Nederland-Slank-4

Koemelk VS geitenmelk. De zin en de onzin

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 mei 2017

Volgens het Voedingscentrum is het volstrekte onzin dat geitenmelk gezonder zou zijn dan dat van koeien. Maar is dat wel zo? 

We hebben voor het gemak de wetenschappelijke onderzoeken bijgevoegd.

geitdeur

Uit recente studies blijkt dat geitenmelk een andere eiwitsamenstelling heeft, waardoor het hypo-allergeen is. Geitenmelk is lichter te verteren, doordat de eiwitten en vetten in geitenmelk een voor het lichaam gunstiger samenstelling hebben. De vetdeeltjes in geitenmelk zijn kleiner, waardoor ze makkelijker te verteren zijn.

Koemelk bevat agglutinine, dat klonteringen in de maag kan veroorzaken. Dat eiwit zit niet in geitenmelk.

Caseïne (melkeiwit)

Net zoals bij moedermelk, bevat geitenmelk caseïne (melkeiwit) van het type A2. Koemelk bevat bijna altijd caseïne van het type A1. Uit recent onderzoek blijkt dat A1-melk voor ontstekingen in de darmen kan zorgen. Onder 41 proefpersonen werd bij A1-melk vaker buikpijn gemeld.

Een andere studie keek weer naar de beschikbaarheid van de nutriënten voor het lichaam. Het bleek dat de voedingsstoffen uit geitenmelk gemakkelijker door het lichaam opgenomen kunnen worden dan uit koemelk. Een eerdere studie had ook al vastgesteld dat sommige mineralen, waaronder calcium, in geitenmelk beter opneembaar zijn.

Caprinezuur

De benaming caprinezuur komt van het Latijnse woord capra, wat geit betekent. Geitenmelk bevat veel meer caprinezuur in vergelijking met/tot koemelk. Caprinezuur is een middellange ketenvetzuur (MCT). Deze MCT-vetzuren verzadigen, bevatten minder calorieën dan langeketen vetzuren en kunnen bijdragen aan het afvallen. De MCT-vetzuren kunnen ook de suikerstofwisseling in het lichaam verbeteren, wat gunstig is voor (pre)diabeten.

Klachten

Ondertussen zijn er vele onderzoeksrapporten te vinden over dit onderwerp. Maar mensen verschillen. Het is per persoon anders hoe het lichaam op koemelk reageert. Sommige mensen krijgen last van klachten, zoals krampen, steken en zwellingen in de buik. Maar er zijn ook genoeg mensen die er amper tot geen last van hebben.

Gefermenteerde melkproducten

geitenmelkMelk is in de natuur bedoeld voor zuigelingen en niet voor volwassenen. Er zijn mensen die vinden dat dit ook voor ons geldt. Een zeer recente, uitgebreide studie onder bijna 1 miljoen mensen laat zien dat melk inderdaad weinig toevoegt aan onze gezondheid. Interessant is dat gefermenteerde melkproducten wel iets kunnen toevoegen aan onze gezondheid.

Mensen die gefermenteerde melkproducten nuttigen hebben onder meer een lagere kans op hart- en vaatziektes.

Nutriënten

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die minder vlees willen eten. Wanneer we helemaal geen dierlijke producten eten, hebben we supplementen nodig om om een volwaardige voeding te krijgen. Om deze reden kan zuivel wel bijdragen om voedingstekorten te voorkomen. Beter is wel om maat te houden en de inname niet te overdrijven. In melkproducten zitten namelijk schaarse nutriënten zoals vitamine B12, vitamine D en K.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn