Nederland-Slank-Mar-27-2024-05-28-29-9720-AM

Wat houdt het BrainQ® EEG-onderzoek in?

Geschreven door: Rachida Lachhab
19 september 2019

BrainQ® EEG-onderzoek

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz). Er wordt zowel gekeken naar normale activiteit van de hersenen (zoals bij een gezond persoon), als naar afwijkende activiteit, verschijnselen die normaal niet thuishoren in een EEG. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld stress en de reactie op stress.

Bij Nederland Slank maken wij gebruik van een dynamische EEG analyse. Dit betekent dat we een analyse maken van een EEG in beweging. We zullen tijdens de meting met een lampje op de ogen een stressprikkel geven en de hersenactiviteit bekijken.

gevolgen-van-glutamaat

Wat kun je verwachten? 

Met een EEG-onderzoek kunnen we aantonen of er sprake is van ‘normale’ hersenactiviteit en of je normaal reageert op stress. We kunnen met een EEG geen activiteit zien van specifieke neurotransmitters en/of hormonen. Met een EEG kunnen we je ook niet behandelen, we kunnen enkel zien waar bepaalde problemen mogelijk vandaan komen. We stellen geen diagnoses met een EEG. Maar kunnen wel vooruitgang tussen metingen vast stellen.

Het dynamische EEG-onderzoek dat we gaan uitvoeren is met name bedoeld om stress niveau’s en het omgaan met stressprikkels vast te stellen. Met andere woorden: Heb je last van stress en hoe ga je om met stressprikkels.

De uitslag van het EEG-onderzoek krijg je niet schriftelijk mee. Dit blijft bij Nederland Slank om te zien of je vooruit gaat. Je krijgt een mondelinge toelichting en we laten eventueel de bijzonderheden in de scan zien. Ook krijg je persoonlijke leefstijl adviezen aan de hand van de analyse.

rebound-effectHet hele consult duurt ca. 30 minuten:

  • Bij binnenkomst leggen we je eerst kort uit hoe de meting wordt uitgevoerd.
  • Daarna wordt het EEG-apparaat aangesloten.
  • De meting duurt ca. 5 minuten. Daarna krijg je toelichting en advies.

Waar moet je op letten?

Om het EEG-onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je voor het consult geen overmatige stressprikkels hebt (intensief sporten, haasten, rennen).
  • Draag je haar bij voorkeur in een middenscheiding zodat we het EEG-apparaat goed kunnen aansluiten.
  • Draag bij voorkeur geen oorbellen aan je oorlellen. Deze moeten er namelijk af voor het onderzoek.
  • Zet je mobiele telefoon op stil en zorg ervoor dat we tijdens de meting niet gestoord kunnen worden.
  • Hoesten, overmatig slikken, lachen en praten kunnen de meting verstoren. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, zorg er dan voor dat je voor de meting je keel of neus hebt gekalmeerd/gesnoten.
Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding