Nederland-Slank-Mar-13-2024-11-10-46-4894-AM

Is Aloë vera effectief?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 september 2019

Aloë vera is een cactus-achtige plant die gemakkelijk groeit in warme, droge klimaten en de laatste tijd in grote hoeveelheden wordt gekweekt, vanwege de grote vraag ernaar. Cosmetische producten en geneesmiddelen worden van het slijmerige weefsel gemaakt, die zich in het midden van het aloë blad bevind . Aloë wordt al heel lang gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden in verschillende culturen. Maar is Aloë vera effectief? De meeste van deze geneeskrachtige claims zijn gebaseerd op historisch gebruik en bewijs.

Aloë bevat 75 potentiële actieve bestanddelen waaronder vitaminen,enzymen, mineralen, suikers en aminozuren (Volgar & Ernst, 1999).

Aloë vera en gezondheidseffecten

De geneeskrachtige claims over Aloë, zoals bij veel kruiden en planten, zijn eindeloos. Sommige worden ondersteund door strikte wetenschappelijke studies, terwijl anderen niet. Op basis van wetenschappelijke studies heeft Aloë verschillende voordelen op ons gezondheid. Hieronder zijn een aantal benoemd.

  • Constipatie (Ramkumar & Rao, 2005 ).
  • Prikkelbare darm syndroom (Davis, Philpott, Kumar & Mendall, 2006).
  • Antioxidanten en eventueel antibacteriële werking (López, Tangil, Vega-Orellana, Ramírez & Rico,2013).
  • Wondgenezing (Davis, Donato, Hartman & Haas, 1994).
  • Bescherming tegen ultraviolette (UV) straling (Hwang et al, 2013).
  • Bescherming tegen beschadiging van de huid na radiotherapie (Wong et al, 2013).

Aloë vera en hormonen

Naast de bovengenoemde gezondheidseffecten, heeft Aloë mogelijk ook een effect op sommige hormonen in het menselijk lichaam, hoewel het nog niet gelinkt is aan de hormonale disbalans.

Oestrogeen

Aloë heeft een potentieel effect op het hormoon oestrogeen. Aloë bladeren bevatten phyto oestrogenen; verbindingen die de effecten van oestrogeen nabootsen in je lichaam. Uit twee verschillende onderzoeken is gebleken dat de samenstellingen in Aloë, borstcelgroei kunnen stimuleren, waardoor het effect van oestrogeen wordt nagebootst (Kang et al, 2008). Daarnaast kan  Aloë de oestrogeen receptor activeren. Deze gegevens suggereren dat Aloë fysiologische effecten heeft die vergelijkbaar zijn met oestrogeen in je lichaam. Maar de rol van Aloë in een disbalans van oestrogeen is nog niet bekend (Matsuda, Shimoda, Morikawa & Yoshikawa, 2001).

Androgeen

Aloë heeft misschien ook een effect op androgenen. Androgeen wordt geproduceerd in de testes bij mannen of ( in kleinere hoeveelheden ) in de ovaria bij vrouwen, waarbij metabolisatie plaatsvindt om de activiteit van de hormoon te verhogen of te verlagen. Volgens een onderzoek remt Aloë  de functie van twee enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van androgeen. Dit geeft aan dat Aloë ook een effect kan hebben op de activiteit van androgeen in het lichaam. Hoewel de fysiologische effecten tussen Aloë en androgeen onduidelijk blijven (Djuv, 2013).

Eierstok functie

Een manier waarop Aloë invloed zou kunnen hebben op de hormoonbalans is door middel van het potentiële effect op de functie van de eierstokken. De eierstokken fungeren o.a. in de hormoon productie bij vrouwen, waarbij een aantal hormonen betrokken zijn bij verschillende aspecten van voortplanting en ontwikkeling. In een onderzoek uitgevoerd op ratten blijkt dat Aloë verandering brengt in de eierstok functie, waardoor het kan helpen bij het bevorderen van de ontwikkeling van rijpe eicellen. Het effect van Aloë op de menselijke eierstokken moet verder worden onderzocht. Het consumeren van Aloë kan invloed hebben op de eierstok functie waardoor het mogelijk invloed heeft op de hormoonbalans of vruchtbaarheid (Kosif & Aktas, 2009).

Er zijn verder dus geen onderzoeken  die de consumptie van aloë definitief linken aan de hormoonbalans.

Aloë vera en lichaamsvet

In een onderzoek uitgevoerd op dieren, blijkt dat de planten-sterolen in Aloë de lichaamssamenstelling zouden kunnen verbeteren.  In dit onderzoek werden de planten sterolen aan  obese ratten gegeven. Na 35 dagen was het niveau in buikvet verlaagd bij de obese ratten, in vergelijking met de ratten die de planten sterolen niet kregen. Dit effect zou dus ook kunnen optreden bij mensen (Misawa et all, 2008).

In een ander onderzoek werd gedurende acht weken het effect van Aloë onderzocht op obese mensen met (pre) diabetes. Na acht weken hadden ze meer gewicht en vet verloren vergeleken met de groep die geen Aloë nam (Choi, Kim, Son & Cho 2013).

Grotere lange termijn studies zouden uiteindelijk nodig zijn om deze effecten te verifiëren.

Mogelijke bijwerkingen van Aloe vera

Naast de medicinale eigenschappen van Aloë, kunnen ze ook bijwerkingen veroorzaken.

Het nemen van Aloë kan diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken veroorzaken. Mensen die allergisch zijn voor tulpen, uien of knoflook kunnen ook allergische reacties krijgen bij het nemen van Aloë. Aloë kan laxerend werken. Aloë mag daarom niet langdurig worden gebruikt en wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Begeleiding van een arts kan soms wenselijk zijn.

aloe-vera

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn