Nederland-Slank-Mar-21-2024-05-43-56-9962-AM

Vegetarisch eten

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
08 september 2020

Vegetarisch eten, Waar komt het vandaan? En is het nou goed of slecht?

Ik heb even gegoogeld en kwam erachter dat begin de jaren 80 de tijdschrift “De Amsterdammer” een artikel had geschreven over mensen die vrijwillig geen vlees aten. Deze mensen werden de “vegetarianen” genoemd. Toen der tijd was dat erg raar en dacht men dat dit iets buitenlands was. Men dacht dat dit onvoorstelbaar, bespottelijk en simpelweg onmogelijk was. Vegetariër worden werd als een vorm van zelfmoord gezien. Degene die vegetariër wou worden haalde zich allerlei problemen dus om de hals. In die tijd hoorde fruit niet eens tot het domein voeding, maar was meer een genotmiddel.

Naamloos-2

Nu leven wij in een heel ander tijdsperk. Fruit zien wij als onderdeel van onze voeding en beschouwen sommigen onder ons vegetarisme als gezonder eten. De grote vraag is of dat nou werkelijk waar is.

 

Tekorten

Ik weet nog, toen ik op de opleiding “voeding & diëtetiek” zat hadden wij de opdracht gekregen om dit te onderzoeken. Onze conclusie was toen dat veel vegetariërs tekorten aan ijzer en vitamine B12 hebben. Daarnaast krijgt men door geen dierlijk voedsel te eten een tekort aan bepaalde aminozuren (bouwstoffen van de eiwitten). Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken, maar daar heeft ons lichaam weer andere aminozuren voor nodig. L-carnitine is een van de aminozuren die ons lichaam m.b.v. lysine en methionine kan aanmaken. Dit aminozuur heeft verschillende functies in ons lichaam. Het is een belangrijke antioxidant, het zorgt voor energie aanmaak in onze cellen en is nodig bij vetverbranding in de cellen.

 

Onvoldoende aminozuren

Te weinig dierlijk eiwit zorgt dus niet alleen voor tekorten, maar kan door onvoldoende vetverbranding ook overgewicht tot gevolg hebben; door tekort aan aminozuren, maar ook omdat veel vegetariërs meer koolhydraten gebruiken. Eiwit- rijke producten worden vervangen door koolhydraatrijke producten. Te weinig aminozuren betekent te weinig bouwstoffen voor de spieren en dus minder spieropbouw. Spieren zorgen voor fitheid, sterkte en een hogere energieverbranding m.a.g. makkelijker afvallen.

 

Andere problemen

Nog een probleem waar veel vegetariërs tegenaan lopen is dat plantaardige eiwitten niet zo functioneel zijn als de dierlijke eiwitten. De eiwitbehoefte is om die reden bij vegetariërs 1,3 keer hoger, en dat vergeten veel mensen.

Daarnaast bevatten dierlijke producten ook cholesterol. Om bijnier- en geslachtshormonen aan te kunnen maken heeft ons lichaam o.a. behoefte cholesterol. Dus nog meer reden om naast plantaardige producten ook dierlijke voedingsmiddelen te consumeren.

Het ziet er nu misschien uit alsof ik tegen vegetarisme ben. Maar nee, dat is niet zo. Een uitgebalanceerde voeding, met voldoende variatie en hoeveelheden, is altijd goed. Vegetarisch of niet. Er zijn culturen waarbij eens of een paar keer per week vegetarisch gegeten wordt. Ik vind persoonlijk dat af en toe vervangen van vlees erg gezondheids-bevorderend werkt.

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea: Orthomoleculair Therapeut en Diëtist met een Wetenschappelijke Achtergrond Mijn naam is Pantea en mijn passie ligt in de wereld van gezondheid en voeding. Met een unieke en diverse academische achtergrond heb ik me toegewijd aan het helpen van mensen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een betere levenskwaliteit te ervaren. Mijn academische reis begon met een HLO propedeuse in de chemie, gevolgd door een universitaire opleiding in de farmacie. Gedreven door mijn interesse in voeding en gezondheid maakte ik de overstap naar de Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik me verdiepte in wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Mijn streven naar kennis en expertise bracht me vervolgens naar de wereld van de orthomoleculaire geneeskunde. Ik voltooide mijn opleiding bij Ortholinea en behaalde de titel van Orthomoleculair Therapeut. Deze benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimale gezondheid. Daarnaast heb ik mijn kennis verbreed door de Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD te volgen. Dit heeft mijn begrip verdiept van de complexe interactie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid. Bij Evenwijs heb ik me verdiept in de behandeling van lipoedeem, waarbij ik gespecialiseerd ben in het begeleiden van mensen die hiermee te maken hebben. Bovendien ben ik opgeleid om individuen te begeleiden die een maagverkleining, zoals een gastric bypass, hebben ondergaan. Mijn missie is om mensen te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn, rekening houdend met hun unieke behoeften en omstandigheden. Ik ben er trots op om een rol te spelen in het ondersteunen van anderen op hun reis naar een gezondere en gelukkigere levensstijl. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en jouw gezondheidsdoelen realiseren. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding. Met vriendelijke groet, Pantea Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Gespecialiseerd in Wetenschappelijk Onderzoek, Epigenetica en Lipoedeem Begeleiding na Maagverkleining