Begrijp Stress in Je Lichaam met HRV

Begrijp Stress in Je Lichaam met HRV

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 mei 2024

Ben je benieuwd naar hoe stress of angst zich manifesteert in je lichaam?

Je Hart onder Stress

Je autonome zenuwstelsel (ANS) regelt je hartreactie op stress. In rust zorgt de parasympathische kant (rust- en verteersysteem) ervoor dat de sympathische kant (vecht-of-vluchtsysteem) niet te actief is.

Bij stress neemt de activiteit van het vecht-of-vluchtsysteem toe, wat je lichaam voorbereidt op actie. Dit betekent dat je hart sneller gaat kloppen en je HRV daalt. Wanneer je rust, verlaagt het rust- en verteersysteem je hartslag en verhoogt het je HRV.

Kortom, stress verlaagt HRV, terwijl rust het verhoogt.

Let op Patronen

Langdurige fysieke en mentale stress kan leiden tot blessures, ziektes en vermoeidheid. HRV kan je helpen te zien of je teveel stress hebt en niet genoeg herstelt.

Een hogere HRV betekent meestal dat je gezonder bent en een goede balans hebt tussen activiteit en rust. Als je HRV constant laag is, kan dit betekenen dat je te veel stress hebt. Op zulke dagen, probeer dan te ontspannen en let op dagelijkse stressfactoren.

Tips voor Stressmanagement

Iedereen zoekt manieren om met stress om te gaan, zoals eten bestellen, een glas wijn drinken of sociale media checken. Maar de sleutel tot stressmanagement is je lichaam beter leren kennen.

Probeer activiteiten die stress verminderen en je HRV verhogen, zoals:

  • Ademhalingstechnieken
  • Meditatie of mindfulness
  • Massagetherapie
  • Tijd in de natuur
  • Yoga
  • Blauw licht blokkers gebruiken
  • Leuke hobby's
  • Meer bewegen
  • Epsom zout bad of float tanks

bron: Oura

Met Oura kun je de fysieke effecten van stress zien met de nieuwe Dagelijkse Stress-functie en je persoonlijke hartslagvariabiliteit (HRV) meten. HRV geeft aan hoe je lichaam reageert op stress of rust.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn