jorieke-nederland

Hoog insuline zorgt voor veel klachten

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 september 2014

hart-en-vaten_fig

Laat jij je insuline wel eens meten?

Veel mensen herkennen deze situatie ongetwijfeld. Al jarenlang nemen ze voor hun gevoel een overdaad aan medicijnen voor een reeks klachten die niet echt schijnen te verminderen. Erger nog, de bijwerkingen zijn vaak nog erger dan de kwaal: overgewicht, moeheid, vergeetachtigheid, allergieën en prostaat problemen. Een goede tip kan zijn; laat je insuline eens meten. Doktoren meten vaak alleen de glucose index, maar een juist een verhoogd insuline niveau is de kwade genius achter vele klachten en ziekten.

Zo heeft een teveel aan insuline in het bloed invloed op cholesterol, hart- en vaatziekten, (pre-) diabetes, staar en prostaat-aandoeningen maar zelfs kanker, ook Parkinson en lupus zijn te linken aan een te hoog insulinegehalte. Veel mensen weten niet dat  insuline een alvleesklierhormoon is, dat de bloedsuikerspiegel vermindert. De bloedsuikerspiegel stijgt normaal in reactie op wat je eet, maar door een teveel aan insuline is dit dus niet accuraat te meten.

De verhouding van glucose versus insuline is dan ook waardevoller dan het niveau van een van de twee op zich. Dat is een heel belangrijke verklaring voor vele hierboven genoemde ziekten en aandoeningen en komt maar al te vaak als een complete verrassing voor mensen.

Gewoon omdat je bloedglucosespiegel normaal is en je elke keer naar huis gestuurd wordt met het goede nieuws dat je  in ieder geval geen diabetes hebt. Je insulinelevel kan echter ongemerkt al jarenlang torenhoog zijn omdat de pancreas (alvleesklier) keihard werkt om de uit jouw eten vrijkomende suikers te verlagen. Een koolhydraatrijk dieet kan er dus al die tijd voor zorgen dat weliswaar je bloedsuikergehalte normaal is, maar je insulinelevels alle records breken.  Een andere, niet onaanzienlijke bijwerking van teveel insuline is overgewicht. Hoe hoger het insulineniveau, hoe hoger het gewicht, dat daardoor ook nog eens moeilijker te verliezen is.

Insuline niveaus moeten worden gemeten vanuit het bloed. Dit kan het beste twee keer per dag gemeten worden: de eerste keer op een lege maag en twee uur nadat je gegeten of een suikerhoudend drankje gedronken hebt, nog een keer. Gelukkig , mocht de uitkomst te hoge waarden aangeven, is insuline verminderen niet vreselijk ingewikkeld.

De eenvoudigste manier is: anders eten.. Een dieet met veel rauwe groenten, voldoende eiwitten en zo weinig mogelijk koolhydraten laat na een maand al significante verbeteringen zien. Het proces kan versneld en verbeterd worden door diverse voedingssupplementen: waaronder Vitamine D (goed voor lever en nieren)

Uiteraard geldt voor vitamines dat ze slechts een ondersteunende werking hebben. Een uitgebalanceerde voeding  en beweging zijn en blijven de enige langdurige remedie. Neem voor informatie over een praktisch toepasbaar en eenvoudig vol te houden dieetplan met resultaat eens vrijblijvend contact op. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn