bannerimage

Overgangsklachten en Fibromyalgie: Hormonen en gezondheid

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 september 2023

fibromyalgie-323x215De Rol van Hormonen

Hormonen zijn boodschapperstoffen die verschillende effecten in ons lichaam teweegbrengen. Ze worden aangemaakt en afgebroken, waarbij oestrogeen een belangrijk voorbeeld is. Estradiol (E2) is de meest actieve vorm van oestrogeen, terwijl het afbreken ervan estriol (E3) oplevert. Elk van deze varianten heeft een ander effect. E2 verhoogt bijvoorbeeld de pijngevoeligheid, terwijl E3 een pijnstillend effect heeft.

Oestrogeen en Fibromyalgie

Professor Yunus van de University of Illinois suggereert dat oestrogeen een rol kan spelen bij fibromyalgie. Een ander aspect dat gerelateerd is aan oestrogeen is de overgang, of meer specifiek, de overgangsklachten. In beide situaties kan een probleem met de afbraak van E2 leiden tot oestrogeendominantie, wat gevolgen heeft voor de gezondheid. Naast fibromyalgie kunnen ook migraine, vleesbomen, endometriose, borstkanker en baarmoederhalskanker in verband worden gebracht met te hoge E2-spiegels.

De Rol van COMT

Catechol-O-Methyl-Transferase (COMT) speelt een cruciale rol bij de afbraak van oestrogeen en heeft een beschermende functie tegen kanker in cellen die oestrogeen produceren of gebruiken. Dit enzym heeft ook invloed op de effectiviteit van opioïden, die zowel in het lichaamseigen pijnstillingsmechanisme werken als een regulerende invloed hebben op de reproductieve fysiologie. Een verminderde werking van COMT kan leiden tot irritatie, onrust en gespannenheid, evenals een verhoogde gevoeligheid.

Serotonine en Overgangsklachten/Fibromyalgie

Naast oestrogeen speelt serotonine een rol bij zowel overgangsklachten als fibromyalgie. E3 fungeert als een natuurlijke stemmingsstabilisator en is essentieel voor de productie van serotonine. Serotonine op zijn beurt reguleert de aanmaak en afbraak van oestrogeen en is noodzakelijk voor het lichaamseigen pijnstillingsmechanisme.

Ontstekingen als Factor

Ontstekingen spelen ook een rol en kunnen een vicieuze cirkel creëren. Ontstekingsbevorderende cytokinen stimuleren de activiteit van aromatase, wat resulteert in een toegenomen productie van E2. E2 zelf bevordert weer ontstekingen. Zowel E2 als cytokinen prikkelen uiteindelijk TRPV1-receptoren, wat kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor onrust, angst, pijn, depressie, slaapstoornissen, en aandoeningen zoals CVS, MCS, fibromyalgie en overgangsgerelateerde klachten.

 

Willy Maes vierkantWilly Maes, fibromyalgie en afvallen bij Nederland Slank!

 

Ik heb onder andere fibromyalgie wat mijn leven aardig verpest, doe daar alle ernstige klachten van de overgang bij zoals niet meer dan twee uur per nacht slapen, non stop opvliegers, agressieve buien, depressiviteit etc… al deze klachten maakte mijn leven er niet fijner op.... En ja ik heb nog steeds fibromyalgie maar het is nu dragelijk en ik kan er beter mee omgaan.... Na 10 jaar alleen maar zwaarder worden. Medische klachten die zo ernstig werden dat ik al ruim een jaar voor 50% in de ziektewet zat ben ik bij Nederland Slank terecht gekomen...

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn