dr- Naomi-Dongelmans

Darm en Dementie, start vandaag met "personalised nutrition" Zegt Dr Naomi

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 februari 2024

Darmgezondheid en Dementie, start vandaag nog met "personalised nutrition" Zegt Dr Naomi Dongelmans.

Onderzoekers hebben het verband ontdekt tussen de darmmicrobiota en de ziekte van Alzheimer.

Voor het eerst hebben onderzoekers ontdekt dat de symptomen van Alzheimer via de darmmicrobiota kunnen worden overgedragen op een gezond jong organisme, wat de rol ervan in de ziekte bevestigt.

Het onderzoek werd geleid door professor Yvonne Nolan, APC Microbiome Ireland, een toonaangevend, door SFI gefinancierd onderzoekscentrum gevestigd aan University College Cork (UCC), en de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, UCC, met professor Sandrine Thuret aan King's College London en dr. Annamaria Cattaneo IRCCS Fatebenefratelli, Italië.

De studie ondersteunt de opkomst van het darmmicrobioom als een belangrijk doelwit voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer vanwege de bijzondere gevoeligheid voor levensstijl en omgevingsinvloeden.

Gepubliceerd in Brain

Uit het onderzoek blijkt dat de geheugenstoornissen bij mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen worden overgedragen op jonge dieren door transplantatie van de darmmicrobiota.

Alzheimerpatiënten hadden een grotere hoeveelheid ontstekingsbevorderende bacteriën in fecale monsters, en deze veranderingen hielden rechtstreeks verband met hun cognitieve status.

 
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn