chronische pijn door dysfunctie van de Mitochondrien-1

Chronische Pijn en Mitochondriale Dysfunctie: Hoe Niacinamide Kan Helpen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 mei 2024

Verhaal in een Oogopslag


  • Chronische pijn is misschien geen op zichzelf staande aandoening, maar een symptoom van onderliggende problemen met de mitochondriën.
  • Nicotinamide riboside (NR) — een vorm van vitamine B3 en een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) — helpt chronische pijn bij muizen te verlichten door de mitochondriën beter te laten werken.
  • Niacinamide, een andere vorm van vitamine B3 die vergelijkbare processen ondersteunt als NR, kan ook nuttig zijn bij het verlichten van chronische pijn.
  • Linolzuur (LA) in plantaardige en zaadoliën veroorzaakt problemen met de mitochondriën.
  • Het verlagen van je inname van LA, wat veel voorkomt in ultraverwerkte voedingsmiddelen, is een van de eenvoudigste manieren om de gezondheid van je mitochondriën te verbeteren en daarmee mogelijk chronische pijn te verlichten.Chronische pijn wordt vaak gezien als een op zichzelf staande aandoening, maar nieuw onderzoek suggereert dat het een symptoom kan zijn van onderliggende mitochondriale dysfunctie. Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen, en wanneer ze niet goed werken, kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder chronische pijn.


Vitamine B3 en Chronische Pijn


Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat nicotinamide riboside (NR), een vorm van vitamine B3 en een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), chronische pijn bij muizen kan verlichten door de mitochondriale functie te verbeteren. Dit is belangrijk omdat eerdere studies chronische pijn in verband hebben gebracht met disfunctionele mitochondriën, vooral in gespecialiseerde zenuwcellen, genaamd sensorische neuronen, die veranderingen in de omgeving detecteren.

In het onderzoek werd een ontstekingsstof geïnjecteerd in de poten van 15 muizen, wat leidde tot veranderingen in de mitochondriale functie, zelfs een week nadat de ontsteking was verdwenen. Deze veranderingen gingen gepaard met meer pijn bij de muizen, die ook lagere niveaus van NR in hun mitochondriën hadden vergeleken met muizen die geen ontsteking ervoeren. Het toedienen van een hoge dosis NR verlichtte de pijn, wat suggereert dat het herstellen van de mitochondriale functie cruciaal is voor het overwinnen van aanhoudende pijn na een ontsteking.


De Rol van Niacinamide


Niacinamide, een andere vorm van vitamine B3, speelt een vergelijkbare rol in cellulaire processen als NR en kan ook nuttig zijn bij het verlichten van chronische pijn. Een hoge dosis niacinamide (ongeveer 35 mg/kg dagelijks) kan effectief zijn, en eerdere dierstudies suggereren dat zelfs lagere doses (ongeveer 3 mg/kg dagelijks) chronische pijn kunnen verlichten.

Niacinamide is essentieel voor de energieproductie in mitochondriën. Het is een voorloper van NAD+, dat betrokken is bij de omzetting van voedsel in energie, het behoud van de integriteit van DNA en het zorgen voor een goede celwerking. Het is ook een primaire brandstof voor sirtuïnes, eiwitten die bijdragen aan de levensduur en met de leeftijd uitgeput raken.


Voorkom Linolzuur uit Ultraverwerkte Voeding


Linolzuur (LA) in plantaardige en zaadoliën veroorzaakt mitochondriale disfunctie. Het verlagen van uw LA-inname, die veel voorkomt in ultraverwerkte voedingsmiddelen, is een van de eenvoudigste manieren om uw mitochondriale gezondheid te verbeteren en mogelijk chronische pijn te verlichten.


Andere Aanbevelingen


Vermijd overmatige ijzerinname: Te veel ijzer kan de mitochondriale functie schaden. Doneer bloed twee tot vier keer per jaar om uw ijzerniveaus te reguleren.
Supplementeer met B-vitamines: Vooral niacine, riboflavine en foliumzuur zijn cruciaal voor de mitochondriale functie. Een laaggedoseerd, hoogwaardig B-complex kan helpen.
Neem een aspirine per dag: Aspirine kan de mitochondriale functie ondersteunen en de oxidatie van glucose als brandstof voor uw lichaam verhogen.
Door deze strategieën te volgen, kunt u mogelijk niet alleen chronische pijn verlichten, maar ook uw algehele gezondheid verbeteren.

 

 

Bron: 14 mei 2024 – Dr. Joseph Mercola

referenties:

National Institutes of Health May 16, 2023

Front Psychiatry. 2021 Nov 18:12:737389. doi: 10.3389/fpsyt.2021.737389. eCollection 2021

Cell Reports Medicine November 8, 2023

New Scientist November 8, 2023

Haidut.me February 23, 2024, Chronic pain due to mitochondrial dysfunction, niacinamide can treat it

(Archived)

Haidut.me May 11, 2023, Niacinamide may prevent neurodegeneration (Archived)

Biochem Biophys Res Commun. 2017 Jan 8; 482(2): 346–351

Oxid Med Cell Longev. 2014;2014: 360438. doi: 10.1155/2014/360438

Pharmacognosy Review. 2010;4(8):118-126

Biochemical Journal. 1982;208(1):129-140

Nephrol Dialysis Transplant. 2001;16(8):1598-1606

Free Radical Biol Med. 1992;13:341-390

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Chronische Pijn en Mitochondriale Dysfunctie: Hoe Niacinamide Kan Helpen
5:26