bannerimage

Nederland Slank tijdens de Ramadan

Geschreven door: Rachida Lachhab
29 maart 2021

Vasten en het programma volgen.. kan dat?

De Ramadan. De vastenmaand van de moslims. Een maand waarin er vanaf de dageraad tot zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De Ramadan valt dit jaar in de lenteperiode. Dat wil zeggen dat de tijd waarin er niet gegeten en gedronken mag worden vrij lang is. Van de 24 uur in een dag wordt het grootste deel gevast door de mensen die meedoen aan de Ramadan. 

Uit ervaring blijkt dat het programma prima te combineren is met het vasten gedurende de Ramadan.

 

Vasten en het programma volgen.. kan dat?

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk als je het Nederland Slank programma volgt? Want volgens het programma moet je drie keer per dag eten. Is het vasten in de Ramadan te combineren met het programma? We leggen het graag aan je uit!

ramadan-4206409_640

Vasten

Er zijn veel manieren waarop je kunt vasten. Wanneer er met tussenpozen wordt gevast (dus niet wordt gegeten/gedronken) heet dit intermittent fasting, ofwel ‘periodiek vasten’. Het af en toe overslaan van een maaltijd is dus ook een vorm van intermittent fasting. Maar ook om de dag vasten, een paar uur achter elkaar vasten of bijvoorbeeld maar 1 maaltijd per dag nemen.

De moslims vasten 30 dagen lang gedurende de hele dag en mogen niet eten en niet drinken. Vaak krijgen moslims dan ook de vraag of het niet erg moeilijk en/of ongezond is, dat lange vasten…

Men heeft ook lang geloofd dat vasten ongezond is en dat je juist vaak (kleine beetjes) moet eten.

Maar gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van (periodiek) vasten op het lichaam en de gezondheid. En uit deze wetenschappelijke onderzoeken blijkt juist dat (periodiek) vasten ontzettend gezond is voor lichaam en geest!

Negatieve gevolgen van vasten treden pas op na een constante vastenperiode van 60 uur. Dit betekent dat vasten pas ongezond is als je dit dus 3 dagen achtereen doet zonder te eten/te drinken.

tasbeeh-2893840_640

Het (periodiek) vasten heeft onder andere de volgende gezondheidsvoordelen:

  1. Vasten bevordert het ontgiften van je lichaam en ondersteunt de lever in zijn werking.
  2. Vasten is goed voor je spijsvertering. Als je niet eet/drinkt geef je als het ware je spijsvertering wat welverdiende rust.
  3. Vasten bevordert de insulinegevoeligheid in het lichaam en is dus ook goed voor je bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel daalt namelijk tijdens het vasten.
  4. Vasten versnelt de stofwisseling en is dus goed voor de vetverbranding (afvallen!).
  5. Vasten zorgt er ook voor dat stress en ontstekingen in het lichaam verminderen.
  6. Vasten is goed voor je hersenen en dus voor je mentale gezondheid.
  7. Door regelmatig te vasten kun je langer leven!

 

Kortom: (periodiek) vasten is zo gezond dat iedereen het zo nu en dan zou moeten doen!

Als je het Nederland Slank programma volgt, doe je eigenlijk ook aan intermittent fasting. Je houdt 5 uur pauze tussen de maaltijden en soms zit er ook een tijdsduur van minimaal 14 uur tussen het diner en het ontbijt de volgende ochtend. Ook dit is een vorm van intermittent fasting!

Maar dan nu het antwoord op de vraag hoe het vasten in de Ramadan gecombineerd kan worden met het Nederland Slank programma.

islamic-3354802_640

Uit ervaring blijkt dat het programma prima te combineren is met het vasten gedurende de Ramadan.

Wanneer je een hele dag vast, dien je wel op een aantal punten te letten. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • In plaats van 3 maaltijden op een dag, heb je er nog maar 2 (vroeg in de ochtend en met zonsondergang). Je zou eventueel bij de maaltijden de hoeveelheid iets kunnen ophogen naar behoefte (dit omdat je natuurlijk dagelijks 1 maaltijd mist). Let er wel op dat je bij beide maaltijden je eiwitportie en groenteportie in gelijke hoeveelheden binnenkrijgt!
  • Water drinken!
    Vaak zijn mensen geneigd na een hele dag vasten, veel te eten en het drinken te vergeten. Terwijl het drinken van water juist zo belangrijk is als je gevast hebt. Geef dan ook prioriteit aan het drinken van de aanbevolen hoeveelheden water.
  • Let erop dat je aan het eind van de vastendag tijdens het eten een beetje mineraalzout gebruikt, zodat je je mineralen weer aanvult.
  • Het vasten kan vooral de eerste paar dagen moeilijk zijn in verband met het ontgiften. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust als dat nodig is!

Conclusie

Vasten, in welke vorm dan ook, is vaak erg gezond voor het lichaam. Het vasten in de Ramadan is dan ook geen belemmering voor of tijdens het volgen van het Nederland Slank programma.

Ben jij nog geen Nederland Slank deelnemer maar wil je toch meer weten over de gezondheidsvoordelen van (periodiek) vasten en het programma? Vraag dan een gratis consult aan!

Ben jij deelnemer en wil je graag tips met betrekking tot het vasten en het volgen van je programma? Neem dan contact op met je begeleider en/of plan een consult in.

ramadan

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding