bannerimage

Buikvet is lastig kwijt te raken. Wij weten hoe.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
06 februari 2020

bannerimage

Buikvet is lastig kwijt te raken. Wij weten hoe.

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Iedereen heeft wel wat buikvet, zelfs mensen met een platte buik. Dat is normaal. Maar te veel buikvet kan uw gezondheid beïnvloeden.

Hoe kunnen we te veel buikvet voorkomen?

Vet kan op twee verschillende manieren in uw lichaam worden opgeslagen. Direct onder de huid zoals op de heupen, billen en buik. En dieper in het lichaam; rond het hart, de maag, de lever en de longen. Dit diepe vet heet visceraal vet.

U heeft visceraal vet nodig in uw lichaam. Het werkt als een stootkussentje en beschermt zo uw organen. Maar als u te veel visceraal vet in uw lichaam heeft, dan wordt het een probleem. Dit komt doordat visceraal vet tal van stoffen produceert, zoals vetzuren, hormonen, ontstekingseiwitten en eiwitten die de stofwisseling beïnvloeden. Dit geeft o.a. een verhoogd risico op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2, hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Buikvet meten buikvet meten

Mensen die zichtbaar te dik zijn hebben vaak ook te veel visceraal vet. De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT of MRI scan. Maar dit is uiteraard erg duur en niet te altijd praktisch uitvoerbaar. Gelukkig zijn er wat eenvoudige manieren om de vetwaarde te bepalen. Dit kan door middel van een weegschaal die de elektrische weerstand van het lichaam meet. Op deze manier kan ook het viscerale vet goed gemeten worden. De hoeveelheid visceraal vet in het lichaam worden uitgedrukt in cijfers. Een gezonde hoeveelheid zit tussen de 1 en 12. Vanaf 13 wijst het op een te hoog visceraal vet gehalte, waarbij de maximale hoeveelheid 59 is.

Een andere manier om erachter te komen of u te veel buikvet heeft, is door het meten van uw buikomvang met een meetlint. Dit wordt gedaan door een meetlint om de taille te slaan en de meting af te lezen. Voor vrouwen geldt een verhoogd risico op visceraal vet als de tailleomtrek meer  dan 88 cm is en bij mannen meer dan 102 cm. Als u een hogere taille omtrek heeft, dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Buikvet en hormonen

Vet kan op verschillende plekken van uw lichaam terecht komen. Waar het vet uiteindelijk terecht komt wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid en hormonen. Vetcellen, vooral viscerale vetcellen zijn biologisch actief. Vet is eigenlijk een orgaan dat hormonen en andere stoffen produceert en daardoor onze gezondheid sterk kan beïnvloeden. Hoewel de rollen van individuele hormonen nog niet allemaal bekend zijn, wordt het wel steeds duidelijker dat overtollig buikvet het normale evenwicht en de functie van deze hormonen verstoort.

Hormonen regelen de werking van organen, waaronder groei, ontwikkeling en voortplanting. Hormonen circuleren door uw hele lichaam, en elk hormoon beïnvloedt specifieke organen en weefsels. Bovendien zijn alle hormonen aanwezig zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar het niveau, de werking en plaatsing van deze hormonen variëren per geslacht. Verhoogde of verlaagde niveaus van elk hormoon kunnen grote veranderingen veroorzaken. Buikvet is een belangrijke indicator van een hormonale disbalans. Als u moeite heeft om gewicht te verliezen of om het weg te houden, dan spelen hormonen meestal een rol.

Uw hormonen hebben controle over elk aspect van het gewichtsverlies inclusief uw stofwisseling, uw vetopslag en uw eetlust. Dit betekent dat elke vorm van hormonale disbalans u moeite zal kosten bij het afvallen. Een teveel aan buikvet kan komen door één of meer van de volgende hormonale situaties: hoog oestrogeen, laag androgeen , hoog cortisol,  laag menselijk groeihormoon en hoge insuline.

Afvallen buikvet

Invloed van de geslachtshormonen op buikvet

Androgeen helpt uw lichaam bij het opbouwen van spiermassa uit de eiwitten die geconsumeerd worden. Spiermassa(cellen) verbruiken meer energie dan vetcellen, verhogen uw metabolisme en helpen bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht en goede bewegingsmogelijkheden en stabiliteit bij het ouder worden. Als het oestrogeen verhoogt, beïnvloedt dat het evenwicht met  androgenen. Als uw androgeen niveau verlaagt, dan verliest uw lichaam spiermassa waardoor uw metabolisme ook daalt.

Oestrogeen veroorzaakt dat vet wordt opgeslagen in de billen, dijen en heupen bij een vrouw. Als vrouwen hun menopauze bereiken, daalt het oestrogeen niveau, waardoor vet van de billen, heupen en dijen trekt en aan de buik gaat zitten.

Progesteron is een hormoon dat essentieel is voor de vruchtbaarheid en verschillende stadia van de zwangerschap.  Als progesteron daalt (bijvoorbeeld bij het ouder worden) dan zal de stofwisseling zowel als de spiermassa verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot een toename van vet in het lichaam.

Invloed van Cortisol/stresshormoon op buikvet

Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors en het komt vrij tijdens stress. Teveel cortisol zorgt ervoor dat het teveel aan voedsel dat u niet gelijk kunt verbruiken wordt opgeslagen als buikvet. Buikvet heeft wel vier keer meer cortisol receptoren dan andere typen vet in uw lichaam. Als u dan een hoog niveau aan cortisol in uw lichaam heeft circuleren, absorbeert het viscerale vet meer, en leidt dit tot een toename in buikvet. Daarnaast vermindert cortisol ook androgenen bij mannen en vrouwen. Dit leidt tot het verlies van spiermassa waardoor het lichaam ook minder energie verbrandt. Stress reductie technieken (zoals matig intensief of rustig sporten) kunnen helpen om het cortisol niveau te stabiliseren.

Invloed van Menselijk groeihormoon (HGH) op buikvet Dwarsdoorsnede buikvet

Het menselijk groeihormoon is verantwoordelijk voor zowel het afbreken van vet in uw lichaam als het aanmaken en behouden van de organen en het spierweefsel. De werking van het menselijk groeihormoon wordt onder andere beïnvloed door de stofjes insuline en serotonine.

Er is geconstateerd dat een verstoord evenwicht tussen insuline en serotonine resulteert in een laag niveau van het menselijk groeihormoon. Als gevolg hiervan wordt voedsel dat u inneemt, omgezet in vet in plaats van in energie. Hierdoor komt u  aan en zult u blijven aankomen. tot de hormoonstofwisseling weer in balans is.

Invloed van Insuline op buikvet

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen en opgeslagen door de spier en levercellen en vervolgens kan worden gebruikt als brandstof.

Als u te veel energie inneemt dan dat u nodig heeft krijgt u een overschot aan glucose in uw bloed. Het overige glucose dat niet door de cel opgenomen kan worden om als energie te worden gebruikt, wordt omgezet in vet. Een te hoog vetgehalte kan leiden tot insulineresistentie. Uw lichaam gaat dan meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op pijl te kunnen houden. Uiteindelijk raakt de alvleesklier uitgeput en ontstaat er een tekort aan insuline, dan spreken we over diabetes type 2.

Wanneer uw bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt u symptomen als grote dorst, vermoeidheid en vaak moeten plassen. Bij insulineresistentie kunt u vatbaar zijn voor allerlei gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hoge cholesterol.

Insuline beïnvloedt verschillende hormonen, daarom is het belangrijk om uw bloedsuikerspiegel op peil te krijgen, zodat de rest van de hormonen ook hersteld kunnen worden.

Hoe Nederland Slank u hierbij kan helpen

Wanneer iemand overgewicht heeft, is de kans groot dat de balans in de hormoonhuishouding verstoord is. Om succesvol gewicht te verliezen is het daarom belangrijk om de balans te herstellen. Als gevolg van de verschillende niveaus in de hormonen, wordt bijna alles wat u eet omgezet in vet in plaats van energie. Hierdoor komt u aan en blijft u aankomen. Bij het programma van Nederland Slank trachten wij deze hormonen te herstellen door de hormoonhuishouding in balans te krijgen.*

Heb je vragen of wil je meer weten? Vraag een gratis consult aan.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

 

 

 

 

 

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.