jorieke-nederland-2

Over neurotransmitters en gelukshormonen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 februari 2024

Hoe ik in bed mijn grote liefde terug vond

(Over mijn nieuwe beste vrienden de neurotransmitters en gelukshormonen)

Is geluk nou wel zo heel gewoon?

Voor je aan het endorfineherstelplan kunt beginnen moet je enkele zeer uitgebreide tests invullen.

Hallo lezers daar ben ik weer, Melanie, de vrouw die zich verbeeldde dat ze haar leven prima op orde had maar eigenlijk voornamelijk heel succesvol negeerde dat (over)eten haar nog steeds de baas is

Inmiddels één week into het endorfineherstelplan van Nederland Slank. Ben ik al de daadkrachtige, super opgewekte en ambitieuze go-getter die hopelijk ergens onder die extra kilo's verborgen zit? Nog niet helemaal wellicht. Maar er is wel een ander aspect van mijn leven aanzienlijk verbeterd. Een groot gemis waarvan ik me bij nader inzien niet eens zo bewust was.

Ik; de grote over-thinker. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk.

endorfineoverbelastingHoe word je gelukkig?

Is geluk nou wel zo heel gewoon?

Voor je aan het endorfine-herstelplan kunt beginnen moet je enkele zeer uitgebreide tests invullen. De zogenaamde Endorfinen-checklist. Ik zal eerlijk zijn, daar moet je wel even voor gaan zitten. Echter, het is voor een goed doel. Je wilt immers weten waardoor het komt dat je eigenlijk, als je eerlijk bent, toch steeds niet zo lekker in je vel zit.

Ik was inmiddels geneigd om te accepteren dat ik een constante onderstroom van moedeloosheid en lichte apathie voelde. Voor de 'lol' afgewisseld met extreem verstorende stootjes van irrationele irritatie, lichtgeraaktheid en stress. 'Zo ben ik nu eenmaal',  'je zult jezelf wel nooit helemaal begrijpen', en 'iedereen heeft wel eens wat, stel je niet zo aan', waren dagelijkse gedachten waarmee ik mezelf gerust probeerde te stellen.

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?

Maar; 'waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? Ik heb toch alles mee? Wáárom kost ALLES zo veel MOEITE'? waren vragen die telkens stiekem de kop op bleven steken. De uitslagen van de tests waren life changing. Alle zaken waar ik tegenaan liep: stress, uitstelgedrag, de historie van depressie in mijn familie, dagelijkse onredelijke irritatie, het gemis aan inspiratie en doorzettingsvermogen.... ze kwamen allemaal voorbij.

Gelukshormonen

De tests zijn zo opgesteld dat je de uitslag niet kunt manipuleren en deze was een eye-opener: in principe heb ik tekort aan alle 'hormonen van het geluk': de uppers in de hormoonhuishouding waren behoorlijk ondervertegenwoordigd.

Gelukkig zijn met jezelf

Endorfine-tekort veroorzaakt een disbalans in kracht, zelfvertrouwen, ondernemingsgezindheid en libido.De andere stimulant staat voor reactiesnelheid, souplesse, nieuwsgierigheid, een goed geheugen en creativiteit. Maar wat mij omver blies waren mijn extreme tekorten aan de rustgevers in de hormoonhuishouding: endorfine en Gaba. Deze twee zorgen ervoor dat je geduldig en stressbestendig bent, een opgewekte inborst hebt, goed en regelmatig slaapt en emotioneel in evenwicht bent.

Voilá; mijn persoonlijke struikelblokken op een zilveren presenteerblaadje. En dit alles zou met de juiste combinatie van natuurlijke preparaten opgelost kunnen worden? Ik durfde het bijna niet te geloven; kon ik door inname van een paar capsules per dag toch 'gewoon' gelukkig zijn?

Slaapproblemen?

Terug in de armen van mijn grote liefde

Inmiddels zijn we een kleine week verder en ik ben vanmorgen toch iets anders opgestaan dan vele ochtenden in de jaren hiervoor. Ben ik al de super gedreven ambitieuze doorzetter van mijn dromen? Nee laten we realistisch blijven mensen, dát nog niet helemaal. Ik voelde me wel al redelijk opgewekt, constateerde dat het weer een prachtige dag is en ik zit nu best wel daadkrachtig dit stukkie te typen.

Maar wacht eens even, back up, wat zei ik daarnet? '… uit mijn DROMEN?' Klopt, er is namelijk één, niet geheel onbelangrijk aspect van mijn leven dat eigenlijk ONMIDDELIJK verbeterde; mijn slapeloosheid! Eerlijk gezegd was ik me er niet eens zo van bewust dat ik slaapproblemen had.

Slapeloosheid?

Ik sliep licht, was me er altijd van bewust dat ik in bed lag, had bizarre dromen en werd sowieso drie á vier keer per nacht wakker om naar de wc te gaan.Gelukkig heb ik, als bijna 50 jarige vrouw (uche uche), niet héél veel last van overgangsverschijnselen maar ik dacht dat nacht-zweten en plasmomentjes er nu eenmaal bij hoorden.

Tot ik dit met Liesbeth besprak en zij mij vertelde dat ik niet wakker werd omdat ik moest plassen, maar dat ik moest plassen omdat ik te licht sliep en veel te vaak wakker werd. 'In principe is je blaas groot genoeg om de nacht door te komen', zo verzekerde zij mij.

Mensen, ik wist niet eens dat ik slaapproblemen had, kun je nagaan hoe ik me voel nu deze onbewuste slapeloosheid is opgelost. En durf eens te denken aan de gevolgen van een dergelijk verkwikkende nachtrust op de lange termijn.

Ik voel me na een week al verkwikt, lichter in mijn gemoed en daadkrachtiger nu ik terug ben in de armen van mijn grote liefde; Morpheus.

Samen met hem, mijn nieuwe vrienden, de neurotransmitters in de vorm van de meest voorkomende gelukshormonen, en goede begeleiding van de Nederland Slank experts durf ik best te geloven in de goede afloop van dit avontuur: mijn lichaam minimaal twee kledingmaten laten krimpen en zowel mentaal als fysiek veel lekkerder in mijn vel zitten.

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn