bannerimage

Een anti-aging supplement (NMN) bij Jinek in het nieuws

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 januari 2023

NMN, ook wel nicotinamide mononucleotide genoemd, is een supplement dat in januari bij “Jinek” werd aangeprezen als een mogelijke anti-aging oplossing. Het is een natuurlijke stof die in het lichaam voorkomt en wordt beschouwd als een van de belangrijkste precursoren van NAD+, een stof die van cruciaal belang is voor de celenergieproductie.

Studies suggereren dat het supplement NMN kan helpen bij het verminderen van de effecten van veroudering, zoals vertragen van de stofwisseling, afname van de spiermassa en afname van de cognitieve functie. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de weerstand tegen ziekten.

Er zijn ook aanwijzingen dat NMN kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van het supplement vast te stellen, lijkt het een veelbelovend product te zijn voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verminderen van de effecten van veroudering en het verbeteren van hun algehele gezondheid.

Het is wel belangrijk om te weten dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de veiligheid en werkzaamheid van NMN supplementen bij mensen. Daarom wordt aangeraden om eerst te overleggen met uw arts alvorens het te gebruiken, vooral als u zwanger bent of borstvoeding geeft, of als u bepaalde medicijnen gebruikt.

Het lijkt voorlopig in Nederland en België verboden te zijn om deze stof te verkopen.

 

Het is belangrijk om te weten dat de effecten van veroudering niet alleen het gevolg zijn van biologische processen, maar dat we met onze leefstijl veel kunnen beïnvloeden. Er zijn bewezen manieren om de effecten van veroudering te verminderen door aanpassingen aan onze leefstijl te doen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Een gezonde en evenwichtige voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Een dieet rijk aan groenten, fruit, volkorenproducten, eiwitten en gezonde vetten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de weerstand tegen ziekten. Het vermijden van te veel verzadigd vet, suiker en verwerkte voedingsmiddelen kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Leefstijl is het eerste waar we aan moeten werken.

Dat hebben we natuurlijk al vaak gehoord maar de uitwerking of de uitvoering daarvan blijkt bij veel mensen niet de optimale vorm te krijgen. Bij een gepersonaliseerd voedingsplan op basis van bloedanalyse zien we echter dat kandidaten na een paar dagen tot twee weken al opzienbare effecten ervaren

Regelmatige fysieke activiteit is ook van groot belang voor een gezonde leefstijl. Het kan helpen bij het verbeteren van de stofwisseling, het behouden van de spiermassa en het verbeteren van de cognitieve functie. Het wordt aangeraden om minstens 30 minuten matige fysieke activiteit per dag te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. 

 

NMN zou de enige stof zijn die hetzelfde effect heeft als de voordelen van zware fysieke inspanningen.

We citeren een onderzoek: NMN appeared to have stronger effects on liver fat catabolism (Hadh) and synthesis (Fasn) than exercise.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5678092/

Wetenschappers transformeren 60-jarige in 20-jarige

M.a.w. voor zover we weten het enige middel dat beter werkt dan sporten.

Ook het beheersen van stress is belangrijk voor een gezonde leefstijl. Hoge stressniveaus kunnen leiden tot ontstekingen en een verhoogd risico op ziekten. Er zijn verschillende manieren om stress te beheersen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of een regelmatige beoefening van een hobby.

Slaap is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het is aangeraden om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen. Slaaptekort kan leiden tot verminderde cognitieve functie, verminderde stofwisseling en een verhoogd risico op ziekten.

Ten slotte kan het vermijden van risicovol gedrag, zoals roken, het gebruik van drugs of te veel alcohol, ook helpen bij het verminderen van de effecten van veroudering en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Het is belangrijk om te weten dat NMN supplementen als anti-aging oplossing zijn gepromoot, echter er is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor de veiligheid en werkzaamheid van NMN supplementen bij mensen. Daarom wordt aangeraden om eerst te overleggen met uw arts.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die de effecten van NMN (nicotinamide mononucleotide) beschrijven. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

  1. "Nicotinamide mononucleotide, a key NAD+ intermediate, treats the pathophysiology of diet- and age-induced diabetes in mice." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426160/

  2. "A nicotinamide mononucleotide-based dietary supplement enhances energy metabolism and prevents glucose intolerance in mice." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622706/

  3. "Nicotinamide mononucleotide, a key NAD+ intermediate, ameliorates muscle insulin resistance in mice." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426162/

  4. "Nicotinamide mononucleotide, a key NAD+ intermediate, ameliorates cognitive decline in mice." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426157/

  5. "Nicotinamide mononucleotide ameliorates aging-associated physiological decline in mice." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

Houd er wel rekening mee dat deze studies werden uitgevoerd op muizen, en meer onderzoek nodig is om de effecten van NMN op de menselijke gezondheid te bevestigen. Ook is het belangrijk te weten dat deze studies zijn gesponsord door supplementenbedrijven die NMN verkopen, het is aangeraden om meer onafhankelijke studies te raadplegen voordat u besluit om dit supplement te gebruiken.

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn