jorieke-nederland

Eet je kwalen weg met de juiste voeding!

Geschreven door: Rachida Lachhab
30 juni 2020

Kun je je klachten weg-eten met de juiste voeding?

Het antwoord is Ja! (en wij weten hoe)

Recentelijk verscheen in de Volkskrant een uitgebreid artikel over hoe je met een (grotendeels) plantaardig dieet klachten met betrekking tot reuma, diabetes, aderverkalking, aanzienlijk kunt verminderen.

Young Women

Nederland Slank juicht de strekking van dit artikel voor het merendeel toe. Wij pleiten immers al jaren voor een gezonder lijf en hoofd door middel van een verantwoord voedingspatroon. Echter plaatsen wij ook bij dit artikel weer een paar kanttekeningen. Ons lichaam en onze geest zijn een ingenieus systeem dat redelijk overleeft op een karig maal maar floreert op uitgebalanceerd, dus niet een heel veganistisch, voedingspatroon.

Onze passie; welzijn door preventie

orthomoleculaireIn het artikel dat op 26 juni 2020 in de Volkskrant verscheen, wordt de situatie naar onze mening daarom toch een beetje simpel weergegeven. Het is ook geen eenvoudige materie en dit is meteen waar onze passie ligt: in het laten zien dat de juiste voeding op maat enorm veel klachten kan verlichten of verhelpen. Orthomoleculaire therapie is een complexe en wetenschappelijk onderbouwde leer die zich richt op welzijn en preventie.

240-F

Een nieuwe leefstijl waarbij een deskundige je helpt om klachten te verhelpen en lang fit te blijven. Daarom nemen we ook bloedtesten bij je af voordat je aan het NLS programma begint. Dit verzekert je van een plan waarin alle voedingsmiddelen die jij nodig hebt in de juiste hoeveelheid, combinatie en balans worden ‘voorgeschreven’.

Medicijnen?  "Geef ons maar voeding als medicijn"

Voorschrijven? Dat is toch iets wat een arts doet? Met pillen? Dat klopt en helaas verandert dit maar mondjesmaat. Ook de schrijver van het artikel in de Volkskrant spreekt zich hierover uit. Waarom dringt het belang van goede voeding als medicijn maar zo weinig door tot de reguliere medische wetenschap.

Ligt dat aan de macht van Big Pharma? Immers aan groenten, verse vis en de juiste koolhydraten valt niet zoveel te verdienen als aan het patent op dure chemische medicijnen. Maar dat is weer een hele andere discussie. Laten we het hier hebben over welke aandoeningen er door middel van een uitgebalanceerd voedingspatroon verdwijnen of op zijn minst verminderen.

Women Sufering

Eet jezelf gezond, val af, en kom goed in je vel te zitten

Het overigens verder interessante artikel haalt diverse bronnen aan met betrekking tot onderzoeken en studies die bewijzen dat mensen die lijden aan reuma, diabetes type 2 en aderverkalking zich gezond(er) kunnen eten. Over diabetes type2: ‘De ziekte is omkeerbaar, mits de diabetes niet te ver gevorderd is’, zegt de Wageningse hoogleraar Witkamp. ‘Specifiek voor een plantaardig (vegan-)dieet werd onder andere het bewijs geleverd in een studie door de Amerikaanse arts en onderzoeker Neal Barnard in 2006.

Over reuma: ‘hiervan wordt al sinds de jaren negentig vermoed dat een plantaardig dieet de ziektelast kan verminderen, aldus diëtiste en promovendus aan het Amsterdamse UMC Wendy Walrabenstein. Zij baseert haar onderzoekstraject; plants for joints, op een tevens in The Lancet gepubliceerd Noors onderzoek uit 1991. ‘ Een verbetering in de symptomen van aderverkalking werd ‘aangetoond in een Amerikaanse studie door Dr Dean Ornish die enige faam behaalde door Bill Clinton te behandelen. De studie behaalde de kolommen van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.’

Een lijst aan behandelbare aandoeningen

Nederland Slank weet echter dat het daar niet ophoudt. Ook ADHD, cholesterolproblemen, depressie, erectiele disfunctie, lipoedeem, maagklachten, overgangsklachten en verslavingsproblemen zijn gebaat bij een uitgebalanceerde voeding. En dit is slechts een kleine greep uit de reeks behandelbare aandoeningen. Klik voor een veel uitgebreidere lijst op bijgaande link. 

Man Blowing

Balans is het sleutelwoord

Dat is ook meteen het sleutelwoord. Uitgebalanceerd. Want hoewel het genoemde artikel de juiste weg voor een groot gedeelte aanduidt, gaat Nederland Slank verder. Je lichaam werkt op duizenden stofjes. Uit een puur veganistisch dieet is het moeilijk om de onmisbare bouw- en hulpstoffen als vitamine B12, ijzer, zink, Omega3, Choline, de juiste aminozuren of vitamine D te halen.

Daar is een breder voedingspalet voor nodig en dit palet bevat ook niet voor iedereen dezelfde ingrediënten. Zo bleek dat de client met hoge bloeddruk en nierproblemen in de vroege jeugd niet de mogelijkheid had voldoende dierlijke eiwitten te eten bijvoorbeeld.

En wij weten dat bepaalde aminozuren, die alleen voorkomen in dierlijke eiwitten, een belangrijke bouwsteen voor een gezond lichaam zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over ons andere specialisme; het omkeren van insulineresistentie, de wortel van bijna alle kwaad.

Portrait of a happy elegant woman

Topfit aan het eind van het traject

Dus je ziet. Het is bijna hogere wiskunde. JOUW persoonlijke voedingsplan is gebaseerd op JOUW persoonlijke bloedwaarden. Daarin is ALLES opgenomen wat jij persoonlijk nodig hebt om ‘je best mogelijke zelf’ te worden. In de praktijk betekent dit dat je vaak al binnen twee weken zienderogen opknapt en aan het eind van je traject topfit bent.

Concluderend; Nederland Slank is blij met de toenemende overtuiging dat goede voeding ingezet kan worden in de strijd tegen vele aandoeningen. Echter is ons inziens een lichaam niet gebouwd op het verwerken van alleen plantaardige voedingsstoffen.

Wil je weten welke combinatie wel werkt voor jouw lichaam? Neem dan contact op voor een gratis consult.

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding