jorieke-nederland

De schildklier en leptine

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 september 2023

Leptine: De Sleutel tot Vetcellen


Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door vetcellen. Het informeert de hersenen over de hoeveelheid vetvoorraad in de vetcellen en geeft een signaal dat het tijd is om te stoppen met eten en vet te verbranden. 

De functie van Leptine in het lichaamAls leptine de hersenen bereikt, kan het lichaam processen starten die veel energie vergen, zoals het verhogen van de stofwisseling, weefselherstel en mogelijk zwangerschap. Leptine fungeert als het toestemmingshormoon voor de productie van schildklierhormonen en geslachtshormonen.

Leptineresistentie: Een Verstoorde CommunicatieHelaas is deze rol van leptine verstoord bij veel mensen. Hoewel er voldoende leptine wordt geproduceerd, reageren de hersenen niet meer op leptine, wat leidt tot signalen aan het lichaam om meer te eten, minder vet te verbranden en extra vet op te slaan. Dit wordt leptineresistentie genoemd.


De Impact van Leptineresistentie


Zelfs bij een gezond dieet en een minimale calorie-inname zal het moeilijk zijn om af te vallen omdat de hersenen niet in de vetverbrandingsmodus staan. Ook kan de productie van schildklierhormonen en geslachtshormonen verminderen, wat leidt tot schildklierproblemen, menstruatieproblemen en vruchtbaarheidsproblemen.

De Relatie tussen Leptine en de SchildklierEr is een verband tussen verhoogde leptinewaarden en een trage schildklier. Leptine fungeert als het startsignaal voor de productie van schildklierhormonen.


Mogelijke triggers van Leptineresistentie


Er zijn verschillende oorzaken van leptineresistentie, waaronder een actief immuunsysteem en insulineresistentie.

Hoe kun je Leptineresistentie herkennen?Symptomen van leptineresistentie zijn onder andere overgewicht, moeite met gewichtsverlies, verhoogde eetlust (ook na de maaltijd), vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan motivatie om te bewegen, mentale mist, verminderd libido, menstruatieproblemen en vruchtbaarheidsproblemen.


Behandeling en Diagnose van Leptineresistentie


De behandeling van leptineresistentie is complex en hangt vaak samen met de behandeling van insulineresistentie. Bloedonderzoek naar leptine en mogelijk de HOMA IR-test kunnen helpen bij de diagnose van leptineresistentie. Het is belangrijk om deze tests nuchter uit te voeren, minstens 12 uur voorafgaand aan de test(s).

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn