bannerimage

Afvallen met eieren

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 september 2020

bannerimage

Afvallen met eieren

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Afvallen met eieren?

Een lekker eitje bij het ontbijt of door een salade. Eieren zijn een favoriet bij velen van ons. Maar toch lijken veel mensen minder snel een eitje te nemen vanwege de gezondheid. Eieren zouden cholesterolbommen zijn en dikmakers.. In hoeverre is dit waar? Zijn eieren echt slecht voor je en wordt je er dik van? Of zijn deze kleine ovale hapjes juist ontzettend gezond? In dit artikel nemen we de eieren onder de loep!

AdobeStock_187663161-1024x683

Eieren gezond?

Ja, eieren zijn ontzettend gezond! Maar wat is er dan zo gezond aan eieren?

Eieren zijn rijk aan een heleboel gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten onder andere veel vitamine B12, vitamine D en jodium. Ook bevat een ei bijzonder veel choline, een stofje dat erg belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen. De eiwitten van eieren zijn van zeer goede kwaliteit en leveren een mooie hoeveelheid bruikbaar proteine, bouwstenen voor je lichaam. Ook het eigeel is erg gezond, het bevat antioxidanten die onder andere bijdragen aan een goede gezondheid van de ogen. Ook bevat het eigeel veel omega-3 vetzuren in de vorm van EPA en DHA. Omega-3 is onder andere belangrijk voor het functioneren van ons centrale zenuwstelsel, maar daarnaast werkt het ook ontstekingsremmend.

Uit veel wetenschappelijke studies blijkt keer op keer dat eieren een positief effect hebben op de gezondheid. Ook helpen eieren bij het afvallen, dit omdat ze de stofwisseling kunnen versnellen.

Eieren en cholesterol, feit of fabel? 

Veel mensen zijn echter bang om eieren te eten omdat ze geloven dat dit slecht is voor het cholesterol. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte reputatie gekregen, namelijk dat ze cholesterol verhogend zijn en dus ongezond. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die dit geloven. Dus, hoe zit het nou.. Verhogen eieren het cholesterol of is dit een fabeltje?

Helaas zul je altijd een ander antwoord krijgen op deze vraag. De meeste reguliere artsen zouden zeggen dat eieren je cholesterol verhogen en dat je ze om die reden moet vermijden. Andere artsen zullen zeggen dat alleen het eigeel cholesterol verhogend is, en dat je dus wel het eiwit kunt eten. En dan zullen er ook nog artsen zijn die zullen zeggen dat eieren een en al slecht voor de gezondheid zijn en dat je ze dus beter helemaal niet kunt eten..

Ons antwoord op deze vraag is een antwoord dat je meestal zult krijgen van iemand uit de integratieve geneeskunde, ofwel de natuurgeneeskunde. Eieren zorgen in de meeste gevallen voor toename van het ‘goede’ HDL-cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat bij 70% van de mensen het totale of LDL-cholesterol ('slechte cholesterol') niet toeneemt. Maar zelfs als eieren zouden zorgen voor een kleine toename van totaal en LDL-cholesterol, dan blijkt uit onderzoek dat dit nog geen reden tot zorg is.

afvallen met eieren

An egg a day keeps the doctor away!

Eieren horen tot de gezondste en voedzaamste voedingsmiddelen die er bestaan. Een heel ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om een enkele cel te laten uitgroeien tot een hele kip! Uit onderzoek blijkt dat het compleet veilig is om elke dag 1 tot zelfs 3 eieren te eten! Maar bij Nederland Slank maken wij altijd een plan op maat. Wij kijken naar de behoefte van het lichaam en zorgen ervoor dat je alles binnen krijgt dat je nodig hebt voor een goede gezondheid!

Eieren en hormonen

Eieren maken veel mensen gelukkig, zowel letterlijk als figuurlijk! Een heleboel hormonen en geluksstofjes zoals serotonine, dopamine en rustgevende stoffen zoals GABA en ook acetylcholine worden gemaakt uit eiwit en cholesterol (uit eigeel). Eieren zijn een perfecte bron van eiwit en gezond cholesterol en leveren zo voldoende bouwstoffen voor de hormonen die we nodig hebben.

Wil je fit, gezond en gelukkig zijn? Neem dan zeker regelmatig een eitje voor een goede hormonale gezondheid!

Wil jij ook afvallen en werken aan een betere gezondheid?

Start dan nu met het afslankprogramma van Nederland Slank! Start met uw persoonlijke voedingsplan gebaseerd op gevarieerde voeding en ontdek zelf het verschil! Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

 

Referenties

[1]  Campos H, Genest JJ Jr, Blijlevens E, McNamara JR, Jenner JL, Ordovas JM, Wilson PW, Schaefer EJ. (1992). Low density lipoprotein particle size and coronary artery disease.

[2] Austin MA, Breslow JL, Hennekens CH, Buring JE, Willett WC, Krauss RM. (1988). Low-density lipoprotein subclass patterns and risk of myocardial infarction.

[3] Lamarche B, Tchernof A, Moorjani S, Cantin B, Dagenais GR, Lupien PJ, Després JP. (1997). Small, dense low-density lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Québec Cardiovascular Study.

 

[5] Tia M Rains Heather J LeidyKristen D SanoshyAndrea L Lawless, Kevin C Maki. (2015). A randomized, controlled, crossover trial to assess the acute appetitive and metabolic effects of sausage and egg-based convenience breakfast meals in overweight premenopausal women.

[6] Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV. (2005). Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects.

 

 

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn