bannerimage

Overgangsklachten en Fibromyalgie: Hormonen en gezondheid

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 september 2023

bannerimage

Overgangsklachten en Fibromyalgie: Hormonen en gezondheid

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

fibromyalgie-323x215De Rol van Hormonen

Hormonen zijn boodschapperstoffen die verschillende effecten in ons lichaam teweegbrengen. Ze worden aangemaakt en afgebroken, waarbij oestrogeen een belangrijk voorbeeld is. Estradiol (E2) is de meest actieve vorm van oestrogeen, terwijl het afbreken ervan estriol (E3) oplevert. Elk van deze varianten heeft een ander effect. E2 verhoogt bijvoorbeeld de pijngevoeligheid, terwijl E3 een pijnstillend effect heeft.

Oestrogeen en Fibromyalgie

Professor Yunus van de University of Illinois suggereert dat oestrogeen een rol kan spelen bij fibromyalgie. Een ander aspect dat gerelateerd is aan oestrogeen is de overgang, of meer specifiek, de overgangsklachten. In beide situaties kan een probleem met de afbraak van E2 leiden tot oestrogeendominantie, wat gevolgen heeft voor de gezondheid. Naast fibromyalgie kunnen ook migraine, vleesbomen, endometriose, borstkanker en baarmoederhalskanker in verband worden gebracht met te hoge E2-spiegels.

De Rol van COMT

Catechol-O-Methyl-Transferase (COMT) speelt een cruciale rol bij de afbraak van oestrogeen en heeft een beschermende functie tegen kanker in cellen die oestrogeen produceren of gebruiken. Dit enzym heeft ook invloed op de effectiviteit van opioïden, die zowel in het lichaamseigen pijnstillingsmechanisme werken als een regulerende invloed hebben op de reproductieve fysiologie. Een verminderde werking van COMT kan leiden tot irritatie, onrust en gespannenheid, evenals een verhoogde gevoeligheid.

Serotonine en Overgangsklachten/Fibromyalgie

Naast oestrogeen speelt serotonine een rol bij zowel overgangsklachten als fibromyalgie. E3 fungeert als een natuurlijke stemmingsstabilisator en is essentieel voor de productie van serotonine. Serotonine op zijn beurt reguleert de aanmaak en afbraak van oestrogeen en is noodzakelijk voor het lichaamseigen pijnstillingsmechanisme.

Ontstekingen als Factor

Ontstekingen spelen ook een rol en kunnen een vicieuze cirkel creëren. Ontstekingsbevorderende cytokinen stimuleren de activiteit van aromatase, wat resulteert in een toegenomen productie van E2. E2 zelf bevordert weer ontstekingen. Zowel E2 als cytokinen prikkelen uiteindelijk TRPV1-receptoren, wat kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor onrust, angst, pijn, depressie, slaapstoornissen, en aandoeningen zoals CVS, MCS, fibromyalgie en overgangsgerelateerde klachten.

 

Willy Maes vierkantWilly Maes, fibromyalgie en afvallen bij Nederland Slank!

 

Ik heb onder andere fibromyalgie wat mijn leven aardig verpest, doe daar alle ernstige klachten van de overgang bij zoals niet meer dan twee uur per nacht slapen, non stop opvliegers, agressieve buien, depressiviteit etc… al deze klachten maakte mijn leven er niet fijner op.... En ja ik heb nog steeds fibromyalgie maar het is nu dragelijk en ik kan er beter mee omgaan.... Na 10 jaar alleen maar zwaarder worden. Medische klachten die zo ernstig werden dat ik al ruim een jaar voor 50% in de ziektewet zat ben ik bij Nederland Slank terecht gekomen...

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.