Nederland-Slank-4

Wat is orthomoleculair advies nu eigenlijk?

Geschreven door: Rachida Lachhab
18 januari 2023

De term orthomoleculair advies komt steeds vaker voor, net als orthomoleculair arts, orthomoleculair voedingsadvies, orthomoleculair therapeut en orthomoleculaire geneeskunde. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Nederland Slank helpt je verder met alle antwoorden over orthomoleculaire vragen.

Wat is een orthomoleculair therapeut?

Ortho watte..?

 

Orthomoleculair komt uit het Grieks. Orthos betekent : ‘juist, gezond, recht’. En Moleculair betekent: moleculen. Kort gezegd betekent orthomoleculair dus ‘gezonde moleculen’. Het principe daarvan is dat je voeding gebruikt als medicijn. 

De Griekse arts Hippocrates deed rond het jaar 300 voor Christus al de uitspraak: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’

Orthomoleculaire geneeskunde zorgt voor een gezond lichaam

De orthomoleculaire geneeskunde, ook wel orthomoleculaire therapie genoemd, streeft ernaar om de gezondheid te bevorderen. In de orthomoleculaire geneeskunde gaan we ervan uit dat de meeste ziekten en klachten kunnen worden genezen en worden voorkomen door het lichaam de juiste hoeveelheden voedingsstoffen te geven.

Het uitgangspunt bij orthomoleculaire geneeskunde is dat het lichaam wordt voorzien van alle juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen, maar ook aminozuren en de juiste vetten. Sommige van deze voedingsstoffen zijn essentieel, omdat het lichaam deze voedingsstoffen zelf niet of nauwelijks kan aanmaken. Deze voedingsstoffen moeten we dus halen uit onze voeding.

Er worden uitsluitend natuurlijke stoffen gebruikt in de orthomoleculaire geneeskunde. Daarom wordt het ook wel ‘natuurgeneeskunde’ genoemd.

vitamine

Regulier advies versus orthomoleculair advies

Er zit een groot verschil tussen reguliere gezondheidsadviezen en orthomoleculaire adviezen.
Bijvoorbeeld: Als je een keer ziek bent en naar de huisarts gaat dan krijg je 9 van de 10 keer een medicijn of een pijnstiller voorgeschreven: Een snelle oplossing voor de klacht of de pijn. Maar vaak is dit niet de oplossing voor het daadwerkelijke probleem.

Een orthomoleculair arts/therapeut kijkt op een andere manier naar de situatie: Waar komt de pijn vandaan, waarom heb je deze klacht en hoe kun je voorkomen dat deze klacht blijft of weer terug komt. Een orthomoleculair advies is dan ook nooit maar 1 advies, maar vaak een heel behandelplan met een dieetadvies, leefstijladviezen en soms ook supplementen.

Nooit meer op dieet!

In de orthomoleculaire geneeskunde onderzoekt en beoordeelt men constant de relatie tussen voeding en gezondheid. Dit betekent dat de orthomoleculaire geneeskunde meegaat met de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken. advies

Een ander groot verschil is de hoeveelheid die je zou moeten eten. De hoeveelheden voedingsstoffen die we nodig hebben liggen in de orthomoleculaire geneeskunde een stuk hoger dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden die door het voedingscentrum worden geadviseerd. Honger lijden is geen onderdeel van de orthomoleculaire geneeskunde.

Een holistische kijk op voeding

Een orthomoleculair therapeut kijkt bij het geven van voedingsadviezen veel meer naar de individuele behoeften van iemand.
Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar geslacht en leeftijd, maar ook in hoeverre het lichaam van de behandelde persoon in staat is om deze voedingsstoffen goed op te nemen. Werken de darmen goed, welke klachten heeft iemand en welke medicatie gebruikt iemand?

Orthomoleculair advies bestaat altijd uit een combinatie van verschillende leefstijladviezen. Zo worden er voedingsadviezen gegeven, maar bijvoorbeeld ook adviezen met betrekking tot bewegen, slapen en ontspannen.

In de reguliere geneeskunde gaat men er vaak vanuit dat er in de voeding voldoende voedingsstoffen zitten om gezond te blijven. De orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat we met de huidige westerse voeding (wat veelal bewerkt is) vaak niet voldoende voedingsstoffen kunnen binnenkrijgen voor een optimale gezondheid.

Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden en niet voldoende in de dagelijkse voeding zitten. Een goed voorbeeld hiervan is vitamine D, omega-3 en magnesium.

Nutraceutica-il-futuro-dell’alimentazione-che-cura

Orthomoleculair advies bij Nederland Slank

De diëtisten bij Nederland Slank zijn opgeleid tot orthomoleculair therapeut. Dit betekent dat zij zijn opgeleid in de de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde. De adviezen die men krijgt bij Nederland Slank zijn dan ook altijd orthomoleculaire adviezen. Het Nederland Slank programma is gebaseerd op orthomoleculaire beginselen, namelijk voeding als medicijn gebruiken.

Het programma speelt in op de behoefte van het individu en houdt rekening met alle factoren die daar een rol bij spelen.

Bij Nederland Slank zul je dus nooit een algemeen advies krijgen, maar altijd het advies krijgen dat bij je past. Wil jij graag orthomoleculair advies dat bij je past en je helpt bij het krijgen van een gezond en slank lichaam? Vraag dan nu een gratis consult aan!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding