Ontwerpzondertitel

Langdurige Covid – Ontstekingsremmend Dieet als Basis

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
29 oktober 2023

Long Covid blijft een mysterie, zelfs voor de meest ervaren wetenschappers en medische professionals. Deze aandoening, die maanden of zelfs jaren kan aanhouden nadat iemand negatief is getest op het virus, heeft invloed op de levenskwaliteit van miljoenen mensen wereldwijd.

bron: https://metabolic-balance-blog.com/2023/01/16/long-covid-2/

covid19-1

Terwijl er nog geen bewezen remedie lijkt te zijn, wijzen experts zoals Dr. Joan Salge Blake, klinisch professor aan de Boston University, op de macht die men heeft over de eigen gezondheid door middel van voeding. "Hartziekten, bepaalde kankers, beroertes en diabetes type twee ... je kunt al die ziekten bestrijden met een mes en een vork," merkt ze op. Dit principe geldt ook voor de strijd tegen long Covid.

De lever

Een persoonlijk voedingsplan van Nederland Slank zorgt voor verbetering in de Long Covid klachten, onder andere doordat we een plan maken op basis van de bloedanalyse waarin duidelijk wordt met patroonherkenning in het bloed, welke processen ondersteund dienen te worden met voeding als medicijn.
Delever
De lever is een bijzondere regelaar. Hij moet ca. 500 processen in het lichaam aansturen en speelt daarmee een belangrijke rol bij het handhaven van de juiste niveaus van verschillende stoffen in je bloed.

Hierdoor is de lever essentieel voor het in balans houden van je lichaam, wat we 'homeostase' noemen. De lever heeft veel taken, zoals het reguleren van de bloeddruk, het produceren van enzymen en gal, en het ontgiften van schadelijke stoffen. Ook helpt de lever bij het voorkomen van ongewenste immuunreacties, zoals allergieën, en bij het activeren van vitaminen en hormonen. Dit is allemaal gespecialiseerd en ingewikkeld werk, wat veel energie en zuurstof vereist.

Je lever heeft specifieke voedingsstoffen nodig om zijn taken goed uit te voeren, zoals eiwitten en vetten. Belangrijke voedingsstoffen voor de lever zijn taurine, carnitine, EPA en DHA (omega 3-vetzuren), en fosfatidylcholine. Vis (rijk aan taurine, carnitine, EPA, en DHA) en eieren (bronnen van choline en lecithine) zijn de belangrijkste bronnen van deze voedingsstoffen voor een gezonde lever. Daarnaast bevatten ze ook essentiële vitaminen en mineralen.

Het is interessant om te weten dat je lichaam sommige van deze voedingsstoffen zelf kan produceren, maar niet voldoende voor de lever. Daarom is het nodig om ze via je voeding binnen te krijgen, vooral taurine, carnitine, EPA en DHA. Fosfatidylcholine kan je lichaam zelf maken als het genoeg choline en lecithine heeft, die je vindt in eieren.

Dus, kort gezegd, het Nederland Slank-programma helpt mensen om hun lever te voorzien van de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Als je lever makkelijker kan werken, kost het minder energie, wat betekent dat jij meer energie hebt voor leuke dingen. Dit heeft positieve effecten op verschillende ziektebeelden en algemene gezondheid.

De strijd tegen langdurige covid, ook bekend als post-covid, vereist een veelzijdige benadering. De aandoening, die blijft voortduren, soms zelfs jaren, nadat patiënten negatief zijn getest op SARS-CoV-2, blijft wetenschappers verbijsteren. Wereldwijd ervaart naar schatting 10 tot 20 procent van de covid-overlevenden langdurige symptomen, variërend van ademhalingsproblemen en pijn op de borst tot vermoeidheid en verlies van reuk en smaak. Deze voortdurende strijd heeft de aandacht gevestigd op diverse herstelstrategieën, waaronder het cruciale aspect van dieet en voeding.

plantaardige-2

Het Belang van Voeding in de Strijd tegen Langdurige Covid

Dr. Joan Salge Blake, klinisch hoogleraar aan de Boston University, onderstreept de macht die voeding heeft in het beïnvloeden van onze gezondheid. "Hartziekten, bepaalde kankers, beroerte, en diabetes type twee... je kunt al deze ziektes bestrijden met een mes en een vork. Dat is krachtig omdat je controle hebt over wat er op je bord ligt en wat je eet," legt ze uit. Hoewel het geen genezing biedt, kan een passend dieet helpen de symptomen van langdurige covid te beheersen en het welzijn te verbeteren.

gezondevoeding-1-1

Voedingsrichtlijnen voor het Beheersen van Long Covid

Er zijn verschillende voedingsstrategieën die kunnen helpen bij het verminderen van de impact van langdurige covid:

Anti-ontstekingsvoeding

Een dieet rijk aan groenten, fruit, noten en volle granen, beladen met antioxidanten en fytochemicaliën, kan helpen stille ontstekingen in het lichaam te bestrijden. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen essentieel voor een algemeen gezond voedingspatroon, maar ze kunnen ook cruciaal zijn voor patiënten die herstellen van langdurige covid, aangezien ze vitamines A, C, E en verschillende B-vitamines bevatten.

supplementen-2

Voorkomen van Vitaminegebrek

Het is belangrijk om bewust te zijn van en te handelen naar mogelijke vitaminegebreken. Overweeg supplementen in overleg met een gezondheidsdeskundige, vooral als uw dieet niet voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van essentiële voedingsstoffen.

waterdrinkenn-1

Hydratatie

Voldoende waterinname is cruciaal. Hydratatie speelt een rol in tal van lichaamsfuncties en kan vooral belangrijk zijn voor mensen die worstelen met langdurige gezondheidsproblemen.

Slechte-koolhydraten-min-Mar-18-2024-05-29-28-8702-AM

Vermijden van Ontstekingsbevorderende Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen ontstekingen verergeren. Patiënten moeten voedingsmiddelen vermijden die bekend staan om het bevorderen van ontstekingen, zoals overmatige suiker, geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten.

Oorzaken van Long covid-symptomen

Wetenschappers wereldwijd onderzoeken momenteel de oorzaken om te achterhalen wat Long covid uiteindelijk zou kunnen veroorzaken. Er is aangetoond dat bij sommige mensen die aan Long covid lijden, de vorm en elasticiteit van de rode bloedcellen zijn veranderd. Hierdoor worden niet alle cellen voorzien van voldoende zuurstof en voedingsstoffen omdat de rode bloedcellen niet op de gebruikelijke manier barrières kunnen passeren. Een andere hypothese is dat het SARS-CoV-2-virus chronische ontstekingen en zelfs auto-immuunziekten veroorzaakt.

Mitochondriën, de energieleveranciers van ons lichaam

Alle menselijke cellen, met uitzondering van rode bloedcellen, bevatten mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor het verzekeren dat het lichaam voldoende energie heeft door koolhydraten en vetten te verbranden. Beschadiging van meer dan 50% van de mitochondriën kan ervoor zorgen dat de cel niet voldoende energie kan leveren, wat een verklaring kan zijn voor de aanhoudende vermoeidheid en uitputting bij mensen met Long covid.

oervoedinggggg-1

Hoe voeding mensen met Long covid kan ondersteunen

Vanuit een voedingstherapeutisch perspectief speelt een ontstekingsremmend dieet een sleutelrol bij Long covid om stille ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Een overwegend alkalisch dieet, rijk aan groenten, kruiden, peulvruchten, noten en fruit, en met voldoende vitamines en mineralen, is hier cruciaal. Belangrijk is dat eiwitten, vetten en koolhydraten in de juiste verhoudingen worden geconsumeerd.

Koolhydraten – wat is belangrijk?

Hoewel koolhydraten de energieleveranciers van het lichaam zijn, is het in de context van Long covid niet de oplossing om meer koolhydraten te consumeren, omdat de cellen niet genoeg functionele mitochondriën hebben voor de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten. Het overschot wordt omgezet in vet.

weegschaal-Mar-18-2024-05-29-48-8371-AM

Wanneer vetcellen groeien

Overmatige gewichtstoename, vooral in de vorm van buikvet, vormt een groot gezondheidsrisico, omdat het ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken of verergeren. Het is essentieel om voedsel met een natuurlijk vetgehalte te prefereren en hoogwaardige oliën in uw dieet te gebruiken.

ei-1-1

Eiwitten voor een sterk immuunsysteem

Ons immuunsysteem heeft ongeveer 9 ons eiwit per dag nodig. Tijdens een infectie hebben we meer eiwit nodig omdat immuuncellen zich zeer snel moeten delen en vermenigvuldigen. Het is bewezen dat tijdens een griep van een week, de helft van het eiwit dat het immuunsysteem nodig heeft, wordt afgebroken.

voeding-Mar-18-2024-05-29-41-2418-AM

Conclusie

De complexiteit van long covid blijft een uitdaging vormen voor de medische gemeenschap, waardoor het cruciaal is dat patiënten een proactieve rol spelen in hun herstelproces. Een aspect waarover zij controle kunnen uitoefenen, ligt in het domein van persoonlijke voeding en zelfzorg. Door het volgen van een strategisch, ontstekingsremmend dieet, kunnen mensen hun algemene welzijn verbeteren en mogelijk de intensiteit van langdurige covid-symptomen verminderen.

voeding (1)

Het Long Covid Rehabilitatie (LCR) Programma speelt een sleutelrol in dit streven, door individuen gepersonaliseerde voedingsadviezen te bieden die rechtstreeks zijn afgestemd op hun unieke symptomen en behoeften. Dit op maat gemaakte aanbod gaat verder dan algemene voedingsrichtlijnen, door zich te concentreren op de regeneratie van mitochondriën en het versterken van het immuunsysteem, essentieel voor het herwinnen van energie en vitaliteit.

Zoals we intuïtief zorgen voor fysieke wonden, zo zouden we ook natuurlijk moeten streven naar voedingsondersteuning voor ons lichaam, vooral wanneer het geconfronteerd wordt met de uitdagingen van langdurige covid. Door deze benadering kunnen individuen actief deelnemen aan hun herstelproces, een verbeterde levenskwaliteit nastreven en zich krachtiger voelen in de confrontatie met deze aandoening.

Bron: https://metabolic-balance-blog.com/2023/01/16/long-covid-2/

 

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn