Food-scientist-looking-at-corn-cob-at-the-university-1

De Zaak tegen Ultra-Processed Foods: Wat zijn UPF's?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 september 2023

De Verdachten: Bewerkte versus Onbewerkte Voeding onder de Loep

De Beschuldigingen


Sterk bewerkte producten, ofwel ultra-processed foods (upf's), staan terecht voor het veroorzaken van gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht, chronische ziekten en verstoringen van de darmbacteriën. Deze beschuldigingen hebben vooral in het Verenigd Koninkrijk veel aandacht gekregen, mede dankzij epidemioloog/onderzoeker Chris van Tulleken.

Het Experiment van Chris van Tulleken


Chris van Tulleken onderwierp zichzelf aan een wetenschappelijk experiment om de effecten van upf's te onderzoeken. Hij schakelde over van een dieet met weinig upf's naar een dieet met veel upf's, wat resulteerde in gewichtstoename, hormonale veranderingen en hersenverbindingen die veranderden. Dit experiment wierp vragen op over de invloed van upf's op de gezondheid, vooral bij kinderen.


De Opkomst van Ultra-Processed Foods in Brazilië

De Nova-classificatie In Brazilië heeft voedingswetenschapper Carlos Monteiro de Nova-classificatie geïntroduceerd om voedingsmiddelen in vier groepen in te delen op basis van de mate van bewerking. Deze classificatie helpt om te begrijpen wat upf's zijn en waarom ze mogelijk schadelijk zijn.

De Morele Dimensie van Upf's Upf's worden niet alleen gedefinieerd door hun mate van bewerking, maar ook door de intentie om winst te maximaliseren, wat een morele dimensie aan hun productie toevoegt.

 

Het Wetenschappelijke Debat over Upf's

 

De Verbinding tussen Upf's en Gezondheidsproblemen Verschillende bevolkingsstudies hebben aangetoond dat mensen die veel upf's eten, vaker gezondheidsproblemen hebben, zelfs wanneer sociaal-economische factoren worden gecorrigeerd. Dit suggereert dat het probleem daadwerkelijk ligt bij het eten van upf's zelf.

Gecontroleerde Experimenten Gecontroleerde experimenten, zoals het onderzoek van Kevin Hall, hebben aangetoond dat mensen die upf's eten, meer calorieën consumeren, zelfs als ze dezelfde smaakwaarde ervaren als bij minder bewerkte voeding. Dit werpt vragen op over de eetlustregulatie en verslaving aan upf's.

 

Het Lastige Onderscheid: Wat Maakt Voedsel 'Ultra-Processed'?

 

De Kritiek op de Nova-classificatie Er is enige kritiek op de Nova-classificatie, omdat het niet altijd rekening houdt met de voedingswaarde van producten en sommige producten ten onrechte als upf's bestempelt.

De Rol van Eigenschappen van Voedsel Onderzoekers beginnen te suggereren dat niet alleen de mate van bewerking, maar ook de textuur en eetsnelheid van voedsel van invloed kunnen zijn op het eetgedrag.

 

Conclusie: Het Echte Probleem is de Dominantie van Upf's in Ons Dieet

 

Het Samenvattende Oordeel Hoewel wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid van upf's niet volledig eenduidig is, is er sterke correlatie tussen het eten van upf's en gezondheidsproblemen. Het grootste probleem lijkt echter de dominantie van upf's in ons dieet te zijn, wat leidt tot een overmatige inname van calorieën, suiker, vet en zout, ten koste van voedingsstoffen.

De Rol van de Voedingsindustrie Het oplossen van dit probleem vereist mogelijk niet alleen het vermijden van upf's, maar ook het stimuleren van gezondere alternatieven en het verminderen van de dominantie van upf's in onze voeding. De voedingsindustrie speelt hierbij een belangrijke rol.

Een Gezond Dieet Uiteindelijk gaat het erom een gezond dieet te bevorderen, niet om individuele voedingsmiddelen te veroordelen. Het vermijden van upf's kan een stap zijn in de richting van een gezonder voedingspatroon.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn