bannerimage

Light-producten slecht voor de lijn?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
30 januari 2017

bannerimage

Light-producten slecht voor de lijn?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

 

Light-producten-300x154-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1Light-producten een bewuste keuze?
Vaak als mensen aan het lijnen zijn grijpen ze massaal naar light-producten. Hier zouden minder calorieën of minder vet in moeten zitten. Dat is beter voor de lijn toch? Er staat bovendien vaak het ‘ik kies bewust’ logo op deze producten. Maar is die keuze wel zo bewust?

Overgewicht komt steeds vaker voor. Gisteren meldde de Telegraaf nog dat zelfs 40 % van de Nederlanders aan overgewicht lijdt. Omdat we weer richting de zomer gaan en het ideaalbeeld van Nederland een slank figuur is, willen er veel mensen afvallen. Voedselproducenten spelen hier graag op in door suiker- of vetarme producten op de markt te brengen, de zogeheten light-producten.

Maar vaak zitten er in deze producten andere dingen toegevoegd om de smaak te behouden. Zo voegen ze bij de vetarme light-producten namelijk extra suiker toe. En dat terwijl vetten nog gezond kunnen zijn maar suikers vooral dik-makend zijn. Verder worden er bij de suikerarme light-producten, zoals frisdranken, kunstmatige zoetstoffen toegevoegd om het product zoet te houden.

Deze light-producten bevatten door de zoetstoffen vaak weinig of geen calorieën. Maar toch heeft onderzoek aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen je juist doen aankomen in plaats van afvallen. Maar hoe komt dit nou? Wat doen zoetstoffen precies met je lichaam?

Honger door zoetstoffen
Je lichaam stuurt normaal gesproken een seintje naar de hersenen wanneer het lichaam genoeg energie binnen heeft gekregen door je eten of drinken. Vervolgens scheiden je hersenen het hormoon serotonine uit die de honger stillen. Dit is nodig om je verzadigd te voelen. Wanneer je lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt bij een maaltijd, zal je bij de volgende maaltijd meer willen te eten doordat je lichaam dit tekort wilt compenseren.

Omdat zoetstoffen amper calorieën en dus energie bevatten, denkt het lichaam dat je geen voeding binnenkrijgt. Hierdoor zal er ook geen seintje naar de hersenen gaan, waardoor de honger niet zal stillen. Hierdoor zal het lichaam zelfs een signaal geven dat er een tekort aan energie is, waardoor er juist meer verlangen naar voedsel komt. Hierdoor zullen mensen meer eten en dus uiteindelijk aankomen.

Dit wordt ook versterkt doordat zoetstoffen de hormoonhuishouding verstoren. Omdat je hormoonhuishouding voor een groot deel de vetverbranding bepaalt, wordt het dan moeilijk om af te vallen. De hormoonhuishouding wordt verstoord doordat het lichaam de chemische stoffen niet herkent en in de war raakt. Hierboven is al uitgelegd hoe het hormoon serotonine wordt onderdrukt maar ook het hormoon insuline wordt verstoord door het consumeren van light-producten.

De smaakpapillen proeven namelijk geen verschil tussen suikers en zoetstoffen, die geven een seintje naar de alvleesklier, waardoor het lichaam insuline afscheidt. Insuline is bedoeld om de bloedsuikerspiegel te laten dalen door het de cel in te sluizen voor energie, of door vet op te slaan. Doordat er bij light-producten geen suiker wordt opgenomen, haalt de insuline teveel suiker uit de bloedsomloop, wat de bloedsuikerspiegel doet dalen. Omdat dit gevaarlijk is, wordt er een seintje gestuurd naar de hersenen, dat er dringend suiker nodig is, waardoor men trek krijgt in zoete dingen.

Door deze manier van caloriebeperking bereik je dus in principe het tegenovergestelde effect van wat de bedoeling is; in plaats van de honger naar suikers te stillen met kunstmatige zoetstoffen, krijg je hier alleen nog maar meer trek in. Wanneer dit gecompenseerd wordt door nog meer zoetstoffen, zal serotonine langer uitblijven terwijl serotonine in positieve zin de stemming, de slaap, emoties, zelfvertrouwen, seksuele activiteiten en eetlust beïnvloedt.

Hierdoor heb je met de consumptie van light-producten niet alleen meer kans op overgewicht, maar ook op depressie, slaaptekort, weinig zelfvertrouwen en weinig libido.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.