bannerimage

Vitaminewater is niet zo gezond als de naam doet vermoeden

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 januari 2019

Teun vraagt zich af

Vitaminewater?

Op zoek naar de inhoud achter de holle frase

Vitaminewater. Dat klinkt gezond, nietwaar? Water is gezond en vitamines zijn gezond, dus drinken dat spul. Zou je denken. En dat is precies wat fabrikant Vrumona, die ook achter de merken Pepsi-Cola, 7 Up en Sisi zit, wil dat je denkt. Haar Sourcy Vitaminwater - Sourcy is het bronwatermerk van het concern en klinkt net wat gezonder dan Pepsi - is een frisdrank die doet alsof hij heilzaam is. Goed voor je. Maar dat is hij niet.

Sourcy Vitaminwater framboos- en granaatappelsmaak met vitamine C en groenethee-extract bijvoorbeeld, heeft als ingrediënten 'natuurlijk mineraalwater, fructose, druivensap uit concentraat, suiker, voedingszuur, groene thee- extract, vitamine C, natuurlijk aroma en kleurstof (cochenille)'.

Suikerwater dus, met een beetje vitamine C en kleurstof. In een flesje van een halve liter zit 23,5 gram suiker, dat zijn ruim vijf klontjes. De verwarde zielen van de Stichting Ik Kies Bewust (die het Vinkje bedachten) hebben deze mierzoete drank tot Bewuste Keuze uitgeroepen. Waarom in godsnaam? Omdat er minder suiker in zit dan in cola of 7Up. Daarmee is alles gezegd. Als ze het met water hadden vergeleken, hadden ze het Vinkje niet gegeven.

Ik bel met Sourcy.

Wat is Vitaminwater? 'Dat is een water.'

Met vitamine? 'Ja.'

Is het gezond? 'Die claim ga ik er nu niet aan geven.'

Er zit wel veel suiker in. 'Mag ik uw gegevens? Dan laat ik u terugbellen.'

Ik bel later wel terug.

Het is een oude truc om vitamines in ongezonde rotzooi te stoppen. Die vitamines kosten weinig en bieden een makkelijke mogelijkheid om - geheel onterecht - gezond over te komen. 'Rijk aan vitamines en mineralen!' Dat moet wel goed voor je zijn. Dit fenomeen wordt 'health washing' genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: Jumbo Waterijs Peer, 'rijk aan vitamine C', met ruim 21 procent suiker; Monster Energy, 'met toegevoegde vitamines', met 110 gram suiker per liter; en Coco Pops van Kellogg's, met 'Vitamine D en B' en met 35 gram suiker per 100 gram.

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Foodwatch blijkt dat 76 procent van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat volgens criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie ongezond is. Op groente en fruit komt zo'n vitamineclaim nauwelijks voor. Wie zijn eetpatroon op die claims afstemt, heeft dus grote kans dik te worden. Daarom had de Europese Commissie een voorstel gedaan om vitamineclaims te verbieden voor voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten. Het Europees Parlement stemde vorige week tegen. Ongetwijfeld na een fikse lobby van de voedselindustrie. Die mag blijven doen alsof junkfood gezond is.

Inmiddels heb ik Maarten Jan van Zweden van de consumentenservice van Vrumona, producent van het Vitaminwater aan de lijn.

Vitaminwater, dat klinkt gezond? 'Dat klinkt gezond inderdaad.'

Maar dat is het niet, hè? 'Nee, we leggen er geen gezondheidsclaims op.'

Het klinkt gezond, maar u legt er geen claims op. 'Nee, dat klopt, maar voor ik verder ga... ik moet u verwijzen naar de persvoorlichter. Ik mag u verder niet te woord staan.'

Vrumona kan mij blijven doorverwijzen maar als consument en journalist weet ik genoeg. Laten we Sourcy Vitaminwater voortaan Pepsi Vitaminlemonade noemen.

---

Heeft u ook holle frasen gezien? Stuur ze via Twitter, liefst met foto, naar @teunvandekeuken


 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Vitaminewater is niet zo gezond als de naam doet vermoeden
10:50