bannerimage

Waarom kan ik nou weer niet stoppen met eten?

Geschreven door: Liselore Verschuren
11 december 2019

Liselores-afvaldagboek-1Ik ben recentelijk 15 kilo afgevallen met het Nederland Slank programma. En alhoewel ik me er van bewust was dat op gewicht blijven ook een uitdaging zou worden, begon de ellende pas goed toen de stress en drukte op mijn werk flink toenam. Resultaat: ik kan niet stoppen met eten!

Meer drukte en stress = minder discipline

Het ging zo goed toen ik met het programma van Nederland Slank begon. Ik liep over van de discipline en motivatie, en de kilo’s vlogen eraf. Ik voelde me beter dan ooit en ik had het goede voornemen om me nooit meer te laten verleiden door al dat slechte eten, waar je je uiteindelijk opgeblazen, ongezond en neerslachtig van gaat voelen.

Maar ja, dat was allemaal in de zomer. Toen het najaar kwam (koud, donker, bah!) en alle bijkomende drukte op mijn werk flink toenam, namen mijn voornemens langzaam maar zeker af. Intussen ben ik een aantal maanden verder en vergrijp ik me steeds vaker aan pizza, friet, chocola en koeken. Je kunt rustig stellen: ik kan niet stoppen met eten.

Er is nog een redelijke balans, maar voor hoe lang?

Ik kan niet stoppen met etenNu heb ik genoeg van de regels van Nederland Slank geleerd om al die misstappen aardig te compenseren met balansdagen. Ik ben ondanks alle troep en misstappen maar een kilo aangekomen en verder is mijn gewicht wonder boven wonder stabiel. Maar ik zou mezelf wel heel erg voor de gek houden als ik zou zeggen dat dit een prima oplossing is.

Er gaat een moment komen dat die balansdagen overboord gaan. En als dat eenmaal zover is, is het einde zoek. Dan gaan de kilo’s er weer aankomen en is mijn harde werk van afgelopen zomer, samen met mijn overwinning en nieuw hervonden zelfvertrouwen pontificaal het raam uit.

Feit: ik kan niet stoppen met eten

Het is de hoogste tijd om even pas op de plaats te maken. Om stil te staan bij het feit waarom ik niet kan stoppen met het eten van al die foute troep. Ik weet dat ik me veel beter voel als ik gezond eet, maar toch zit er zo’n eeuwige stem in mijzelf die bijna dagelijks roept: “je werkt zo hard, je hebt die chocola/ koeken/ chips/ pizza verdiend.”

Waarom is die stem daar? Waarom heb ik de behoefte om mijzelf in tijden van stress te belonen? En waar is al die discipline en motivatie van afgelopen zomer gebleven?

Kan endorfine mij helpen om te stoppen met eten?

Na een uitgebreid overleg met Liesbeth en Pantea is het duidelijk dat het tijd wordt om niet zozeer naar mijn eetgewoonten, maar naar mijn beloningsdrang te kijken. Dat wijst namelijk meer op een gebrek aan endorfine dan op een tekort aan discipline.

Nadat ik een uitgebreide test had gedaan, werd al snel duidelijk dat we het in die hoek moeten gaan zoeken. Er kwam geen dramatisch tekort aan endorfine, dopamine en weet ik wat voor stofjes nog meer uit, maar het is wel zo dat het veel beter kan. Ik ga dus met het endorfine herstelplan beginnen en ik ben heel benieuwd wat me dat gaat brengen. Als dit gaat werken zoals ik hoop dat het gaat werken, tik ik over een tijdje artikelen als deze zonder dat er een koek naast mijn toetsenbord ligt te roepen!

Liselore Verschuren

Geschreven door: Liselore Verschuren