bannerimage

Hormoonhuishouding op hol

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
26 maart 2014

bannerimage

Hormoonhuishouding op hol

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Is je hormoonhuishouding op hol geslagen?

Krijg je vooral dat vet op benen en billen niet weg? Of heb je (als man) zogenaamde 'man-boobs' (mannenborsten)? Houd je veel vocht vast, heb je slaapproblemen, menstruatieklachten en ben je vaak (over)vermoeid? Kortom is je hormoonhouding op hol geslagen? De oorzaak hiervan zou, zowel bij vrouwen als bij mannen, kunnen liggen in oestrogeendominantie.

Hoe oestrogeen dominantie je uit balans kan brengen

Oestrogeen behoort tot de groep steroidhormonen en wordt ook wel het vrouwelijke hormoon genoemd. Naast een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij de zwangerschap en de regulatie van de menstruele cyclus is dit 'vrouwenhormoon' bij nog veel meer lichamelijke processen betrokken. Zo zorgt oestrogeen voor een gezonde huid en sterke botten.

Wat kun je doen aan een teveel aan oestrogeen?

Afvallen of op gewicht blijven blijkt cruciaal in het balanceren van je hormoonhuishouding. Door een teveel aan vet komt er meer oestrogeen in je bloed wat bovenstaande klachten tot gevolg kan hebben. Ook een goed werkende lever is belangrijk omdat deze een teveel aan het uitgewerkte hormoon uit je lichaam filtert. Daarnaast is het zaak op te passen met cosmetica en alcohol. In cosmetica zijn onder andere parabenen de boosdoeners en in bier veroorzaakt hop de mannelijke borstvorming.

Verstoorde hormoonhuishouding weer in balans

De Nederland Slank methode is bij uitstek geschikt om een verstoorde hormoonhuishouding weer in balans te krijgen. Voor je begint wordt je bloed afgenomen en op diverse belangrijke waarden getest. Vervolgens wordt er een persoonlijk voedingsprogramma samengesteld waardoor niet alleen oestrogeen-levels maar ook insuline en serotine in balans worden gebracht zodat je effectief vet verbrand en blijvend afvalt zonder hongergevoel*.

Tip: alvast iets aan je hormoonhuishouding doen? Eet wat vaker groenten als broccoli, bloemkool, rode kool en spruitjes. Ook grapefruit, citroenen, artisjokken avocado en groene thee hebben een gunstige invloed. Matig je alcoholinname, met name bier, drink ruim twee liter water en beweeg!

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.