functies van endorfine (1)

Jouw Geheime Wapen tegen Obesitas, Stress en Chronische Ziekten!"

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
02 april 2024

afbeelding van Exendo

Het endo-cannabinoïde systeem (ECS) is erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt voor balans, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit systeem is al heel oud en speelt een grote rol bij verschillende lichamelijke processen.

Het ECS regelt onze eetlust en hoe ons lichaam vet opslaat. Het vermindert stress, zowel mentaal als fysiek. Ook heeft het invloed op ons beloningssysteem en werkt het pijnstillend en ontstekingsremmend. Het speelt een rol bij het maken van botten, helpt tegen stresshormonen, verwerkt traumatische ervaringen, en kan zelfs helpen bij het voorkomen en bestrijden van kanker en neurodegeneratieve ziekten. Het ECS is dus erg belangrijk bij het voorkomen en behandelen van verschillende aandoeningen.


Receptoren en obesitas


Het ECS wordt aangestuurd door receptoren, genaamd CB1 en CB2. Deze hebben elk een andere functie en houden elkaar in balans. Als de CB1-receptoren te veel gestimuleerd worden, raakt deze balans verstoord.

De CB1-receptoren zijn vooral betrokken bij het opslaan van vetten. Ze worden overgestimuleerd door bepaalde voedingsmiddelen, zoals vetten en suikers, bewerkt voedsel, fastfood, alcohol, cannabis (THC) en bepaalde medicijnen. Als de CB1-receptoren te veel gestimuleerd worden, kan dit leiden tot overgewicht en verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer.


Verslavingsreceptoren en suiker


Suiker speelt een grote rol bij verslavingen, omdat het ons beloningssysteem in de hersenen activeert. Maar wat minder bekend is, is dat linolzuur, een vetzuur, via de CB1-receptoren een vergelijkbaar effect heeft. Deze receptoren worden ook wel 'verslavingsreceptoren' genoemd, omdat ze de vrijlating van dopamine stimuleren. Zelfs kleine hoeveelheden linolzuur uit voedsel kunnen de dopamine in de hersenen binnen 10 minuten met meer dan 120% verhogen, wat kan oplopen tot meer dan 500% bij een dieet dat rijk is aan linolzuur.


CB1-remmers, voeding en stress


CB1-receptoren kunnen niet alleen overactief worden door voeding, maar ook door langdurige stress. Dit remt de werking van de CB2-receptoren, die juist herstellend werken. CB1-remmers hebben een breed therapeutisch effect omdat ze de nadelen van overstimulatie van CB1 verminderen en de CB2-receptoren efficiënter maken.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn