bannerimage

Afvallen met een Trage Schildklier: De Uitdaging

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
15 september 2023

bannerimage

Afvallen met een Trage Schildklier: De Uitdaging

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Gewichtsverlies met een trage schildklier: Een uitdagende strijd

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om gewicht te verliezen met een trage schildklier. Veel patiënten met een trage schildklier hebben last van overgewicht. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormoon, wat leidt tot een vertraagde stofwisseling en gewichtstoename. Maar waarom verlies je dit gewicht niet zodra je de tekorten aanvult met medicatie? Laten we op zoek gaan naar antwoorden

 

De impact van schildklierhormonen op het lichaamsgewicht

Het actieve schildklierhormoon, T3, bepaalt voor ongeveer 30% de mate van stofwisseling in je cellen. Maar er zijn meer factoren die invloed uitoefenen op je stofwisseling. Zo kan koorts je stofwisseling tijdelijk met 7% per graad koorts verhogen en remmen crash diëten je stofwisseling tot wel 50% af!

Met een trage schildklier heb jij zeer waarschijnlijk minder T3 beschikbaar en zal je stofwisseling minder efficiënt kunnen werken. Als je met deze vertraagde stofwisseling hetzelfde blijft eten en op dezelfde manier blijft bewegen als je deed met een 100% werkende stofwisseling, kan dit leiden tot een gewichtstoename van ongeveer 1,5 kilo per maand.

De Impact van Spijsverteringsproblemen

Een tekort aan schildklierhormoon heeft ook invloed op je spijsvertering. Een verminderde aanmaak van maagzuur en een vertraagde darmperistaltiek zorgt voor een slechtere opname van voedingsstoffen. Dit kan je hersenen doen denken dat er voedselschaarste is, wat leidt tot meer koolhydraatrijke voeding.

Insulineresistentie en Gewichtstoename

Het hormoon insuline brengt glucose vanuit je bloedbaan naar je cellen, waar het kan worden omgezet in energie. Als je cellen langdurig bloot worden gesteld aan grote hoeveelheden insuline, ontwikkelen ze resistentie. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.

Leptineresistentie en Verzadiging

Leptine is ons verzadigingshormoon dat wordt geproduceerd door onze vetcellen. Leptine informeert de hersenen over de stand van onze nood-energievoorraad. Bij langdurige blootstelling aan leptine kunnen de hersenreceptoren ongevoelig worden, waardoor je hersenen denken dat er behoefte is aan meer voedsel.

Cortisol en Stress

Stress veroorzaakt de aanmaak van cortisol, wat glucose vrijmaakt. Ongebruikte glucose wordt opgeslagen als vet, vooral rond de buik, wat kan leiden tot extra gewicht. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en voldoende rust te nemen. Een goede balans tussen lichaam en geest is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht.

 

Hoe kun je toch gewicht verliezen met een trage schildklier?

Nu je beter begrijpt waarom gewichtsverlies een uitdaging kan zijn met een trage schildklier, is het tijd om te kijken naar manieren om je lichaam te ondersteunen:

  1. Medicatie Aanpassen: Zorg ervoor dat je goed bent ingesteld op je schildkliermedicatie door samen met je arts naar je bloedwaarden en symptomen te kijken.

  2. Aanpassingen in Voeding: Eet verstandiger door schadelijke voeding te vermijden en voedselintoleranties te identificeren. Het Hashimoto Eliminatiedieet kan hierbij helpen.

  3. Balans in Bloedsuikerspiegel: Pas je dieet aan door snelle koolhydraten te vervangen door langzame koolhydraten en het aantal eetmomenten te verminderen.

  4. Slim Bewegen: Kies de juiste beweging om je stofwisseling te ondersteunen en stress te verminderen.

  5. Stress Verminderen en Beter Slapen: Stressreductie en voldoende slaap zijn essentieel voor het herstel van je hormonale balans.

Duurzaam Afvallen met een Trage Schildklier

Afvallen met een trage schildklier vergt meer dan simpelweg minder eten. Het gaat om bewuster eten, slimmer bewegen, beter slapen en een gezonde mindset. Het herstellen van de balans in je lichaam is essentieel voor duurzaam gewichtsverlies, en je schildklier speelt hierbij een cruciale rol. Het is belangrijk om te onthouden dat je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, en wanneer ze in harmonie zijn, zal ook je gewicht in balans komen.

 

ref: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15147079/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9660078/

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.