bannerimage

Glutenvrij eten om te winnen van Djokovic

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
07 december 2023

Boekrecensie 'glutenvrij eten om te winnen' van Djokovic

Overgenomen van Natuurdietisten Nederland
Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te laten zien hoe ze zowel fysiek als mentaal gezond door het leven kunnen gaan.
De bonus is dat we mensen te helpen bij het beheersen van hun gewicht.
 We streven ernaar om zoveel mogelijk mensen te inspireren hun welzijn te verbeteren.
 

09 JULI 2014 | NDN | Een topsporter die zichzelf serieus neemt is altijd op zoek om zijn/haar prestatie te verbeteren. Zo ook de tennisser Novak Dojokovic. Bij elke tennisliefhebber staat de finale van het Australian Open in februari 2012 in het geheugen gegrift. Deze wedstrijd duurde 5 uur en 53 minuten. Djokovic won, zoals hij ook afgelopen zondag Wimbledon 2014 als winnaar afsloot. Hij kende vele tegenslagen tot 2011. Wat is zijn geheim? En is dat voor iedereen geschikt?

Op zoek naar…

Nee, helaas heb ik Djokovic niet persoonlijk gesproken, maar hij schreef het boek 'Eten om te winnen' waarin hij onthult hoe hij zijn energie- en prestatieniveau heeft verbeterd. Doordat hij getalenteerd was en toegewijd trainde wist hij op 19-jarige leeftijd al bijna de top te bereiken.

Toch ervoer hij steeds een onzichtbare barrière waardoor de gewenste doorbraak er maar steeds niet kwam. Het leek erop dat hij nooit optimaal fit was. Hij had astmatische klachten, maar er werd nooit een goede remedie tegen zijn ongemakken gevonden. Totdat hij getipt werd door een arts dat hij de oorzaak van zijn malaise mogelijk in zijn voeding moest zoeken. Dat leidde tot een ongekende ommekeer…

Djokovics tennist beter door glutenvrij eten

Het dieet dat Djokovics leven veranderde

Tijdens een van de matches van de Australian Open in 2010 zag de Servische arts Cetojevic hoe Djokovic instortte. Via gemeenschappelijke vrienden van de vader van Djokovic was het contact met Novak snel gelegd en werd er verder onderzoek verricht naar voedselovergevoeligheden.

Djokovic beschrijft eerst hoe hij via een natuurgeneeskundige methode onderzocht is. Hij benadrukt echter dat de bloedonderzoeken de echte bevestiging zijn dat hij overgevoelig is voor gluten en zuivel en een beetje voor tomaten. Nadat hij deze producten uit zijn dieet wegliet, bloeide hij op en bereikte een fitheid als nooit tevoren.

Wil jij weten wat je kunt doen om je sportprestaties te verbeteren? Vraag dan een gratis consult aan!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wie is Novak Djokovic?

Novak Djokovic is een Servische tennisser die op 22 mei 1987 werd geboren in Belgrado in Joegoslavië toen dit land nog niet verscheurd werd oor oorlog. Vanaf 1991 begon dit land uiteen te vallen door allerlei conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

De kindertijd van Novak Djokovic werd gekenmerkt door oorlog, schaarste en bombardementen. In 2006 werd de republiek Servië onafhankelijk. Hij ontdekte als zesjarig jochie dat hij tennisser wilde worden toen hij de Amerikaan Pete Sampras in de finale zag winnen op Wimbledon.

Door de politieke onrust in zijn land heeft hij geen gemakkelijke start gehad en leek zijn droom onbereikbaar. Maar kennelijk hebben de moeilijke omstandigheden hem gevormd tot een vasthoudende en gedisciplineerde topsporter.

Eten om te winnen

Djokovic schrijft in zijn boek over zijn jeugd en de zoektocht naar de juiste trainingsopbouw en wat de beste voeding is voor hem. Het boek is voorzien van een voorwoord van de Nederlandse ex-tennisser Richard Krajicek en de cardioloog William Davis (schrijver van het boek Wheatbelly / Broodbuik).

Het lijkt daarmee een pleidooi voor een tarwevrij leven voor iedere lezer, maar Djokovic laat zien dat je het besluit om glutenvrij te gaan eten goed moet onderbouwen. Hij geeft als belangrijkste tip dat je je goed moet laten adviseren over de samenstelling van je voeding en laat zien dat er veel meer bij komt kijken dan “alleen weglaten van brood en melk”.

Oplossing voor iedereen?

Djokovic geeft met zijn boek een mooie inkijk in het leven van een topsporter met een overgevoeligheid voor gluten en zuivel, maar geeft daarbij ook terecht aan dat glutenvrij en zuivelvrij niet voor iedereen dé oplossing is, maar wel voor mensen die echt overgevoelig zijn voor deze stoffen.

Bij klachten van verminderde fitheid of andere aandoeningen is het allereerst belangrijk dat nagegaan moet worden wat de echte oorzaak is voordat je zelf voedingsmiddelen gaat weglaten uit je voeding.

Glutenvrij en zuivelvrij eten omvat heel wat meer dan “alleen weglaten van brood en melk”. Gluten en zuivel zijn in heel veel producten verwerkt, zoals kant en klare groentegerechten, maar ook in snoepgoed en zelfs in medicijnen kunnen bestanddelen van deze producten voorkomen.

Het is belangrijk dat een beperking in voedselkeuze goed begeleid moet worden. Het weglaten van groepen voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot tekorten in de voeding, wanneer er geen adequate vervangers worden gebruikt.

Beoordeling

Eten om te winnen is een aanrader voor wie meer wil weten over de leefwijze van Djokovic en wat er allemaal bij komt kijken als je als topsporter gluten en zuivel niet goed kunt verdragen in je voeding. Hij geeft praktische adviezen en lekkere gezonde recepten die geschikt zijn voor dit samengestelde dieet. Het boek is uitgegeven door de uitgeverij Kosmos, telt 192 pagina's en het kost € 16,99.

Het is een boek dat in een hype lijkt te passen, maar Djokovic laat goed zien dat zijn dieet dient als een behandeling van klachten die echt te wijten zijn aan gluten en zuivel. Kortom een aanrader voor de tennisliefhebber, de leek en de professional die geïnteresseerd is in (sport)voeding. De kritische lezer denkt mogelijk dat hij/zij in eerste instantie op een verkeerd been wordt gezet door het voorwoord van William Davis, maar daarover meer in het blog "Tarwegebruik oorzaak (brood)buik?."

Wil jij weten wat je kunt doen om je sportprestaties te verbeteren? Vraag dan een gratis consult aan!  

Nederland Slank is opgericht met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. We willen mensen ook helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.
Ons streven is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun welzijn te verbeteren en de beste versie van zichzelf te worden.

 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn