bannerimage

Candida, oorzaak en remedie?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 september 2019

bannerimage

Candida, oorzaak en remedie?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

 

ANKE CUSTERS 18 FEB 2020

Mensen kunnen last hebben van allerlei schimmelinfecties. Een van de meest voorkomende is candida die wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans. Candida komt van nature voor in de slijmvliezen in de mond, vagina en darmen. Maar bij overgroei kan deze onze gezondheid erg op de proef stellen.

Het is goed om te weten dat candida in ons lichaam thuishoort en gewoonlijk helemaal geen kwaad kan. Het gaat pas mis als door omstandigheden de darmflora veranderen. Onze darmen zorgen voor 80 procent voor een goed werkend immuunsysteem.

Wanneer echter het evenwicht tussen de hoeveelheid goede en slechte darmbacteriën wordt aangetast, worden we minder weerbaar. Als de balans wordt verstoord, transformeert de gist zich naar de schimmelvorm en gaat woekeren. Dat woekeren kan jarenlang doorgaan en heeft gevolgen voor de gezondheid. We weten dan vaak niet dat candida de oorzaak is.

Als schimmel zit candida aan de darmwand geplakt en sluimert daar. Het darmslijmvlies raakt beschadigd, waardoor een lekkende darm kan ontstaan. De schimmel kan zich dan door de darmwand heen boren en via de bloedbaan bij de organen en weefsels terechtkomen. Het is om die reden van belang om een lekke darm te voorkomen!

Candida heeft vele oorzaken

Oorzaak van een onbalans in de goede en slechte darmbacteriën kan medicijngebruik zijn, bijvoorbeeld antibiotica. Antibiotica zijn soms nodig, maar het nadeel is dat ze ook de goede darmbacteriën doden. Hierdoor neemt de weerstand in de darmen af. Candida is niet gevoelig voor antibiotica en krijgt daarom de kans om zich meer uit te breiden. Prednison, cortisonen en de anticonceptiepil zijn ook van invloed op de darmflora.

Verkeerde voeding is ook een veroorzaker van candida

Fastfood en alcohol veranderen de darmflora. Bovendien voeden suikers candida. Het klinkt misschien onlogisch, maar ook gezonde voeding kan een invloed hebben. Maag- en darmklachten kunnen immers ontstaan door een overgevoeligheid. Dit is uit te sluiten door een voedselintolerantietest. Ieder mens is uniek, en ieder lichaam reageert anders.

Een belangrijke veroorzaker is stress. Dit wordt vaak genegeerd, maar langdurige spanning is een enorme trigger voor candida-infectie. De spijsvertering vertraagt en voedingstoffen worden niet goed opgenomen waardoor de weerstand afneemt. Hierdoor verandert ook de hormoonhuishouding. Oftewel: tegen stress is niet op te eten. Ook al eet u gezond, stress wint het altijd.

Symptomen van candida

De symptomen van een overgroei aan candida kunnen heel divers zijn en daarom is de herkenning ervan zo lastig. Symptomen kunnen zijn: problemen met de huid, nagels en/of slijmvliezen, vaginale klachten als jeuk en afscheiding, verhoogde zoetbehoefte, spijsverteringsklachten, zoals obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, gasvorming, darmkrampen en langdurige vermoeidheid.

Deze klachten kunnen komen en gaan, omdat triggers zoals suikers of stress ook in een golfbeweging aanwezig kunnen zijn. De aanpak van candida is per oorzaak verschillend. Symptoombestrijding zal niet werken op de lange termijn. Dus bij een huidprobleem zal een zalfje het probleem van buitenaf niet oplossen, of slechts tijdelijk.

Behandeling van candida

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of u daadwerkelijk een overgroei aan candida heeft, bijvoorbeeld door een speekseltest of ontlastingsonderzoek. Er zijn artsen en therapeuten die dit kunnen diagnosticeren, zoals homeopaten of bioresonantie-therapeuten.

Er is een aantal belangrijke maatregelen dat u kunt nemen bij een overgroei aan candida. Vermijd suikers, verhoog de vezelinname vanuit groenten, zaden en pitten. Producten zoals knoflook, kurkuma en kokosolie werken schimmeldodend. Vermijd gisten en schimmels uit bijvoorbeeld champignons en schimmelkaas.

Ter ondersteuning kan het gebruik van supplementen positief bijdragen aan herstel van de darmflora en een goed werkend immuunsysteem. Er zijn ook supplementen die specifiek tegen candida werken, zoals maar overleg dit altijd eerst met een therapeut of arts. Pro- of prebiotica, caprylzuur, knoflook en Pau d’Arco zijn supplementen die zoal worden ingezet.

Het is belangrijk om altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van de symptomen om daadwerkelijk resultaat te krijgen en te behouden op de lange termijn.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.