jorieke-nederland-2

Wat is het metabool syndroom?

Geschreven door: Rachida Lachhab
14 augustus 2018

Het metabool syndroom, ook wel syndroom X genoemd,  is een gezondheidsprobleem dat steeds vaker voorkomt.

Maar wat houdt deze term nu eigenlijk in? En hoe kun je het  voorkomen? Nederland Slank vertelt je alles wat je moet weten over syndroom X!

Insulineresistentie en het metabool syndroom

Als iemand uiteindelijk wordt gediagnosticeerd met het metabool syndroom, is daar vaak in het lichaam al een heleboel aan vooraf gegaan. Het is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat. Het is het gevolg van het metabolisme (stofwisseling) dat verslechtert.

Maar wat betekent dat nu eigenlijk, een verslechterd metabolisme? En hoe ontstaat het?
Het verslechteren van het metabolisme heeft alles te maken met insulineresistentieInsuline is een hormoon dat vooral verantwoordelijk is voor het beheer en de regulatie van de bloedsuiker. metaboolsyndroom-bij-schizofrenie

Insulineresistentie betekent dat onze cellen stoppen met reageren op de insuline zoals ze eigenlijk zouden moeten doen. De insulinereceptoren worden ongevoelig ofwel ‘resistent’ voor de insuline.

Snoepen en snacken, stop ermee!

Met ons dagelijkse snack- en eetgedrag kunnen we ongevoelig worden voor het hormoon insuline. Wanneer de bloedsuikerspiegel vaak omhoog schiet door het eten van voeding met veel suikers of koolhydraten, reageert het lichaam hier steeds heftiger op en uiteindelijk ontstaat er insulineresistentie. Meer weten over insulineresistentie? Lees er hier alles over.

Als insulineresistentie lang aanhoudt ontstaan er allerlei gezondheidsproblemen. Vaak begint dit met vermoeidheid, honger, suikerdipjes en slecht slapen. Na verloop van tijd krijgt men ook last van vetopslag (dikker worden), het verslechteren van cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en een suikerspiegel die stijgt.

Wanneer iemand drie of meer van de volgende gezondheidsproblemen heeft, wordt officieel de diagnose metabool syndroom gesteld:

  • Een te grote buikomvang (veel buikvet; bij mannen >102 cm en bij vrouwen > 88 cm)
  • Te hoog triglyceriden (te veel vetten in het bloed)
  • Te laag HDL-cholesterol
  • Te hoge bloeddruk
  • Te hoge nuchtere bloedsuiker

ongezonde-gewoonte

Metabool syndroom of ‘ongezonde-leefstijl syndroom?

Het metabool syndroom is niet altijd perse het gevolg van insulineresistentie. Alhoewel dit vaak samen gaat, kan het metabool syndroom ook een gevolg zijn van andere factoren.

Het ontstaat namelijk vaak door het hebben van ongezonde leefstijl. Mensen met overgewicht hebben een hoger risico op het ontstaan van het metabool syndroom. Met name het hebben van buikvet is een risicofactor. gevolgen-metabool-syndroom

Maar niet alleen overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan van het metabool syndroom. Ook slanke mensen kunnen het krijgen. Wanneer iemand te vaak en te veel ongezonde voeding eet (lees: veel suikers, veel slechte vetten, weinig vezels, overmatig alcoholgebruik) wordt het risico op het syndroom ook groter.

Ook een inactieve leefstijl en te weinig beweging zijn risicofactoren voor het ontstaan van het metabool syndroom. Voldoende bewegen heeft namelijk onder andere een positieve invloed op de stofwisseling, de bloedsuikerspiegel, hart en vaten en de bloeddruk.

Wil jij weten wat je kunt doen tegen het metabool syndroom?

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Het metabool syndroom is zeker een leefstijl gerelateerd probleem. Maar gelukkig betekent dat dus dat je er veel aan kunt doen, ter preventie en ter genezing.

Bij Nederland Slank ben je op het juiste adres om je leefstijl te verbeteren. Met simpele aanpassingen in je voedingspatroon en andere leefstijladviezen zul je het metabool syndroom en insulineresistentie tegen gaan!

Vraag vandaag nog een consult aan en werk aan een gezond en gelukkig lichaam!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding