bannerimage

Heb je ook weleens een opgeblazen gevoel na het eten?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
06 april 2020

opgeblazen gevoel fotoEen heerlijk menu, hemelse desserts, hapjes en glaasjes bubbels. Plezierig dineren en samen eten, het toppunt  van gezelligheid tijdens een etentje. Maar door een overvloed aan eten hebben veel mensen vaak last van een opgeblazen gevoel. Je buik staat helemaal bol en je broek lijkt een paar maten strakker te zitten, wat voor een stevige buikpijn kan zorgen.


Te veel en te vet
Gezond eten is erg belangrijk, wat we eigenlijk allemaal al weten. We moeten voldoende fruit, groente en eiwitten binnenkrijgen en niet al te veel vetten.  Dit vergeten we al te graag tijdens etentjes en daardoor eten we en drinken we in overvloed, en hierbij ook nog eens te veel, te vet en teveel koolhydraten. Na zo’n etentje komt een opgeblazen gevoel aanzetten en krijg je ineens spijt dat je zoveel gegeten hebt.

Voorkomen van een opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel is erg vervelend en dat weten we, maar er zijn eigenlijk  slechts kleine details waar je op moet letten. Probeer dit opgeblazen gevoel te voorkomen met de volgende tips:

1. Jezelf niet vol eten: Eet niet meer dan nodig. Wanneer je blijft eten totdat je een verzadigd gevoel hebt, zit jouw maag eigenlijk al te vol. Onze hersenen hebben namelijk de tijd nodig om het verzadigingshormoon histamine aan te maken. Dit hormoon komt pas 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrij. Dat betekent dat  als je rustig eet en tussendoor even wacht, jouw maag sneller aangeeft dat het vol zit. Hierdoor ga je eerder stoppen met eten en zul je niet te vol zitten.

2. Eet rustig en kauw goed: Door goed te kauwen, meng je je eten met voldoende speeksel. Hierdoor wordt het eten sneller en makkelijker verteerd dan wanneer je niet goed kauwt. Hierdoor zal je sneller vol zitten wanneer je goed kauwt, aangezien onze hersenen dan de tijd krijgen om het verzadigingshormoon histamine aan te maken. Ook dit heeft als gevolg dat je minder snel te veel eet.

3. Beperk het aantal alcoholische dranken: Bij het overmatig consumeren van alcoholische dranken ontstaat er een irritatie van het maagslijmvlies, hetgeen kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Je krijgt hier meer last van als je op een lege maag drinkt. Het is aan te raden om niet op een lege maag te drinken, maar van tevoren een goede bodem te leggen. Begin daarom eerst met eten. Bij ieder glas drank is het ook aan te raden om daar een glas water bij te drinken. Je verdunt daarmee de alcohol en hierdoor irriteert minder snel het maagslijmvlies.

4. Brood inname beperken: Gluten (de eiwitten in de tarwe) die in brood zitten kunnen de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel, last van winderigheid en buikpijn. Gluten zitten in ontzettend veel producten(denk aan taart, pizza, broodjes, koekjes) en steeds meer mensen schijnen gevoelig te zijn voor gluten. Probeer glutenvrij te eten.

5. Beperk inname suiker en koolhydraten: Suiker en koolhydraten bevorderen de gasvorming. Hierdoor zet je buik op en heb je een vol, soms misselijk gevoel.

6. Gebruik kruidenthee om je van je opgeblazen gevoel af te helpen: Kamillethee en muntthee kunnen je buik kalmeren en het opgeblazen gevoel verminderen.

Nooit meer een opgeblazen gevoel, het kan!

Wil je meer weten over de oorzaak van je opgeblazen gevoel en wil je weten wat je eraan kunt doen om het te voorkomen? Nederland Slank helpt je graag met een persoonlijk advies. Neem nu vrijblijvend contact op.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Heb je ook weleens een opgeblazen gevoel na het eten?
3:28