bannerimage

het Valse hoop syndroom

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
05 september 2017

bannerimage

het Valse hoop syndroom

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

snackbar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als diëtist is het voor mij erg moeilijk om een jonge dame met ernstig overgewicht op het station patat zien te eten. Ik denk dan bij mijzelf “zal ik er wat van zeggen”, “zal ik een Nederland Slank kaartje aan haar meegeven, zodat zij het juiste pad kan vinden”, “zal ik het van haar afpakken en weggooien”. Zij weet niet beter en ik kan haar helpen, maar ik loop altijd gewoon weg, zonder wat van te zeggen. Ik hoop dan dat zij op tijd erachter komt wat voor effect haar voeding en haar manier van leven op haar gewicht, welzijn en gezondheid heeft. Ik loop met schuldgevoel weg en ik blijf er uren of weleens dagen nog over piekeren. Tegenwoordig heb ik een nieuwe oplossing; de auto nemen i.p.v. de trein.

 

Misschien is zij zo wel gelukkig, maar vast niet. Zij heeft waarschijnlijk al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Op een gegeven moment blijft acceptatie over. Zij denkt dat overgewicht bij haar bouw hoort en dat zij er niets aan kan doen. Zij heeft te maken met het “VALSE HOOP SYNDROOM”.

 

Het valse hoop syndroom is een situatie waarin onrealistische verwachtingen van verschillende diëten niet waar worden gemaakt. Mensen blijven het proberen, maar vallen niet af of hebben met jojo-effect te maken. Hoe erg je het ook wilt, op een gegeven moment geef je het op. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten diëten die de verwachtingen niet of tijdelijk waarmaken, daar wil ik iedereen voor waarschuwen. Voorkom het valse hoop-syndroom en doe het in een keer goed. Ook al wil je een paar kilootjes afvallen, doe dat op de juiste manier, wees kritisch en vraag altijd goed naar hoe en waarom iets zou werken. Het is ook altijd verstandig om na te denken over hoe het daarna moet; wat doe je als je je streefgewicht bereikt hebt? Blijf je voor de rest van je leven shakes, pillen of koolhydraatarme voeding nemen?

 

Onze Rony had een tijdje terug bij ons haar streefgewicht bereikt. Gisteren na een lange periode weer even bij gekletst.  Zij heeft deze zomer mooie jurkjes kunnen dragen, maar bovenal voelt zij zich goed en is inmiddels gestopt met anti-deppressiva. Zij was wel tijdens haar vakantie ietsjes aangekomen, maar daar maakte zij zich geen zorgen om. Zij heeft haar voedingsprogramma, waar zij levenslang op terug kan vallen om te voorkomen dat zij vele kilo’s aankomt.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.