Het metabool syndroom, ook wel syndroom X genoemd, is een gezondheidsprobleem dat steeds vaker voorkomt.
Maar wat houdt deze term nu eigenlijk in? En hoe kun je het voorkomen? Nederland Slank vertelt je alles wat je moet weten over syndroom X!
Insulineresistentie en het metabool syndroom
Als iemand uiteindelijk wordt gediagnosticeerd met het metabool syndroom, is daar vaak in het lichaam al een heleboel aan vooraf gegaan. Het is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat. Het is het gevolg van het metabolisme (stofwisseling) dat verslechtert.
Maar wat betekent dat nu eigenlijk, een verslechterd metabolisme? En hoe ontstaat het?
Het verslechteren van het metabolisme heeft alles te maken met insulineresistentie. Insuline is een hormoon dat vooral verantwoordelijk is voor het beheer en de regulatie van de bloedsuiker.
Insulineresistentie betekent dat onze cellen stoppen met reageren op de insuline zoals ze eigenlijk zouden moeten doen. De insulinereceptoren worden ongevoelig ofwel ‘resistent’ voor de insuline.
Snoepen en snacken, stop ermee!
Met ons dagelijkse snack- en eetgedrag kunnen we ongevoelig worden voor het hormoon insuline. Wanneer de bloedsuikerspiegel vaak omhoog schiet door het eten van voeding met veel suikers of koolhydraten, reageert het lichaam hier steeds heftiger op en uiteindelijk ontstaat er insulineresistentie. Meer weten over insulineresistentie? Lees er hier alles over.
Als insulineresistentie lang aanhoudt ontstaan er allerlei gezondheidsproblemen. Vaak begint dit met vermoeidheid, honger, suikerdipjes en slecht slapen. Na verloop van tijd krijgt men ook last van vetopslag (dikker worden), het verslechteren van cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en een suikerspiegel die stijgt.
Wanneer iemand drie of meer van de volgende gezondheidsproblemen heeft, wordt officieel de diagnose metabool syndroom gesteld:
- Een te grote buikomvang (veel buikvet; bij mannen >102 cm en bij vrouwen > 88 cm)
- Te hoog triglyceriden (te veel vetten in het bloed)
- Te laag HDL-cholesterol
- Te hoge bloeddruk
- Te hoge nuchtere bloedsuiker
Metabool syndroom of ‘ongezonde-leefstijl syndroom?
Het metabool syndroom is niet altijd perse het gevolg van insulineresistentie. Alhoewel dit vaak samen gaat, kan het metabool syndroom ook een gevolg zijn van andere factoren.
Het ontstaat namelijk vaak door het hebben van ongezonde leefstijl. Mensen met overgewicht hebben een hoger risico op het ontstaan van het metabool syndroom. Met name het hebben van buikvet is een risicofactor.
Maar niet alleen overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan van het metabool syndroom. Ook slanke mensen kunnen het krijgen. Wanneer iemand te vaak en te veel ongezonde voeding eet (lees: veel suikers, veel slechte vetten, weinig vezels, overmatig alcoholgebruik) wordt het risico op het syndroom ook groter.
Ook een inactieve leefstijl en te weinig beweging zijn risicofactoren voor het ontstaan van het metabool syndroom. Voldoende bewegen heeft namelijk onder andere een positieve invloed op de stofwisseling, de bloedsuikerspiegel, hart en vaten en de bloeddruk.
Wil jij weten wat je kunt doen tegen het metabool syndroom?
Het metabool syndroom is zeker een leefstijl gerelateerd probleem. Maar gelukkig betekent dat dus dat je er veel aan kunt doen, ter preventie en ter genezing.
Bij Nederland Slank ben je op het juiste adres om je leefstijl te verbeteren. Met simpele aanpassingen in je voedingspatroon en andere leefstijladviezen zul je het metabool syndroom en insulineresistentie tegen gaan!
Vraag vandaag nog een consult aan en werk aan een gezond en gelukkig lichaam!