ontsteking in het lichaam  Nederland Slank

De waarheid over chronische ontstekingen en daaruitvolgende ziektes

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 maart 2024

Achter de Schermen van Calorieën en Dieetfrisdrank Misvattingen


In onze zoektocht naar een betere gezondheid en gewichtsbeheersing zijn velen van ons geconditioneerd om te geloven dat het allemaal draait om het tellen van calorieën en het kiezen voor dieetfrisdrank als een schuldvrije traktatie. Echter, de realiteit is veel complexer en intrigerender dan de eenvoudige rekenkunde van calorieën. Het gaat om het begrijpen van de ingewikkelde relatie tussen wat we consumeren, ontsteking, insuline en de delicate balans van ons microbioom. Vertaald van een artikel van dokter Naomi Dongelmans

De Verborgen Gevolgen van Kunstmatige Zoetstoffen


Laten we beginnen met de vaak verkeerd begrepen wereld van kunstmatige zoetstoffen, die vaak te vinden zijn in suikervrije en dieetproducten. Deze zoetstoffen, hoewel gepromoot als calorievrije en suikervrije alternatieven, kunnen verrassende gevolgen hebben voor ons lichaam.

Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken een toename van de insulinespiegels. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen groot probleem, aangezien insuline helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Echter, het addertje onder het gras is dat overmatige insulineafscheiding kan leiden tot een reeks gebeurtenissen, waaronder ontsteking.


Het Begrijpen van Ontsteking


Ontsteking is een natuurlijke reactie. Wanneer geconfronteerd met een bedreiging, letsel of infectie, is het een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem om genezing te starten en ons te beschermen. Deze acute ontsteking is een kortdurend, gunstig proces. Bijvoorbeeld, wanneer je een wond hebt, wordt deze vaak rood, warm en gezwollen als gevolg van deze acute ontsteking. Het is de manier van het lichaam om zichzelf te verdedigen en het genezingsproces te starten.

Echter, het verhaal wordt ingewikkelder wanneer we praten over chronische ontsteking. In tegenstelling tot acute ontsteking, die een duidelijk doel dient en dan afneemt, blijft chronische ontsteking in de loop van de tijd bestaan, en het kan ongemerkt schade aanrichten aan onze gezondheid.


Het Concept van Lichte Ontsteking


Nu, laten we ingaan op het concept van lichte ontsteking. Dit is een subtiele vorm van chronische ontsteking die niet gemakkelijk detecteerbaar is via conventionele medische tests. Het is als een smeulend vuur van binnen, dat stil bijdraagt aan gezondheidsproblemen.

Bijvoorbeeld, overweeg een van mijn patiënten die al 30 jaar last had van chronische diarree. Hij had bovendien een auto-immuunziekte. Toen hem prednison werd voorgeschreven, een medicatie die bekend staat om het verminderen van ontstekingen, stopte de diarree. Echter, toen de dosis prednison geleidelijk werd verlaagd, kwam de diarree terug.

Deze situatie is een perfect voorbeeld van hoe ontsteking, vooral in zijn lichte vorm, de gezondheid kan beïnvloeden. Ondanks dat er geen zichtbare tekenen van ontsteking in de darmen waren tijdens een scopie, verbeterde de toestand van de patiënt met anti-inflammatoire behandeling. Het benadrukt dat ontsteking niet altijd zichtbaar is in traditionele medische tests maar wel een aanzienlijke invloed kan hebben op ons welzijn.


Gezondheidsproblemen gelinkt aan lichte ontsteking


Chronische lichte ontsteking wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten zoals diabetes, dementie, artritis, multiple sclerose, lupus, psoriasis en zelfs bepaalde vormen van kanker. Het kan langzaam weefsels beschadigen, orgaanfuncties verstoren en bijdragen aan langetermijngezondheidsproblemen.Dus, bij het bespreken van ontsteking, is het cruciaal om te erkennen dat het bestaat op een spectrum, van acute en zichtbare ontsteking tot de meer subtiele, voortdurende lichte ontsteking. Het begrijpen van dit onderscheid is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn.


De Rol van het Microbioom


Nu, laten we duiken in de fascinerende wereld van het microbioom - de diverse gemeenschap van micro-organismen die onze darm bewonen. Dit complexe ecosysteem speelt een cruciale rol in de spijsvertering, immuunfunctie, stofwisseling en zelfs de geestelijke gezondheid.

Kunstmatige zoetstoffen verstoren deze delicate balans. Wanneer insulinespiegels stijgen als gevolg van zoetstoffen, kan dit een nadelig effect hebben op de samenstelling van ons microbioom. Een onevenwichtig microbioom kan leiden tot spijsverteringsproblemen, aangetaste immuniteit en een verhoogd risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen.


Het Misleidende "Calorieën vs. Ontsteking" Dilemma


De conventionele wijsheid van het tellen van calorieën om ons gewicht te beheren, adresseert niet de diepgaandere impact van ontsteking op onze algehele gezondheid. De calorie-telbenadering vereenvoudigt het complexe samenspel tussen wat we eten en hoe ons lichaam erop reageert.

In feite kunnen een paar extra kilo's minder zorgwekkend zijn dan de ontstekingschaos die wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van kunstmatige zoetstoffen. Het is tijd om onze focus te verleggen van alleen cijfers op de weegschaal naar een holistisch begrip van ons welzijn.

 

geinformeerde keuzes maken voor een gezondere toekomst

Terwijl we door de zee van voedingskeuzes navigeren, is het essentieel om kritische consumenten te zijn. Hoewel incidentele toegeeflijkheden deel uitmaken van een gebalanceerd leven, is het cruciaal om ons bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van onze keuzes.

In plaats van te vertrouwen op dieetfrisdranken en kunstmatige zoetstoffen als een wondermiddel voor gewichtsbeheersing, laten we echte, volwaardige voedingsmiddelen prioriteren die ons lichaam voeden zonder het risico van ontsteking. Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop met mate, en onthoud dat balans essentieel is.

Bovendien kan het ondersteunen van een gezond microbioom door middel van een gevarieerd dieet rijk aan vezels, gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica veel bijdragen aan het behoud van ons algehele welzijn.

Tot Slot Bij het nastreven van gezondheid en geluk moeten we verder kijken dan de oppervlakte en de verborgen waarheden over onze voedingskeuzes ontdekken. Ontsteking, aangewakkerd door de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, is een groter probleem dan alleen maar calorieën tellen.

Laten we een pad kiezen dat onze langetermijngezondheid prioriteit geeft, de wijsheid van ons microbioom omarmt, en de levendigheid van echte, onbewerkte voedingsmiddelen viert. Door geïnformeerde keuzes te maken, kunnen we werken aan een toekomst waarin ons lichaam gedijt, vrij van de ontstekingsvalkuilen van dieetfrisdrankmythen.

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn