jorieke-nederland

Afvallen met een Trage Schildklier: De Uitdaging

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
15 september 2023

Gewichtsverlies met een trage schildklier: Een uitdagende strijd

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om gewicht te verliezen met een trage schildklier. Veel patiënten met een trage schildklier hebben last van overgewicht. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormoon, wat leidt tot een vertraagde stofwisseling en gewichtstoename. Maar waarom verlies je dit gewicht niet zodra je de tekorten aanvult met medicatie? Laten we op zoek gaan naar antwoorden

 

De impact van schildklierhormonen op het lichaamsgewicht

Het actieve schildklierhormoon, T3, bepaalt voor ongeveer 30% de mate van stofwisseling in je cellen. Maar er zijn meer factoren die invloed uitoefenen op je stofwisseling. Zo kan koorts je stofwisseling tijdelijk met 7% per graad koorts verhogen en remmen crash diëten je stofwisseling tot wel 50% af!

Met een trage schildklier heb jij zeer waarschijnlijk minder T3 beschikbaar en zal je stofwisseling minder efficiënt kunnen werken. Als je met deze vertraagde stofwisseling hetzelfde blijft eten en op dezelfde manier blijft bewegen als je deed met een 100% werkende stofwisseling, kan dit leiden tot een gewichtstoename van ongeveer 1,5 kilo per maand.

De Impact van Spijsverteringsproblemen

Een tekort aan schildklierhormoon heeft ook invloed op je spijsvertering. Een verminderde aanmaak van maagzuur en een vertraagde darmperistaltiek zorgt voor een slechtere opname van voedingsstoffen. Dit kan je hersenen doen denken dat er voedselschaarste is, wat leidt tot meer koolhydraatrijke voeding.

Insulineresistentie en Gewichtstoename

Het hormoon insuline brengt glucose vanuit je bloedbaan naar je cellen, waar het kan worden omgezet in energie. Als je cellen langdurig bloot worden gesteld aan grote hoeveelheden insuline, ontwikkelen ze resistentie. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.

Leptineresistentie en Verzadiging

Leptine is ons verzadigingshormoon dat wordt geproduceerd door onze vetcellen. Leptine informeert de hersenen over de stand van onze nood-energievoorraad. Bij langdurige blootstelling aan leptine kunnen de hersenreceptoren ongevoelig worden, waardoor je hersenen denken dat er behoefte is aan meer voedsel.

Cortisol en Stress

Stress veroorzaakt de aanmaak van cortisol, wat glucose vrijmaakt. Ongebruikte glucose wordt opgeslagen als vet, vooral rond de buik, wat kan leiden tot extra gewicht. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en voldoende rust te nemen. Een goede balans tussen lichaam en geest is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht.

 

Hoe kun je toch gewicht verliezen met een trage schildklier?

Nu je beter begrijpt waarom gewichtsverlies een uitdaging kan zijn met een trage schildklier, is het tijd om te kijken naar manieren om je lichaam te ondersteunen:

  1. Medicatie Aanpassen: Zorg ervoor dat je goed bent ingesteld op je schildkliermedicatie door samen met je arts naar je bloedwaarden en symptomen te kijken.

  2. Aanpassingen in Voeding: Eet verstandiger door schadelijke voeding te vermijden en voedselintoleranties te identificeren. Het Hashimoto Eliminatiedieet kan hierbij helpen.

  3. Balans in Bloedsuikerspiegel: Pas je dieet aan door snelle koolhydraten te vervangen door langzame koolhydraten en het aantal eetmomenten te verminderen.

  4. Slim Bewegen: Kies de juiste beweging om je stofwisseling te ondersteunen en stress te verminderen.

  5. Stress Verminderen en Beter Slapen: Stressreductie en voldoende slaap zijn essentieel voor het herstel van je hormonale balans.

Duurzaam Afvallen met een Trage Schildklier

Afvallen met een trage schildklier vergt meer dan simpelweg minder eten. Het gaat om bewuster eten, slimmer bewegen, beter slapen en een gezonde mindset. Het herstellen van de balans in je lichaam is essentieel voor duurzaam gewichtsverlies, en je schildklier speelt hierbij een cruciale rol. Het is belangrijk om te onthouden dat je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, en wanneer ze in harmonie zijn, zal ook je gewicht in balans komen.

 

ref: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15147079/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9660078/

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn