Nederland-Slank-Mar-18-2024-10-29-25-1992-AM

Een pijnstiller zonder bijwerkingen?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 december 2023

Onlangs stuitte ik tijdens mijn zoektocht naar een effectieve pijnstiller op dit product waar mijn collega haar afstudeeropdracht over heeft gemaakt.

Het onderzoek heeft werkelijk indruk op me gemaakt, aangezien het geweldige resultaten heeft opgeleverd.pijn-knie1

MSM, ofwel methylsulfonylmethaan, is een organische vorm van zwavel die van nature voorkomt in levende organismen en biologisch actief is. Zwavel vind je voornamelijk in eiwitrijke weefsels zoals bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en nagels. Het speelt een belangrijke rol in de structuur en stevigheid van deze weefsels en is essentieel voor de vorming van bepaalde aminozuren, enzymen, galzuren en B-vitaminen. MSM wordt ook gebruikt voor het ondersteunen van het bewegingsapparaat en het reinigen van het lichaam van binnen uit. Helaas bevat onze huidige voeding minder zwavel dan vroeger.

Professor Stanley Jacob heeft jarenlang onderzoek gedaan naar MSM. Hij werkte ongeveer 50 jaar als chirurg en wetenschappelijk onderzoeker en heeft een significante bijdrage geleverd aan de kennis over organische zwavelverbindingen. Hij heeft ook twee boeken geschreven over zijn ervaringen met MSM.
pijn-knie1
Natuurlijk vind je MSM in regenwater, vers fruit en verse groenten, maar de hoeveelheid kan variëren en vermindert bij het verwerken of langdurig bewaren van voedsel. Moedermelk is een rijke natuurlijke bron van MSM.

MSM wordt gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen zoals osteoartritis, hooikoorts, detoxificatie, chronische pijn, ontstekingen, wondgenezing, energietekort, huidveroudering en verschillende andere aandoeningen. Het is echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, vanwege gebrek aan veiligheidsgegevens.

De aanbevolen dosering varieert afhankelijk van de aandoening, en het is aan te raden de dosis geleidelijk op te bouwen en te verdelen over de dag. MSM kan lichte bijwerkingen hebben zoals dunne ontlasting, huiduitslag, lichte hoofdpijn en vermoeidheid, maar deze zijn meestal tijdelijk.

MSM kan een licht bloedverdunnend effect hebben en kan de werking van bloedverdunnende medicijnen versterken. Over het algemeen wordt MSM als zeer veilig beschouwd en kan het langdurig worden gebruikt. Het is belangrijk om MSM tijdelijk te stoppen voorafgaand aan leveronderzoek, omdat het een vals-positieve levertest kan veroorzaken.

 

Referenties:

 1. Pain. MSM: does it work? Harv Health Lett 2000 Aug;25(10):7 2002;25:7.
 2. Aftab K, Shaheen F, Mohammad FV, Noorwala M, Ahmad VU. Phyto-pharmacology of saponins from Symphytum officinale L. Adv Exp Med Biol 1996; 404: 429-42.
 3. Barrager E, Veltmann JR Jr, Schauss AG, Schiller RN. A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J Altern Complement Med. 2002 Apr;8(2):167-73.
 4. Betz JM, Eppley RM, Taylor WC, Andrzejewski D. Determination of pyrrolizidine alkaloids in commercial comfrey products (Symphytum sp.). J Pharm Sci 1994; 83: 649-53.
 5. Horvath K, Noker PE, Somfai-Relle S, Glavits R, Financsek I, Schauss AG. Toxicity of methylsulfonylmethane in rats. Food Chem Toxicol 2002 Oct;40(10):1459-62 2002;40:1459-162.
 6. Jacob SW, Lawrence RM en Zucker M. The Miracle of MSM, the natural solution for pain. G.P. Putnam’s Sons, New York, 1999.
 7. Kucera M, Kalal J, Polesna Z. Effects of Symphytum ointment on muscular symptoms and functional locomotor disturbances. Adv Ther 2000 Jul-Aug;17(4):204-10.
 8. Lawrence RM. Methylsulfonylmethane (MSM): a double blind study of its use in degenerative arthritis. Int J Anti-Aging Med 1998; 1: 50.
 9. Lin A, Nguy CH, Shic F, Ross BD. Accumulation of methylsulfonylmethane in the human brain: identification by multinuclear magnetic resonance spectroscopy. Toxicol Lett 2001 Sep 15;123(2-3):169-77 2002;123:169-77.
 10. Methylsulfonylmethane (MSM). Monograph. Altern Med Rev. 2003 Nov;8(4):438-41.
 11. Murray MT. Encyclopedia of Nutritional Supplements. Rocklin CA/USA: Prima Health Publishing, 1996.
 12. Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002 Feb;7(1):22-44.
 13. Sullivan MX, Hess WC. Cystine content of finger nails in arthritis. J Bone Joint Surg 1935; 16: 185-188.
 14. Stickel F, Seitz HK. The efficacy and safety of comfrey. Public Health Nutr 2000 Dec;3(4A):501-8.
 15. Tyler VE. The Honest Herbal 3rd ed. Pharmaceutical Products Press 1993. Binghamton NY USA.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28300758/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14653770/

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn