jorieke-nederland

Gezond met Fareina

Geschreven door: Fareina Khan
19 september 2019

Wie is Fareina?

Hallo beste lezers,

Mijn naam is Fareina Khan. Ik ben 25 jaar en kom uit Spijkenisse.
In het dagelijks leven ben ik student voeding & diëtetiek en werk ik als freelance schoonheidsadviseuse bij Oriflame.
In mijn vrije tijd kook ik graag en vind ik het leuk om nieuwe gerechten te ontwikkelen die ook nog gezond zijn.

Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen en trends rond voeding en probeer graag nieuwe dingen uit. Zo heb ik ook mijn periode gehad van (groene)smoothies, superfoods en raw food. Ik vind het fascinerend hoe voeding als medicijn kan werken, maar daarvoor is het belangrijk om te weten welke voeding bij jou past en jou kan helpen met bepaalde klachten. Dat is de reden waarom ik als bijna afgestudeerde diëtist heb gesolliciteerd bij Nederland Slank®.

Allereerst is het belangrijk om zelf het metabolisme dieet van Nederland Slank® te volgen, zodat ik zelf kan ervaren wat voor gezondheidsvoordelen het oplevert. Daarom ga ik met toewijding het metabolisme dieet gedurende 10 weken volgen bij Nederland Slank®.

Mijn gezondheidsambitie is niet alleen om slank te blijven, maar vooral om gezond te blijven. De komende 10 weken ga ik het stofwisselingsprogramma volgen en jullie op de hoogte houden via mijn blog. Ik zal elke week een update plaatsen met mijn ervaringen en ontwikkelingen.

Fase 1: Voorbereidingsfase
Hoe ziet mijn persoonlijke dieet eruit? Wat mag ik allemaal wel en wat mag ik allemaal niet? Zal ik honger krijgen? Dat waren allemaal vragen die ik me afvroeg. En eindelijk was het zo ver. Op 10 juni 2015 mocht ik beginnen met het voorbereidingsfase.

De eerste dag was het bitterzout en zilvervliesrijst. Ik weet nog dat ik met goede moed aan tafel ging zitten met mijn glaasje bitterzout. "Ik kan dit!", zei ik tegen mezelf en nam mijn eerste slok. Oh ja, nu weet ik weer hoe bitter het smaakt. Elke keer weer diep ademhalen en weer een slokje en elke keer weer het gevoel alsof ik ga kokhalzen, maaaar ik geef het niet op. Mijn glaasje moet leeg! Na heel veel pauzes was het einde in zicht en was mijn glaasje leeg. Na een half uurtje, ging ik rijst opscheppen. Wow! Wat een flinke portie rijst! Hmm, hier moet ik 5 uur mee doen, dus gewoon opeten dacht ik. Bij mijn derde rijstmaaltijd, kreeg ik het gewoon niet meer op. Ik ben namelijk gewend om kleine porties verdeeld over de dag te eten en nu moest ik opeens 3 flinke maaltijden eten. Dat was wel even wennen. De pauzes tussendoor vond ik ook best lang. In de middag werd ik duizelig en had weinig energie, dus bleef ik maar op de bank liggen.

De volgende dag weer diep ademhalen en het bitterzout gelijk opdrinken tijdens het uitademen en dat ging goed! Ik besloot voor de variatie vandaag een aardappel dag te doen. Weer vond ik het een flinke portie aardappelen op mijn bord, een half kilo!

Wat betreft energie, dat was de tweede dag wel beter. Behalve in de avond. Net voor mijn avondmaaltijd, werd ik ineens licht in me hoofd en begon de zweet uit te breken. Ik kon niet meer opstaan om mijn eten te pakken, maar gelukkig schepte mijn lieve man voor mij op. Ik begon te eten alsof ik dagenlang niet had gegeten, totdat het gevoel van zwakte over ging.

Even terug op het bitterzout. Daar had ik veel verwachtingen van, maar tot mijn verbazing, moest ik de eerste dag maar 1 keer naar de wc. Misschien had ik de 2 afgestreken eetlepels te letterlijk genomen. De tweede dag iets minder afgestreken en toen was het raak, ik had gelijk een platte buik, haha. Meer zeg ik niet. Inmiddels kreeg ik mijn voedingsplan door de brievenbus en kon ik verder gaan met de strenge fase.

Fase 2: Strenge fase

Week 1
Dat zou je niet denken als je het woord “streng” hoort, maar wat was ik blij om vrijdag 12 juni met de strenge fase te starten. Ik mocht weer mijn eten lekker op smaak brengen met kruiden. Vergeleken met de porties van de voorbereidingsfase, was dit wel te doen. Het zijn redelijke porties die ook verzadigend zijn. Ik vind het erg leuk om te experimenteren en te variëren met de producten die ik mag eten en probeer het zo lekker mogelijk te maken voor mezelf. Het zit in mijn voordeel dat ik normaal gesproken mijn eten niet proef tijdens het koken, maar vooral van de geur kan afleiden of mijn eten goed op smaak zit.

Ik ben nu al 6 dagen bezig met de strenge fase en het bevalt erg goed. Ik merk dat ik meer energie heb en productiever ben gedurende de dag. Ook mijn stemming is veranderd en ik ben vrolijker en denk vooral positief in plaats van negatief.

Zondag stond ik van 10:00 uur tot 17:00 uur op een bazaar met mijn cosmeticaproducten. Ik zag er een beetje tegenop om daar de hele dag te staan, terwijl ik om de 5 uur mag eten. Toen ik binnen kwam op de bazaar, zag ik allemaal lekkere Surinaamse eten en hapjes staan, waar ik dol op ben. Voor 1 minuut was ik vergeten dat bezig was met een dieet. Uiteindelijk kwam dat wel goed en ik kon de verleiding makkelijk weerstaan. Ik weet van mezelf dat ik een doorzetter ben. Als ik een doel voor ogen heb, dan zet ik alles op alles op mijn doel te bereiken. Ik had gelukkig ook een heerlijk lunch meegenomen die ik de avond van tevoren had gemaakt en ik heb ervan genoten. Ik had niet eens trek, maar dat komt waarschijnlijk ook doordat ik het druk had.

Tot zo ver mijn ervaring met het dieet. Ik zal elke week een update plaatsen met mijn vorderingen en ervaringen.
Op de foto is te zien wat mijn resultaten zijn binnen 1 week, ongelooflijk!

Week 2
Inmiddels ben ik al 2 weken bezig. De Ramadan is gestart en dat betekent dat ik 2 keer op een dag eet in plaats van 3 keer. Mijn derde maaltijd verdeel ik over de 2 maaltijden, zodat ik nog steeds voldoende voedingsstoffen binnen krijg. Dat betekent dus ook 1 liter water bij elke maaltijd. Ik ben normaal niet een grote eter, dus dit viel wel tegen om een grote maaltijd te eten en daarnaast ook nog 1 liter water drinken. Ik doe mijn best, maar het lukt niet altijd om mijn maaltijden en water op te krijgen.

De eerste 2 dagen van de Ramadan verliepen goed. Ik had genoeg energie en voelde me fit. Ik merkte ook dat mijn huid strakker werd en dat ik meer spieren kreeg en dat terwijl ik helemaal niet zo actief was.

Ik geniet van mijn 3 stuks fruit na de maaltijden. Dan heb ik toch het gevoel dat ik een toetje aan het eten ben. Ook geniet ik van de nieuwe gerechten die ik zelf verzin. Mijn familie zegt weleens: "hoezo mag jij zo lekker eten, je bent toch op dieet". Haha, ik zeg dan: "op dieet zijn betekent niet dat je niet lekker mag eten". Als je je maaltijden zo lekker mogelijk maakt voor jezelf, dan kan je alle verleidingen weerstaan.

Ik merk nu na een paar dagen dat ik erg vermoeid ben en me ook erg zwak voel. Ik heb het ook wel druk gehad en ik doe naast dit dieet ook nog aan de Ramadan. Het is een echte uitdaging om dit dieet te volgen tijdens de Ramadan, maar ik blijf het volhouden. Straks mag ik beginnen met de minder strenge fase oftewel fase 3. Dan mag ik ook 3 eetlepels olie en meerdere voedingsmiddelen gaan toevoegen aan mijn voeding.

Fareina Khan

Geschreven door: Fareina Khan