bannerimage

Wat houdt het BrainQ® EEG-onderzoek in?

Geschreven door: Rachida Lachhab
19 september 2019

bannerimage

Wat houdt het BrainQ® EEG-onderzoek in?

Geschreven door: Rachida Lachhab

BrainQ® EEG-onderzoek

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz). Er wordt zowel gekeken naar normale activiteit van de hersenen (zoals bij een gezond persoon), als naar afwijkende activiteit, verschijnselen die normaal niet thuishoren in een EEG. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld stress en de reactie op stress.

Bij Nederland Slank maken wij gebruik van een dynamische EEG analyse. Dit betekent dat we een analyse maken van een EEG in beweging. We zullen tijdens de meting met een lampje op de ogen een stressprikkel geven en de hersenactiviteit bekijken.

stress meten met EEG-onderzoek

Wat kun je verwachten? 

Met een EEG-onderzoek kunnen we aantonen of er sprake is van ‘normale’ hersenactiviteit en of je normaal reageert op stress. We kunnen met een EEG geen activiteit zien van specifieke neurotransmitters en/of hormonen. Met een EEG kunnen we je ook niet behandelen, we kunnen enkel zien waar bepaalde problemen mogelijk vandaan komen. We stellen geen diagnoses met een EEG. Maar kunnen wel vooruitgang tussen metingen vast stellen.

Het dynamische EEG-onderzoek dat we gaan uitvoeren is met name bedoeld om stress niveau’s en het omgaan met stressprikkels vast te stellen. Met andere woorden: Heb je last van stress en hoe ga je om met stressprikkels.

De uitslag van het EEG-onderzoek krijg je niet schriftelijk mee. Dit blijft bij Nederland Slank om te zien of je vooruit gaat. Je krijgt een mondelinge toelichting en we laten eventueel de bijzonderheden in de scan zien. Ook krijg je persoonlijke leefstijl adviezen aan de hand van de analyse.

Het hele consult duurt ca. 30 minuten:

  • Bij binnenkomst leggen we je eerst kort uit hoe de meting wordt uitgevoerd.
  • Daarna wordt het EEG-apparaat aangesloten.
  • De meting duurt ca. 5 minuten. Daarna krijg je toelichting en advies.

Waar moet je op letten?

Om het EEG-onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je voor het consult geen overmatige stressprikkels hebt (intensief sporten, haasten, rennen).
  • Draag je haar bij voorkeur in een middenscheiding zodat we het EEG-apparaat goed kunnen aansluiten.
  • Draag bij voorkeur geen oorbellen aan je oorlellen. Deze moeten er namelijk af voor het onderzoek.
  • Zet je mobiele telefoon op stil en zorg ervoor dat we tijdens de meting niet gestoord kunnen worden.
  • Hoesten, overmatig slikken, lachen en praten kunnen de meting verstoren. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, zorg er dan voor dat je voor de meting je keel of neus hebt gekalmeerd/gesnoten.
Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. Daarnaast heeft ze de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 en 2 en de Epigenetica van ADHD gevolgd.