan het programma van Nederland Slank te gaan beginnen. We bieden je een no cure, no pay garantie, dus je hebt niets te verliezen.
We leren je hoe je in een korte periode op een gezonde BMI-score en goede middelomtrek komt en hoe je dat vast kunt houden. Je hoeft geen honger te lijden, je hoeft niet te gaan sporten, je moet alleen beter letten op datgene wat je in je mond stopt. Je gaat lekkerder eten en je voelt je al snel veel fitter, energieker en beter in je vel.
Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou kan betekenen?