bannerimage

Oxytocine, je geluks- of knuffelhormoon

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
13 januari 2021

bannerimage

Oxytocine, je geluks- of knuffelhormoon

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Word jij gelukkig van  “Rozen, rumbonen en rode wijn?

De internationale dag van de liefde, Valentijnsdag, is weer in aantocht. Wereldwijd worden verliefde, of naar liefde hunkerende mannen en vrouwen blij gemaakt met dozen bonbons, bossen rode rozen en een heerlijk dinertje waar de wijn vaak rijkelijk vloeit. Voor de echte bofkonten onder ons eindigt de avond in een spetterende vrijpartij.

 

De internationale dag van de liefde, Valentijnsdag, is weer in aantocht.

Wereldwijd worden verliefde, of naar liefde hunkerende mannen en vrouwen blij gemaakt met dozen bonbons, bossen rode rozen en een heerlijk dinertje waar de wijn vaak rijkelijk vloeit. Voor de echte bofkonten onder ons eindigt de avond in een spetterende vrijpartij.

Maar hoezo worden we hier massaal gelukkig van? Zijn we eigenlijk allemaal licht alcoholische, op seks beluste veelvraten of ligt er iets anders aan ten grondslag? Iets dat geheel buiten jouw 'schuld' valt? Het antwoord zal voor velen geruststellend zijn. Het komt allemaal door je hormonen! Om precies te zijn, het hormoon Oxytocine.

En dat werkt eigenlijk niet echt beter met rumbonen en rode wijn……

1-0 voor orgasmes!

Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, bevordert ons sociale gedrag. Het verbetert ons vermogen om emoties te herkennen, het vermindert de sociale stress en het helpt ons om ons te (ver)binden en enigszins vertrouwen in de mensheid te hebben.

Oxytocine staat ook bekend als belangrijk hormoon voor moederlijk gedrag. Vrouwen hebben dan ook meer van dit stofje dan mannen. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen beter zijn in het socialiseren dan mannen. Tot slot is Oxytocine ook een nog stressremmer. 'Geweldig! Hoe krijg ik hier zoveel mogelijk van (binnen)?', is een vraag die velen zichzelf nu zullen stellen. Voor het activeren van het gelukshormoon (en andere beloningsstoffen) is het belangrijk dat het endorfine-systeem optimaal functioneert.

Knuffelhormoon
Binden en vertrouwen met oxytocine

 

Oxytocine, hoe krijg ik er meer van

Het knuffelhormoon oxytocine wordt gelukkig niet alleen door drank en eten aangemaakt. Ook methoden die minder schadelijk zijn voor de lijn dragen hieraan bij. Elkaar diep en intens in de ogen kijken, strelen, knuffelen, vrijen.... allemaal gegarandeerde Oxytocine triggers! Oxytocine is namelijk een stofje, wat door het herkennen van het gezicht van je partner wordt opgewekt.

Het zal niemand verbazen dat seksuele opwinding door een gezond libido, een heerlijk orgasme en erectiekwaliteit hier allemaal nauw mee verbonden zijn. Ook hier zijn vrouwen weer in het voordeel. Het bij mannen in grotere hoeveelheden aanwezige androgeen heeft namelijk een tegenwerkend effect op het knuffelhormoon.

Androgeen verbetert op kort termijn de kwaliteit van de erectie. Wil je de erectiekwaliteit op lang termijn verbeteren, dan heb je daar oxytocine voor nodig. Androgeen zorgt namelijk ervoor dat mannen op jacht gaan en met oxytocine ontstaat verbinding.

Door seksuele opwinding gaan vrouwen meer oxytocine aanmaken. Hoe beter het orgasme, hoe meer van het gelukshormoon er vrijkomt. Hoe meer van het heerlijke O-hormoon er bij de vrouw vrijkomt, hoe makkelijker de spermacellen in de vagina kunnen bewegen. Dus kan zij makkelijker zwanger worden.

Hormonen tijdens de bevalling

Tijdens een natuurlijke bevalling komt oxytocine vrij om weeën op te wekken. Kort daarna komt endorfine vrij. Endorfine heeft een pijnstillend effect. Na de geboorte is er gewoonlijk een groot gevoel van vreugde, is de baby alert en de moeder energiek.

Bij een ingeleide bevalling en bij een keizersnede wordt een hoge dosering van het hormoon kunstmatig toegediend. Hierdoor blokkeert men (voor een lange tijd) het vrijgeven van oxytocine door het lichaam. Er is dan sprake van een oxytocine-resistentie. Hierdoor kan het endorfine-systeem verzwakken. Mama ervaart minder binding met het kind en postnatale depressies liggen op de loer.

Hechting en verbondenheid

Hechtingsproblemen beginnen al voor en bij de geboorte. Het eerste contact van het kind met de buitenwereld is vaak de medische wereld en dat is niet echt bevorderend om een band op te bouwen. Uit een experiment bij apen blijkt dat de kans dat koppels met dezelfde hoeveelheid oxytocine bij elkaar blijven groter is dan bij koppels met een groot verschil in de oxytocine niveau. Later in het leven verlaagt oxytocine de stress en verhoogt het gevoel va verbondenheid en vertrouwen. Het zorgt ook voor het vrijkomen van stofjes waardoor wij binnen een sociale context kalmte en plezier beleven. Een oxytocine-resistentie kan leiden tot een endorfine-resistentie en daarmee tot chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan fibromyalgie, aan depressie bij vrouwen en autisme.

Shortlist naar meer oxytocine

Een natuurlijke bevalling is gelukkig voor ons niet de enige manier om meer oxytocine te kunnen aanmaken. Hieronder geven we een lijstje van andere Oxytocine-stimulanten waar iedereen zijn voordeel mee kan doen:

 • Verliefd worden
 • Seks hebben
 • Een baby vasthouden en ruiken
 • Huid op huid contact: denk bijvoorbeeld aan een massage geven en een massage krijgen. En vergeet niet dat je jezelf ook kun masseren, het gaat om het warm wrijven van je lichaam
 • Een huisdier
 • Knuffelen, zo hard dat jullie buiken tegen elkaar aan komen
 • Sauna: door de koude en warme prikkels wordt oxytocine aangemaakt
 • Naar de kapper gaan (mits het een leuke kapper is)
 • Je verheugen op iets leuks, bijvoorbeeld uitkijken naar een vakantie
 • Eens even heerlijk opluchtend uithuilen
 • Lichamelijke verzorging en optutten

  oxytocine

Heb jij wat minder aanleg voor dat hele gelukkige gevoel?

Belangrijk is dat je hele endorfinesysteem optimaal functioneert.

Pas dan kun je je oxytocine activeren. Een persoonlijk en uitgebalanceerd voedingsplan vermindert de stress uit onze voeding en verbetert de opname van de voedingsstoffen om beter oxytocine te kunnen aanmaken.

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar onze orthomoleculaire adviezen? Bel ons gerust op of vraag online een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Referenties

[1] Wu H, Feng C, Lu X, Liu X, Liu Q.(2020). Oxytocin effects on the resting-state mentalizing brain network.

[2] Fricke K, Vogel S. (2020). How interindividual differences shape approach-avoidance behavior: Relating self-report and diagnostic measures of interindividual differences to behavioral measurements of approach and avoidance.

[3] Watarai A, Tsutaki S, Nishimori K, Okuyama T, Mogi K, Kikusui T.(2020). The blockade of oxytocin receptors in the paraventricular thalamus reduces maternal crouching behavior over pups in lactating mice.

[4] Shi Y, Liu J, Hu Z, Gao S. (2019) Opposing sex-dependent effects of oxytocin on the perception of gaze direction.

[5] Sue Carter C. (2018). Oxytocin and Human Evolution. 

[6] Katie Page CNM, William F. McCool CNM, PhD Mamie Guidera CNM. (2017). Examination of the Pharmacology of Oxytocin and Clinical Guidelines for Use in Labor.

[7] Riem MME, De Carli P, van IJzendoorn MH, Linting M, Grewen KM, Bakermans-Kranenburg MJ. (2017). Emotional maltreatment is associated with atypical responding to stimulation of endogenous oxytocin release through mechanically-delivered massage in males.

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea is Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Via een HLO propedeuse chemie en een universitaire pharmacie-opleiding is ze overgestapt naar de Diëtetiek, aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Daarna is ze afgestudeerd in de Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd bij Ortholinea. Daarnaast heeft ze Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD gevolgd. En zich bij Evenwijs verdiept in de behandeling van Lipoedeem. Pantea is in ook opgeleid om mensen die een maagverkleining zoals een gastric bypass hebben gehad te begeleiden.