bannerimage

Knoflook gezond?

Geschreven door: Rachida Lachhab
10 november 2017

bannerimage

Knoflook gezond?

Geschreven door: Rachida Lachhab

Een plantje dat bekend staat om de sterke smaak en geur. Familie van de ui, bieslook en radijs en populair in de keuken. Naast de lekkere smaak schijnt knoflook ook nog een heleboel andere bijzondere eigenschappen te hebben.. Het wordt namelijk ontzettend veel gegeten in alle ‘Blue Zones’: plekken op aarde waar de mensen het langst leven én het gezondst oud worden! En dat kan geen toeval zijn...

 

gezond worden met knoflook

Knoflook is onder andere een krachtige antioxidant, werkt sterk ontstekingsremmend en doodt bacteriën. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de geneeskrachtige werking van knoflook. Knoflook heeft namelijk nog veel meer geheime krachten.. Benieuwd naar alle effecten van knoflook op de gezondheid? Lees dan gauw verder!

Allicine in knoflookgezond worden met knoflook

Knoflook bevat allicine, een stof met krachtige medicinale eigenschappen. In de oudheid werd knoflook al lange tijd gebruikt voor de medicinale en gezondheidsbevorderende eigenschappen. (1)
In de huidige reguliere, westerse geneeskunde zijn de positieve effecten van knoflook echter nog maar recent onderzocht. Aan de hand van onderzoek weten we nu dat de meeste effecten op de gezondheid worden veroorzaakt bij één van de zwavelverbindingen (allicine) die worden gevormd als een teentje  wordt fijngesneden of gekauwd (niet persen).
Na het kauwen komt allicine het lichaam binnen vanuit het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich door het hele lichaam zodat het zijn werk kan doen, daar waar het nodig is.

Geneeskracht van knoflook

De geneeskracht van knoflook. Het klinkt hoogdravend, maar knoflook heeft als één van de belangrijkste eigenschappen dat het het immuunsysteem ondersteunt. Dat betekent dat het lichaam beter in staat is bacteriën en micro-organismen op te sporen en deze ook gemakkelijker kan bestrijden.(2)
Met andere woorden: Minder vaak én minder lang ziek! Dat wil toch iedereen?

Ook blijkt uit onderzoek dat knoflook een leverenzym stimuleert die het lichaam helpt bij het ontgiften. (3)

Langer leven: Het anti-aging effect van knoflook 

Niemand wil (snel) oud worden. Helaas kun je vaak niet veel doen aan het verouderingsproces.. of toch wel?

gezonde huid KnoflookOxidatieschade van vrije radicalen draagt bij aan het verouderingsproces. Knoflook bevat onder andere antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieschade. (4) Een hoge dosis extract blijkt het aantal antioxidant enzymen bij mensen te verhogen. (5) En dit betekent dus dat het verouderen als gevolg van oxidatie kan worden geremd!

Bij 8500 mensen van honderd jaar en ouder werd door het Amerikaanse National Institute of Aging onderzocht welke invloed hun voedingspatroon had op hun verouderingsproces van de huid. Uit de resultaten bleek dat deze mensen (met sterk bindweefsel) dagelijks ui en knoflook aten!

Het feit dat knoflook ontstekingsziektes kan bestrijden is ook een belangrijke factor die de levensduur verlengt, omdat dit veel voorkomende doodsoorzaken zijn, vooral bij ouderen of mensen met een slecht functionerend immuunsysteem.

Wat doet knoflook met je lichaam?

Knoflook ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam ontgiften. Daarnaast is het een ontzettend goed anti-aging middel en kun je er langer en gezonder door leven. Maar daar houdt het nog niet op! Het heeft namelijk nog meer positieve effecten voor onze gezondheid. In het kort:

 • Het bevat anti-oxidanten die zouden kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie. (6)
 • Het kan de bloeddruk verlagen. (7)
 • Het helpt preventief tegen maagkanker.
 • Ook infecties van mond- en keelholte en paradentose (chronische ontsteking van het tandvlees) gaat het tegen.
 • Dysenterie, een tropische darmziekte die dodelijk kan aflopen, is niet gediend van knoflook, net zomin als darmparasieten, zoals spoelwormen.
 • Het kan zelfs de kankerverwekkende effecten na het inademen van asbest verminderen.
 • Paratyfus, darmcatarre, colitis (ontsteking van de dikke darm), slechte spijsvertering, gisting in darmen; knoflook helpt bij al deze kwalen.
 •  

Een rauw teentje knoflook? Ja graag! 

Knoflook

Knoflook, een waar wondermiddel! Is knoflook gezond? Gelukkig begrijpen we nu waarom de mensen in de ‘Blue Zones’ zo veel langer én gezonder leven. Ze zijn wijs en gebruiken de natuur als medicijn! De mensen uit de ‘Blue Zones’ gebruiken het echter niet alleen  door hun gerechten. De mensen die daar wonen eten ’s ochtends vaak ook gewoon een rauw teentje, als extraatje..

Nu denk je misschien, bah een rauw teentje knoflook.. Maar gelukkig is het in verschillende vormen te krijgen, zoals poeders, oliën en supplementen.

Benieuwd naar wat voeding en de natuur nog meer voor je gezondheid kan betekenen? Vraag een gratis consult aan en kom erachter!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Referenties

 1. http://jn.nutrition.org/content/131/3/951S.abstract
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22151785
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238796
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238807
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594781
Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. Daarnaast heeft ze de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 en 2 en de Epigenetica van ADHD gevolgd.