Dr Naomi Dongelmans Nederland Slank

heb jij ook Chronische Ontstekingen in je lichaam

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 maart 2024

Ontsteking is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Het is de manier waarop ons immuunsysteem reageert op bedreigingen en verwondingen. Het dient een essentieel doel in acute situaties, bevordert genezing en bescherming. Echter, wanneer ontsteking chronisch wordt en op de achtergrond blijft, kan het ongemerkt schade aanrichten aan onze gezondheid. Vertaald van een artikel van dokter Naomi Dongelmans
Deze week op de televisie bij NPO


Lichte ontsteking, vaak aangeduid als chronische ontsteking, is een subtiele maar aanhoudende vorm van ontsteking die niet altijd direct zichtbaar is. In deze blogpost zullen we de verborgen oorzaken van lichte ontsteking verkennen en waarom het essentieel is om ze aan te pakken voor een betere algehele gezondheid.

1. Voedingskeuzes
Onze voeding speelt een belangrijke rol in de ontstekingsreactie van ons lichaam. Bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, ongezonde vetten en kunstmatige toevoegingen kunnen lichte ontsteking bevorderen. Een onbalans tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren, vaak veroorzaakt door overmatige consumptie van Omega-6-rijke oliën zoals zonnebloemolie, kan bijdragen aan ontsteking.

Het is belangrijk op te merken dat voedingskeuzes verder gaan dan alleen vetten en suikers. Gluten, gevonden in verschillende granen, kunnen ook ontsteking beïnvloeden. Gluten bevat een eiwit genaamd gliadine, dat de afgifte van zonuline veroorzaakt - een eiwit geassocieerd met darmdoorlaatbaarheid of "lekke darm". Hoewel zonuline tot op zekere hoogte in elke persoon wordt geproduceerd, kunnen de effecten ervan variëren.


2. Sedentaire Levensstijl
Een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging kan leiden tot chronische ontsteking. Beweging helpt ontsteking te reguleren en ondersteunt de algehele gezondheid. Het integreren van regelmatige beweging in uw dagelijkse routine is essentieel om ontsteking onder controle te houden.

3. Chronische Stress & Onopgeloste Trauma's
Chronische stress is een belangrijke factor bij lichte ontsteking. Langdurige stress veroorzaakt een ontstekingsreactie in het lichaam. Het aanleren van technieken voor stressbeheersing, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of mindfulness, kan helpen om de impact van stress-geïnduceerde ontsteking te verminderen.

Vroegere traumatische ervaringen, inclusief die geërfd van voorouders (een fenomeen wetenschappelijk bewezen als transgenerationeel trauma) die niet zijn verwerkt of opgelost, kunnen zich manifesteren als chronische stress, wat uiteindelijk leidt tot ontsteking. Het zoeken naar therapie of counseling om emotioneel trauma aan te pakken en te genezen kan essentieel zijn voor algeheel welzijn.

4. Milieuvervuiling
Blootstelling aan milieuvervuiling en verontreinigende stoffen, zoals luchtvervuiling, chloor in water, fluoride in tandpasta, parabenen in crèmes, Teflon-gecoate kookgerei, en zelfs theezakjes met plastic componenten, kan na verloop van tijd bijdragen aan lichte ontsteking. Het verminderen van blootstelling aan deze verontreinigende stoffen is cruciaal voor uw welzijn.

Om de impact van milieuvervuiling te minimaliseren, overweeg de volgende stappen:

  Waterfilter systeem

Chloor in Water
Investeer in een kwalitatief waterfilter om chloor en andere verontreinigingen uit uw kraanwater te verwijderen. Het is beter voor uw gezondheid en verbetert de smaak van uw drinkwater. En vermijd zoveel mogelijk plastic waterflessen.

Fluoride in Tandpasta
Verken tandpasta-opties zonder fluoride. Veel natuurlijke tandpastamerken bieden effectieve alternatieven die geen fluoride bevatten.

Parabenen in Persoonlijke Verzorgingsproducten
Bij het selecteren van persoonlijke verzorgingsproducten zoals huidverzorging en haarverzorgingsproducten, is het essentieel om waakzaam te zijn over hun ingrediënten. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Echter, groeiende zorgen over hun mogelijke gezondheidseffecten hebben velen ertoe aangezet om parabenenvrije alternatieven te zoeken.

Om geïnformeerde keuzes te maken, lees productlabels zorgvuldig en kies voor huidverzorgings- en haarverzorgingsproducten die zich trots presenteren als "parabenenvrij". Overweeg daarnaast om biologische of natuurlijke alternatieven te verkennen die de gezondheid van uw huid en algehele gezondheid prioriteren.

Teflon-gecoate Kookgerei
Vervang Teflon-gecoate pannen en kookgerei door veiligere alternatieven zoals roestvrij staal of gietijzer. Teflon, een merknaam voor polytetrafluorethyleen (PTFE), is jarenlang een populaire keuze geweest in antiaanbak kookgerei. Echter, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van "eeuwige plastics" of per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in Teflon-producten.

PFAS worden vaak "eeuwige chemicaliën" genoemd omdat ze voor onbepaalde tijd in het milieu aanwezig blijven. Deze stoffen omvatten PFOA en PFOS, die gezondheidszorgen hebben opgewekt vanwege hun levensduur en mogelijke nadelige effecten. Hoewel veel fabrikanten PFOA en PFOS hebben uitgefaseerd, is het essentieel om voorzichtig te zijn bij het gebruik van oudere Teflon-gecoate kookgerei, omdat het mogelijk nog steeds deze "eeuwige plastics" bevat.

Roestvrij staal of gietijzeren kookgerei is een veiligere keuze. Koken met deze materialen vermindert niet alleen uw blootstelling aan potentieel schadelijke chemicaliën zoals PFAS, maar biedt ook uitstekende warmteverdeling en duurzaamheid. Door deze eenvoudige wijziging in uw keuken aan te brengen, kunt u proactieve stappen nemen om uw blootstelling aan verborgen toxines die kunnen bijdragen aan lichte ontsteking te minimaliseren en uw gezondheid prioriteren.

losse thee

Theezakjes met Plastic Kies losse thee of theezakjes gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen. Plastic theezakjes kunnen microplastics in uw drankje vrijgeven, wat op lange termijn gezondheidsgevolgen kan hebben. En trouwens ook je plastic beker van Starbucks!

Door op deze manier bewust te zijn van deze milieuverontreinigende stoffen en proactieve stappen te nemen om uw blootstelling te minimaliseren, kunt u zich verder beschermen tegen de verborgen triggers van lichte ontsteking. Uw gezondheid en welzijn zullen profiteren van deze bewuste keuzes.

  1. Microbiome Onevenwicht Een gebalanceerd darmmicrobioom is cruciaal voor de algehele gezondheid. Een onevenwicht, bekend als dysbiose, kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder een ongezond dieet, antibioticagebruik of andere factoren zoals de geboortemethode en slaappatronen. Opmerkelijk is dat baby's die geboren zijn via een keizersnede mogelijk minder kans hebben op natuurlijke differentiatie van het darmmicrobioom, wat mogelijk het risico op dysbiose en lichte ontsteking later in het leven kan verhogen.

Slechte of onvoldoende slaappatronen kunnen ook verborgen factoren zijn die bijdragen aan lichte ontsteking. Zelfs slechts één of twee slechte nachten slaap kunnen uw microbioom verstoren en leiden tot verhoogde niveaus van ontsteking in het lichaam.

Het waarborgen van een gebalanceerd dieet dat bij uw behoeften past en het prioriteren van kwalitatieve slaap zijn essentieel om ontsteking te verminderen en een gezonder darmmicrobioom te ondersteunen. Door deze onderling verbonden elementen aan te pakken, kunt u proactieve stappen nemen naar een beter algeheel welzijn en ontstekingsmanagement.

Conclusie Het begrijpen van deze verborgen oorzaken van lichte ontsteking is de eerste stap naar het maken van geïnformeerde levensstijlkeuzes die een betere gezondheid bevorderen. Door deze factoren aan te pakken, een holistische benadering van welzijn aan te nemen en aandacht te besteden aan mogelijke glutenintolerantie en slaappatronen, kunt u het risico op chronische inflammatoire aandoeningen verminderen en genieten van een gezonder en levendiger leven.

Onthoud dat uw gezondheid een alomvattende reis is en elke stap die u neemt om deze oorzaken aan te pakken aanzienlijk kan bijdragen aan uw algehele welzijn. 

 
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn