jorieke-nederland

Is die gezonde tomaat zo goed voor je als je denkt?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
28 januari 2020

tomaten

Zijn tomaten gezond?

Tomaten behoren tot de populairste groenten in Nederland. De gemiddelde Nederlander eet bijna elke dag wel tomaat: Stukjes tomaat door de salade, tomatensoep, een plakje tomaat op een broodje gezond en die lekkere pastasaus op basis van tomaat.

Velen zullen nu denken, tomaat is erg lekker en ook nog eens hartstikke gezond, dus wat is het probleem? Maar is dat wel echt zo? Is tomaat wel echt zo gezond als men denkt? Hoeveel kwaad kan zo’n dagelijkse tomaat?

Benieuwd naar wetenschappelijke onderbouwing?

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

De gezonde kant van een tomaat

Tomaten hebben eigenlijk twee kanten. Aan de ene kant is tomaat erg gezond en zit het vol met vitaminen en mineralen. Tomaten bevatten vitaminen en mineralen zoals vitamine C, zink, calcium en ijzer. 

Daarnaast bevatten tomaten ook nog een antioxidant genaamd lycopeen. Deze stof heeft een bewezen werking tegen kanker. Let op! Dit betekent niet dat tomaten kanker kunnen genezen!

Des te roder een tomaat is, des te meer lycopeen er in de tomaat zit. Een mooie rode tomaat is dus veel gezonder dan een gele of zelfs een groene tomaat, maar daar lees je later meer over. 

De ongezonde kant van de tomaat

Aan de andere kant heeft de tomaat ook een ongezonde kant. Hieronder lees je meer over de ongezonde kant van de tomaat:

Anti nutriënten

De natuur biedt ons veel voedingsmiddelen. De meeste hiervan zijn erg voedend en gezond. Maar de natuur kent ook voedingsmiddelen die helemaal niet zo voedend zijn, sterker nog, er zijn behoorlijk wat ‘gezonde’ voedingsmiddelen die juist schadelijk zijn voor ons lichaam. Deze ‘gezonde’ voedingsmiddelen bevatten namelijk de zogenoemde anti-nutriënten (ofwel anti-voedingsstoffen) die ons lichaam belasten. 

Er bestaan vele verschillende anti-nutriënten, maar één van de anti-nutriënten die het meest voorkomen in onze dagelijkse voeding zijn lectines en saponinen. Niet iedereen heeft er heel erg last van, maar als je beschermingslaagje in je darmen te dun is, wel. En dat is best vaak.

Anti-nutriënten kunnen het lastig maken om vitaminen en mineralen op te nemen. Deze anti-nutriënten binden zich vast aan voedingsstoffen zoals ijzer of zink. Dit zorgt ervoor dat deze stoffen lastig tot niet opgenomen kunnen worden. Als je veel anti-nutriënten binnenkrijgt, is de kans groter dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof krijgt. 

Gelukkig is dit een probleem dat erg makkelijk op te lossen is. Door voldoende variatie in je dieet te implementeren, voorkom je dat je ergens een tekort aan krijgt. 

Saponinen als anti-nutriënt

Saponinen komen vooral voor in voedingsmiddelen van de zogenaamde ‘nachtschade’: paprika, tomaat, aubergine, aardappel, maar saponinen zitten ook in peulvruchten en granen (ook wel moderne landbouwproducten). Het woord ‘saponine’ komt van het Latijnse woord voor zeep: ‘sapo’. Saponinen hebben zeepachtige eigenschappen, zoals schuimvorming. Denk maar aan het schuim dat ontstaat bij het maken van verse tomatensoep.

Saponinen en de darmen
Saponinen die loskomen in ons lichaam hebben een schadelijk effect op de darmwand. De darmcellen worden geprikkeld/geïrriteerd, waardoor ze gemakkelijker stoffen doorlaten. De darmwand wordt hierdoor verhoogd doorlaatbaar en de kans dat er dus slechte stoffen ons lichaam/de bloedbaan binnen komen is veel groter. Saponinen kunnen daarom ook wel beschouwd worden als één van de belangrijkste oorzaken voor de ontwikkeling van laaggradige ontstekingsprocessen via onder andere verhoging van de doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut syndrome). 

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 


Tomaat

Het zit namelijk zo: Zodra er stoffen ons lichaam binnenkomen die niet verteerd zijn of niet binnen hadden mogen komen, wordt ons immuunsysteem geactiveerd. Bij elke hap anti-nutriënten wordt het immuunsysteem dus geactiveerd. Chronische activatie van het immuunsysteem kan leiden tot chronische ‘laaggradige’ ontstekingen.

Echter, je merkt hier niet gelijk iets van. Anti-nutriënten leiden vaak pas op de lange termijn tot klachten en ziekten. De volgende klachten/ziekten zijn vaak het gevolg van de inname van anti-nutriënten op de lange termijn: hoofdpijnen, vermoeidheid, maag-en darmklachten (Crohn, PDS), allergieën, ontstekingen, gewrichtsklachten en eental aan spijsverteringsklachten, zoals diarree en obstipatie.

Let op! Dit is alleen het geval als je voor een lange tijd in aanraking komt met grote hoeveelheden anti-nutriënten. Normale porties op dagelijkse of wekelijkse basis kunnen geen kwaad. Maar de combinatie met stress kan het stukken erger maken.

TomaatRijpe tomaten vs. onrijpe tomaten 

In onderstaande tabel kun je zien hoeveel saponinen er zitten in tomaten. Er zit een groot verschil in de hoeveelheid saponinen in onrijpe en rijpe tomaten. Een onrijpe tomaat bevat ontzettend veel saponinen en een rijpe tomaat bijna niets. 

Zo'n rijping zorgt er namelijk voor dat bijna alle saponinen in een tomaat onschadelijk worden gemaakt. Zijn tomaten gezond? Een rijpe tomaat is wel gezond en een onrijpe tomaat niet!

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

De tomaten uit de winkel of van de groenteboer zitten vaak ook boordevol saponinen. Dit omdat de tomaten niet zongerijpt zijn. In het proces van massaproductie worden tomaten vaak onrijp geoogst, omdat ze nog dagen onderweg zijn naar de supermarkt/groenteboer. Dit maakt de tomaten in Nederland minder gezond! Haal je echter de tomaten rijp uit eigen tuin, dan zijn ze gezonder.

saponinen-in-tomaat

Hoe gezond zijn tomaten?

Hoe gezond zijn tomaten? Het antwoord hier luidt: de meeste voedingsmiddelen zijn niet of alleen of gezond of ongezond. Het is daarom ook niet per se de bedoeling om ‘slechte’ voedingsmiddelen in het geheel te vermijden. Dat wordt namelijk erg lastig. Daarnaast zou je per ongeluk erg eenzijdig kunnen gaan eten en ook dat is natuurlijk niet goed. Het is beter om te variëren, ons lichaam kan namelijk meestal wel overweg met kleine doseringen anti-nutriënten.

Kortom, tomaten zijn gezond, zolang je ze met mate eet. 

Wil jij weten hoe je met een gevarieerde voeding je lichaam gezond en sterk houdt? Vraag dan nu een gratis consult aan!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Referenties

[Francis G, Kerem Z, Makkar HP, Becker K. (2002). The biological action of saponins in animal systems: a review.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[10] Barile E, Bonanomi G, et al. (2007). Saponins from Allium minutiflorum with antifungal activity. 
 
 
[12] Fenwick GR, Price KR, Tsukamoto C, et al. (1991). Saponins. In Saponins In Toxic Substances in Crop Plants.
 
[13] Keukens EA, de Vrije T, et al. (1995). Molecular basis of glycoalkaloid induced membrane disruption. 
 
 
 
[16] Li QY, Chen HB, et al. (2007). Cucurbitane triterpenoids from Momordica charantia. 
 
 
[18] Rietjens IM, Martena MJ, et al. (2005). Molecular mechanisms of toxicity of important foodborne phytotoxins. Mol Nutr Food Res.
 
 
 
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Is die gezonde tomaat zo goed voor je als je denkt?
7:21