bannerimage

Dr. Oz: Erectie-problemen en levensbedreigende oorzaken

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 mei 2020

bannerimage

Dr. Oz: Erectie-problemen en levensbedreigende oorzaken

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Zoals dr Oz ook vertelt, de penis is niet alleen een bewijs van zijn mannelijkheid. Het kan het ook een voorbode zijn voor verborgen gezondheidsproblemen. In 80% van de gevallen kan een erectie probleem (ED)  het onvermogen tot het verkrijgen en behouden van een erectie terug te voeren zijn. Dit op een organische oorzaak die niet gerelateerd is aan seksuele drift.

Dit kan  een verrassing zijn, vooral voor tienerjongens, maar het verkrijgen van een erectie is fysiologisch best moeilijk. Een erectie kan alleen tot stand komen wanneer de noodzakelijke psychologische, neurologische, vasculaire en hormonale factoren allemaal kloppen. Problemen op een van die gebieden kunnen een wilde nacht in de weg staan en vragen hun tol op zijn gevoel van eigenwaarde.

Harde feiten

Erectie begint allemaal met opwinding, behalve als je slaapt. Seksuele stimulatie leidt tot de afgifte van stikstofmonoxide. Dit is een chemische stof die ervoor zorgt dat gladde spieren in de voering  van de bloedvaten ontspannen. Dit maakt  dat de kleine bloedvaten in de penis de twee kamers vullen met bloed. Tegelijkertijd, spannen spieren rond de penis om te voorkomen dat het bloed de penis verlaat. Wanneer meer bloed binnenkomt en er gaat minder uit, wordt de penis volgezogen met bloed waardoor hij  langer, breder en stijver wordt.

dr oz erectie-problemenLethal lakmoesproeven

Om naar de biologische oorzaak van erectiele problemen te kijken moeten we letten op  de zenuwen, bloedvaten en hormonen die de penis beïnvloeden. Dit is waar ED een voorbode wordt voor een aantal levensbedreigende aandoeningen.

Bloedvaten zijn aangetast

Beschadigingen ontstaan in slagaders of bloed-voorziening van de penis. De meest voorkomende oorzaak van bloedvatbeschadiging komt van atherosclerose, vernauwing van de bloedvaten die leidt ook tot hartaanvallen, beroertes en perifere vasculaire aandoeningen (PAD). Bloedvat vernauwing is gewoonlijk secundair aan diabetes. Het zorgt dat  bloedvaten niet ontspannen en  verwijden en  uiteindelijk is de hoeveelheid bloed die de kamers bereikt onvoldoende om de penis hard en stijf te maken. Hoge bloeddruk en veranderd cholesterolgehalte in het bloed kan ook van invloed zijn op de bloedvaten.

Schade aan zenuwen

Een van de meest voorkomende oorzaken is zenuwbeschadiging (neuropathie) veroorzaakt door ongecontroleerde diabetes. Mensen die een beroerte hebben gehad, hart-aanvallen, ruggenmergletsels en multiple sclerose kunnen ook schade hebben aan de zenuwen die de bevoorrading van de penis regelen.

Hormonale Tekorten

Androgeen deficiëntie kan het libido  verminderen en veroorzaakt ED. Technisch genoemd hypogonadisme, kunnen abnormaal lage niveaus van androgeen leiden tot erectiestoornissen. Als  je testikels kleiner zijn dan 1,5 centimeter is er een goede kans dat je een laag androgeen hebt. Hoge hormoon prolactine (hyperprolactinemie) en abnormale schildklierhormoon niveaus kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename en invloed hebben op het libido.

Roken

Als je echt wilt dat je  man  stopt met roken, vertel hem dat het zal leiden tot erectieproblemen. Roken leidt niet alleen tot atherosclerose, maar het berooft het lichaam van stikstofmonoxide, essentieel voor de erectie.

Overgewicht en inactiviteit - Niets zet een grotere domper op seks als een begraven penis. ED kan oplopen tot 80% bij obesitas en mannen met overgewicht. Bovendien, mannen met overgewicht die  15 kg  verliezen kunnen 2,5 cm toevoegen aan de lengte van hun penis!

Tot slot een bekrachtiging:

Mannen, en de vrouwen en mannen die van hen houden, moeten alert zijn op erectiestoornissen, omdat het een verborgen oorzaak van een levensbedreigende aandoening kan zijn. Aanpassingen aan uw levensstijl zal E.D. zelfs omkeren.

zie bron: dr.Oz

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.