bannerimage

14 factoren die invloed hebben op je hersenen

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
13 april 2020

bannerimage

14 factoren die invloed hebben op je hersenen

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

De hersenen zijn een dynamisch orgaan dat voortdurend (ten goede of ten kwade) aan het aanpassen en het veranderen is. Dagelijkse gebeurtenissen, zoals een gebrek aan slaap, kunnen je geheugen ernstig verstoren. Maar gezonde voeding en  een gezonde levensstijl kunnen je hersenen juist goed ondersteunen.

welke factoren hebben invloed op je hersenen

Heb je wel eens last van geheugenverlies en/of concentratieproblemen? Of ben je daar weleens bang voor?

De hippocampus is het geheugen centrum in je hersenen. Deze blijft je hele leven nieuwe cellen aanmaken, zodat je de tools hebt om je herinneringen vast te leggen. De meest krachtige manieren om de geheugen te ondersteunen zijn ook de eenvoudigste. In dit artikel lees je over 14 verrassende factoren die van invloed zijn op je hersenen.

1: Schildklierproblemen

Geheugen- en concentratieproblemen zijn een kenmerk van schildklierklachten. Echter speelt onze schildklier geen specifieke rol in onze hersenen. Een te snel of te langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie) kan leiden tot problemen met het geheugen en de concentratie. Wil je weten of je schildklier goed werkt of heb je schildklierproblemen waar je vanaf wilt? Wij helpen je graag op weg.

2: Menopauze

Verslechteren van het geheugen ontstaat ook weleens door de overgang. Opvliegers en slapeloosheid komen tijdens de menopauze vaak voor. Een aangetaste slaap draagt bij aan geheugenverlies. Dit is gelukkig tijdelijk. Wanneer je menopauze symptomen verdwijnen, verdwijnen ook de geheugenproblemen.

3: Slaaptekort wat doet slaaptekort met je hersenen?

Ons geheugen, onze leercapaciteit en ons gedrag worden in onze hersenen gecontroleerd. Dit proces gebeurt tijdens onze slaap en wordt neuroplasticiteit van de hersenen genoemd. Bovendien kunnen bepaalde vormen van lange termijn potentiëring (een neuraal proces geassocieerd met leren en geheugen) tijdens je slaap worden opgewekt. Om deze redenen heeft slaap(tekort) invloed op ons concentratievermogen en op de dingen die we onthouden. Bij volwassenen stimuleert en herstelt een middag dutje de hersenen zelfs drastisch. De meeste volwassenen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. Als je vermoeid wakker wordt of gemakkelijk gedurende de dag in slaap valt heb je waarschijnlijk meer of betere slaap nodig.

4: Angst en depressie

Herinneringen vormen en ophalen wordt moeilijker wanneer je last hebt van angst of depressie. Verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, veroorzaakt door deze angst of depressie, zorgt voor verlies van synapsen in de hersencellen. Synapsen zijn verbindingen tussen de hersencellen en zorgen voor geleiding van de informatie. Door verlies van deze verbindingen neemt de kans op geheugenverlies toe.

5: Bepaalde medicatie

Angst remmende medicijnen (bv. Xanax, Valium en Ativan) belemmeren het vermogen van de hersenen om korte termijn herinneringen in lange termijn herinneringen om te zetten. Andere medicatie die invloed hebben op het geheugen zijn tricyclische antidepressiva, statines, bètablokkers, verdovende pijnstillers, incontinentie drugs, slaapmiddelen en antihistaminica.

6: Roken wat doet roken met je hersenen

Roken schaadt de bloedtoevoer naar je hersenen, wat leidt tot geheugenverlies. Studies tonen aan dat rokers sneller met afname van de hersenfunctie te maken krijgen dan niet-rokers. Roken leidt tot de ophoping van abnormale eiwitten in de hersenen die de verwerking en het doorgeven van informatie beperken.

7: Stress

Hogere niveaus van stresshormonen kunnen het verlies van het korte termijn geheugen doen versnellen. Dit blijkt uit een dierstudie in 2014. De bevindingen wijzen erop dat de manier waarop je lichaam op stress reageert iets over de snelheid waarmee je hersenen verouderen zegt. Eerdere onderzoeken hebben ook aangetoond dat chronische stress tot geheugenstoornissen kan leiden.

8: Hogere belasting door infecties

Cognitieve stoornissen kunnen volgens een onderzoek in 2013, een gevolg zijn van regelmatige blootstellingen aan micro-organismen (zoals het koortslip virus). Bij dit onderzoek scoorden mensen die veel infecties hadden gehad, 25% lager op cognitieve toetsen dan diegene met een lagere infectieuze last. Dit kan mogelijk komen door de schade aan de bloedvaten.

9: Groene thee

Je geheugen stimuleren kan o.a. door het drinken van hoogwaardige groene thee. Groene thee zorgt voor verbeterde prestaties van de werkgeheugen-taken. Deze theesoort kan mogelijk voor de behandeling van cognitieve stoornissen, waaronder dementie, ingezet worden.

10: Beweging

De hersenen kunnen door te sporten gestimuleerd worden om met optimale capaciteit te gaan werken. Door beweging worden de zenuwcellen gestimuleerd om te vermenigvuldigen, hun onderlinge verbindingen te versterken en zich te beschermen tegen beschadiging. Cognitieve functies, waaronder het leervermogen, nemen door regelmatige lichaamsbeweging toe.

11: Vitamine B12

B-vitamines, waaronder vitamine B12, vertragen het inkrimpen van bepaalde hersendelen die bij de ziekte van Alzheimer niet meer goed functioneren. Daarom is het verstandig om voldoende vitamine B rijke voeding te eten. Denk hierbij aan vlees, gevogelte, eieren, zuivelproducten, en in het wild gevangen vis. Groene bladgroenten, bonen en erwten bieden ook een aantal B-vitaminen. Echter, vegetariërs en veganisten hebben heel snel een vitamine B12 tekort. Daarnaast verlies je naarmate je ouder wordt de bekleding van je maag, met als gevolg een verminderde opname van vitamine B12. Als je boven de 50 jaar bent is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat je meer kans op een vitamine B12 tekort hebt.

12: Terug naar de basis

Je voorouders hadden nooit 24/7 toegang tot voedsel. Onze genen zitten ook zo in elkaar. Het probleem is dat de meesten onder ons de hele dag (en soms nacht) blijven eten. Korte periodes vasten kan je lichaam helpen om te resetten en ook om vetten in plaats van suikers te verbranden. Verder zal dit je helpen om je totale calorieverbruik, die de groei van de hersencellen en connectiviteit bevordert, te verminderen. In het Nederland Slank Programma leren we om 5 uur tussen de maaltijden en 12 uur tussen diner en ontbijt te houden. Deze wijze van vasten kost weinig moeite en geeft toch groot resultaat bij de voorgeschreven hoeveelheden.

13: Vitamine D

De zenuw groei in je hersenen kan met behulp van geactiveerd vitamine D toenemen. Daarnaast heeft vitamine D in onze hersenen positieve invloed op de planning en verwerking van de informatie en de vorming van nieuwe herinneringen. Bij oudere volwassenen, heeft onderzoek aangetoond, dat een lage vitamine D-niveau geassocieerd gaat met een slechtere werking van de hersenen.

14: Vis Olie wat doet visolie voor je hersenen

Vis-Olie van (goede kwaliteit) verbetert de concentratie met 60% en helpt tegen ADHD. Dit blijkt uit een onderzoek bij kinderen met ADHD. Vis-olie is namelijk een zuivere, natuurlijke bron van de gezondheid bevorderende EPA en DHA (omega-3 essentiële vetzuren) en de natuurlijk voorkomende antioxidant astaxanthine.

Wij helpen je graag verder

Tot slot: vergeet niet dat je darmen je tweede hersenen zijn. Zorg voor een goede en uitgebalanceerde voeding, voldoende drinken en vezels om je darmwand en darmbacteriën optimaal te houden. Kom je zelf niet uit? Twijfel niet en vraag een gratis consult aan .

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea is Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Via een HLO propedeuse chemie en een universitaire pharmacie-opleiding is ze overgestapt naar de Diëtetiek, aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Daarna is ze afgestudeerd in de Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd bij Ortholinea. Daarnaast heeft ze Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD gevolgd. En zich bij Evenwijs verdiept in de behandeling van Lipoedeem. Pantea is in ook opgeleid om mensen die een maagverkleining zoals een gastric bypass hebben gehad te begeleiden.