Nederland-Slank-Mar-12-2024-09-32-42-7715-AM

De Kracht van Pompoen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
13 oktober 2023

De pompoenoogst is volop aan de gang, een feit dat je vast al hebt gemerkt door de vele aanbiedingen in de winkels. Pompoenen zijn een favoriet in mijn keuken. Niet alleen omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten, maar ook vanwege hun verrukkelijke smaak. In dit blog duiken we dieper in de wereld van de pompoen en deel ik enkele leuke feitjes en handige tips met je:

pompoen

De pompoen, afkomstig uit Midden-Amerika, behoort tot dezelfde familie als komkommer en meloen. Hoewel sommigen pompoenen als fruit beschouwen vanwege hun zaden, worden ze overwegend gezien als groente, of beter gezegd, als vruchtgroente. De term "pompoen" is afgeleid van het Griekse "pepon", wat "grote meloen" betekent. In Nederland is vooral de oranje Hokkaido pompoen populair.

Hokkaido 

Deze pompoen is vernoemd naar de Japanse regio Hokkaido, ondanks dat zijn oorsprong niet daar ligt. De Hokkaido, ook wel Uchiki Kuri genoemd, is geliefd vanwege zijn zoete smaak en eetbare schil. Andere varianten, zoals de spaghettipompoen en muskaatpompoen, zijn ook te vinden in onze supermarkten.

pompoen-1

Voedingsrijkdom 

Pompoenen zijn een voedingsbom. Ze bevatten vitamines zoals K en E, en zijn rijk aan mineralen, zoals koper en kalium. Ze bieden ook voordelen, zoals vezels, eiwitten en essentiële vetzuren. Wat betreft vitamine A, is pompoen een topkeuze dankzij het hoge gehalte aan bètacaroteen.

pompoen-2

Wetenschappelijk bewezen voordelen  

De carotenen in pompoen zijn goed voor het zicht en kunnen de huid beschermen tegen zonneschade. Ze kunnen ook het risico op bepaalde kankers en het metaboolsyndroom verminderen. Onderzoek suggereert verder dat pompoen het immuunsysteem kan versterken en kan helpen tegen hoge bloeddruk en ontstekingen.


Handige tips 

Behoud de schil van de pompoen tijdens het koken voor maximale voedingswaarde. Natuurlijke bètacaroteen uit voedsel zoals pompoen kan beschermen tegen kanker. Bewaar pompoenen op een koele en droge plek, maar gebruik ze snel zodra ze zijn gesneden. Let op: sommige wilde of sierpompoenen zijn giftig en niet eetbaar!

pompoen-3

Verkrijgbaarheid

Tijdens de herfst en winter vind je volop pompoenen in de Nederlandse winkels. Ga bij voorkeur voor biologische varianten, gezien pompoenen vaak besproeid worden met pesticiden.

pompoen-4

Culinaire inspiratie 

De zoete smaak van pompoen is bij velen geliefd. Je kunt het roosteren, pureren of gebruiken in taarten en quiches. Ze gaan goed samen met kruiden zoals komijn en kurkuma. Zoek je meer inspiratie? In mijn nieuwste boek vind je diverse pompoengerechten!

Geniet van de kracht van pompoen deze oogstseizoen!

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn